x

Ring ring ... Jonas Lundqvist

Ring ring ... Jonas Lundqvist

Hej Jonas. Hur är läget?

– Jo, jag är lite bakfull. Annars är det bra.

Vad gjorde du igår?

– Jag var bara ute med några kompisar. Vi gjorde inget direkt. Drack och tjatade, som man brukar göra. Men det var kul.

Det är ju vardag idag. Har du inget nio-till-fem-jobb, som håller dig hemma om kvällarna?

– Nej, det har jag aldrig haft. Det är ju musiken som är det viktiga. Tidigare hade jag mest sådana där jobb som gymnasieelever har ett par månader innan de åker till London. Jag har gjort allt från att vara frukostvärd till att stå på 7-eleven. Nu för tiden jobbar jag dock deltid som tennistränare, vilket är bra mycket bättre.

Hur kommer det sig att du valt den typen av jobb om du inte gillar det?

– Jamen, jag är ju helt outbildad. Vad ska jag göra? Jag brydde mig inte om något annat än musiken i skolan. Jag har så dåliga betyg att jag inte ens kan läsa upp dem på Komvux. Men jag har ett trick. Jag umgås med jäkligt smarta människor, och så stjäl jag deras åsikter. Nämen, ärligt talat; det var väl kring 2006 någon gång, då jag insåg att jag inte mådde så bra av att försöka leva på musiken. Det blev för mycket press att man skulle leverera låtar. Vissa klarar ju det där, och det beundrar jag dem för. Men jag klarar inte det. Jag vill vara helt fri. Musiken får inte vara något jag måste göra.

Det finns ju musiker som har ett kontor, som de går till varje dag. Och så sitter de där mellan just nio och fem och trycker ur sig låtar.

– Tro mig, jag har testat det där. Det slutade med att jag låg på sofflocket, tittade på Seinfeld-bloopers och drack folköl. Efter ett tag fattade jag att det inte var min grej. Jag måste skriva när lusten faller på.

Så hur gör du när du skriver musik då?

– Alltså, jag går ju i stort sett runt med gitarren hela dagen, hängandes på mitt bröst. Och jag producerar grejer hela tiden. Det mesta slänger jag, men då och då hittar jag något som är värt att behålla. Man kan säga att jag är en modern melodijägare. Det är det jag sysslar med, och om det är någonting jag kan, så är det just det. Säg att det visar sig att det finns en massa låtar ute i rymden, och Jorden måste sända ut en kille för att hitta dem – då är jag rätt man för jobbet!

Vilka låtar tycker du är värda att hitta?

– De måste vara förankrade i något jordigt och gammalt. Samtidigt måste de också kännas här och nu. De måste vara tidlösa och moderna. Dessutom är det viktigt att det finns något slags vemod i dem.

Varför det?

– Annars kan jag inte relatera till dem. Sådant är ju livet. Ibland är det kul, ibland är det sorgligt, och därför måste en bra låt ha en balans mellan dur och moll. Alltså, du får ursäkta om jag förklarar det här lite dåligt. Jag tycker att det är skitsvårt att prata om musik. Vad ska man säga? Det är ju bara vibrationer i luften. Det är inget man ser, och jag vet faktiskt inte om man någonsin kan förstå det riktigt.

Jag förstå det. Det är rätt svårt att skriva om musik också. Apropå på det; vem skulle du själv vilja intervjua om du fick chansen?

Efter en stunds tystnad:

– Jag måste nog tänka på det. Får jag återkomma?

Absolut. Låttexter då? Är det svårt att skriva?

– Ja, men på ett helt annat sätt. Det är inte samma sak.

Fast på din nya skiva Så e de me de sjunger du ju faktiskt på svenska?

– Javisst.

Varför gör du det?

– När man spelar i ett band, så är det gänget och låtarna som är viktiga. Men när man sedan börjar kör solo, alltså, man blir så jäkla ensam. En följd av det är att texterna får en annan betydelse för en.

Blir de personligare?

– Ja, helt plötsligt sjunger man ju ifrån sin egen lilla grop. Du förresten, jag vet nog vem jag skulle vilja intervjua.

Vem?

– Jag skulle vilja prata med Kim Gordon och fråga henne om hon mår bra. Hon och Thurston Moore har ju till slut brutit upp efter typ 30 års äktenskap. Kolla läget med henne, liksom. Och kanske och be om ett eller annat råd.

Musikråd?

– Nä, allt möjligt. Livet. Relationer. Vad som helst.

Tror du att hon har några svar?

– Jag tror att hon är en av de smartare katterna där ute.

Samtalstid: 12:47


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA