x

”Det finns en mörk sida av världen”

”Det finns en mörk sida av världen”

Hur såg skrivandeprocessen ut inför Port Of Morrow?

– Det hade skett en hel del förändringar i mitt liv, saker som jag knappt kunde uttrycka i ord. Mycket i texterna handlar om mina upplevelser från det gångna året, om kärlek och min familj, men också om myntets baksida. Jag tror många föräldrar förstår det här, att man har sin relation till sina barn och man inser att det finns andra människor i världen i samma situation där saker inte går så bra. Det finns en mörk sida av världen och ens barn får en att inse hur mycket man vill dölja det för dem.

Är det inspirationen bakom skivan?

– Exakt, det handlar om kärlek och om livets mörka sidor, vilket jag faktiskt tror är totalt normalt. Det är så det är att älska ett barn, och något så ömtåligt som ett barn avslöjar hur ömtåligt livet är.

Musiken har fått en lite mustigare ton, vad beror det på?

– Jag tror det kan ha med ekonomi att göra, haha. Tidigare har jag undvikit att arbeta med producenter eftersom jag var rädd för att våra estetiker skulle krocka och att vi inte skulle komma överrens.  Men efter att ha jobbat med Brian Burton (a.k.a. Danger Mouse) i Broken Bells insåg jag att jag kan hantera de situationerna. Jag lärde mig också vilken fördel det är att ha med sig en producent under hela processen, så det var en stor förändring för musiken.

Du spelar med nya musiker igen. Vad är det för skillnad mellan att vara The Shins och helt enkelt gå solo?

– Delvis handlar det om att jag föredrar konceptet av ett band. Men jag gillar att det är en öppen och fri situation, och inte obligatoriskt. Alla jag arbetat med har bidragit så mycket, de finns där av en anledning. Dave Hernandez till exempel, han bidrar med något som inte finns någon annanstans, något unikt. Om du behöver den där känslan på en låt är det bara att ringa upp Dave. Och tro mig, skulle jag göra allt på egen hand hade det aldrig blivit lika bra.

Hur har arbetet med Broken Bells påverkat musiken?

– Jag lärde mig mycket av Brians öppenhet. Jag hade inte insett hur många ramar jag hade skapat åt mig själv innan jag började arbeta med honom. Han utmanade mig att sjunga på ett annat sätt, och jag tror att det gav mig ett nytt självförtroende, efter att ha tacklat det och att sen se att allt gick så bra. Jag var så nervös inför att jobba med Brian, innan hade jag nästan gömt mig lite, men jag bara körde på och det fungerade riktigt bra.

Kan vi förvänta oss The Shins på en svensk festivalscen i sommar?

– Jag vet att vi har skisser på det i kalendern, men inget är bestämt. De har inte bekräftat det för mig än, så jag borde inte säga något. Men vi hoppas på det! 

Port of Morrow släpptes 19 mars. The Shins intar Berns i Stockholm 30 mars.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA