x

Studiomanipulatören

Studiomanipulatören

Enmansarmén Gotye, som lyssnar till smeknamnet Wally, är en mycket sympatisk och intelligent man som GAFFA har fått i luren från down under, närmare bestämt strax utanför Melbourne. Den 31-årige soloartisten gav under hösten förra året ut sitt tredje album Making Mirrors i hemlandet. Skivan ges nu ut även på våra breddgrader och vägen banas av hitten Somebody That I Used to Know, vars video i skrivande stund har setts över 80 miljoner gånger på YouTube. Utöver hemlandet Australien och hos grannarna Nya Zeeland har singeln gått upp på första plats bland annat i Tyskland, Belgien och Nederländerna, en succé som upphovsmannen inte riktigt förstått än.

– Det känns väldigt overkligt. Jag har väldigt länge jobbat ensam med min musik i mina föräldrars lada, och har varit ganska isolerad från omvärlden. Jag har jobbat två och ett halvt år med skivan och nu står jag med denna hit. Jag får numera räkna med att främlingar vill bli fotograferade tillsammans med mig. Men jag hoppas att det inte förändrar mitt liv för mycket. Jag är ju egentligen är en väldigt privat människa.

Somebody That I Used to Know är en duett tillsammans med sångerskan Kimbra från Nya Zeeland och det finns en sorgsenhet och eftertänksamhet i texten som många har tagit till sig.

För sina tidigare skivor har Gotye kammat hem flera priser i sitt hemland, men han framhäver att det är de personliga komplimangerna som först och främst betyder något.

– Det är fint att ta emot priser, få bra listplaceringar och så vidare, men det viktigaste för mig är när enskilda personer berättar att min musik har hjälpt dem personligen, till exempel i samband med förluster. Det, att min musik kan beröra andras liv på ett positivt sätt, är en essentiell drivkraft i förhållande till att skapa musik.

Förutom sitt yrke som soloartist har han gett ut tre album tillsammans med indie-trion The Basics och är både en lagspelare och individualist. På de två första Gotye-skivorna samplade han i hög grad gamla vinylskivor, men på Making Mirrors har han arbetat på annat sätt.

– Jag har alltid varit inspirerad av flera olika musikstilar. Mina föräldrar lyssnade mycket på irländsk och skotsk folkmusik samtidigt som jag satt i baksätet i bilen med hörlurar och lyssnade på KLF och Depeche Mode. På mina två första soloskivor har jag samplat gamla vinylskivor intensivt, men denna gång har det varit cirka 50/50 mellan gamla skivor och autentiska, ofta sällsynta, instrument och ljud, som jag har försökt att sätta samman i nya kombinationer. Jag tycker det är spännande och utmanande att skapa något nytt som man inte har hört förr.

Både din röst och din syn på musik påminner lite om Peter Gabriel under hans storhetstid och senare artister som Beck, betyder de något för dig?

– Jag är särskilt fascinerad av Peter Gabriels So från mitten av 80-talet, som är något av det mest välskrivna, kreativa och producerade från den tiden, och Becks experimenterande och vårdslösa inställning till musik har alltid ingett stor respekt. Så jag tackar ödmjukast för att bli sammanlänkad med så stora ikoner.

Vem: Artistnamn Gotye, födelsenamn Wouter De Backer, smeknamn Wally, 31 år gammal. I första hand trummis men sjunger, spelar gitarr och klaviatur och är enligt honom själv en studiomanipulatör.

Vad: Hårt pressad beskriver han sin musik som sample-baserad alternativ pop. Gotye samplar gamla skivor och annorlunda instrument och ljud, allt från grodläten till hur ett staket kan låta. Skriver både dansanta och subtila kompositioner och är gällande röst och syn på musiken släkt med Peter Gabriel.

Var: Född i Belgien av flamländska föräldrar som under kalla kriget lämnade Europa till fördel för de australiensiska breddgraderna när Wally var två år gammal. Har sedan dess bott i och utanför metropolen Melbourne. En stad som enligt Gotye är kulturellt mångsidig och bebodd av många kreativa, nyfikna och tillmötesgående människor. Och så är det varmt, inte minst just nu.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA