x

Pink Floyds arvtagare

Pink Floyds arvtagare

När allt kommer omkring finns det egentligen ingen större komplimang för en grupp musiker att få från likasinnade, inga priser eller utmärkelser eller materiella bevis på godkännande från kollegor och medmänniskor, än att nämnas i samma anda, i samma tanke och med samma begrepp som ens idoler och förebilder. Att få höra att den musik som kommer fram ur en själv och de vänner som utgör ens band närmast påminner om de som från första början satte igång drömmarna om ett rockstjärneliv, som fick killarna och tjejerna i bandet att plocka upp sina instrument överhuvudtaget som unga oskyldiga tonåringar är få förunnat. Åtminstone när det handlar om kopplingar som är sagda med positiva tankar bakom. 

Det kan ändå inte vara enkelt för ett band som Crippled Black Phoenix, trots medlemmarnas gemensamma resor i närmare ett dussin populära band inom post-rock samt post-metal och dokumenterade erfarenheter med framgång, att på ett säreget och begåvat sätt förädla det arv som Pink Floyd efterlämnat för världen att avnjuta och inspireras av. För det är den kolossen den brittiska så kallade supergruppen fått stånga sig emot ända sedan de i 2004 började forma någon sorts egen identitet bortom sina tidigare rockprojekt och 2006 då debutalbumet A Love of Shared Disasters släpptes. Och det är den kolossen som de minst sagt multi-instrumentalt begåvade Justin Greaves och Karl Demata med nöje medger att de tagit till sig, på sätt och vis, när de själva spelar musik.

– Det är omöjligt för oss att förneka den influensen, det måste vi ju erkänna direkt. Men det som känns allra bäst, och som vi faktiskt håller med om, är att vi aldrig får höra den jämförelsen eller kopplingen som något dåligt. Det är aldrig så att någon påpekar att vi bara försöker låta som Pink Floyd, eller som andra klassiska rockband med stora idéer och med genomgående tematiska historier på sina album, och det är en än större komplimang, om det ens är möjligt, säger Justin Greaves.

– Det är en svår sak detta med influenser för … när du jobbar med musik eller med text, eller kanske på ett kreativt sätt överhuvudtaget, så influeras du egentligen av allt i din vardag. Det gäller såklart när vi jobbar med Crippled Black Phoenix också, och vi tycker att det hörs på vårt senaste album, att allt som har påverkat oss som människor även syns och hörs i musiken, hur den inte låter likadan från låt till låt eller ens rakt igenom albumet men ändå låter som oss, säger Karl Demata.

(Mankind) The Crafty Ape är det nya albumet från den månghövdade konstellation som kallar sig för Crippled Black Phoenix, ett album som är det mest kompletta gruppen släppt hittills och som inte är tillbakadraget alls med var musiken har sina grundstenar. Det är ett album som bekvämt tar sig an väldigt många av rockhistoriens mest omtyckta och populära uttryckssätt och ljudbilder, som encyklopedielikt hämtar från folkmusik och psykedelisk rock för att berätta en historia om människans kamp och efterföljande förfall.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA