x

11 Essentiella – april 2012

11 Essentiella – april 2012

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify (de som för närvarande finns) och prova GAFFA Spotify App här.

Cyan – Kindness

Det finns mycket New York i Kindness och mycket 80-tal. I just Cyan får Talking Heads stå lite vid sidan av ytterst klara Arthur Russell-toner. Här behandlas retroskadad electrofunk och postdisco som den lät i New York, tidigt 80-tal. Det hela frammejslat av en britt med långt stripigt och otvättat hår. Men musiken luktar ändå fräscht hela vägen.

Homewrecker – Marina & the Diamonds

En vågad sak från Marina Diamandis. Till en början kan man skönja inspiration från plastig Lady Gaga-pop, men mellan raderna syns mörkare passager. Rösten går in i spöklika arrangemang och man börjar ana att det stundande albumet, Electra Heart, mycket väl kan bära på en perfekt kombination av plast och budskap.

A Tender Trap – Joel Alme

Det är så mycket känslor i detta att hälften vore nog. Men vi har vant oss vid att Joel Alme är mannen som kan sätta enkla ord på de mest triviala situationer. Göteborgsonen har under den senaste tiden lyssnat på Kris Kristofferson, Nico, Jonathan Richman och Frank Sinatra. A Tender Trap sammanfattar precis allt. Ni känner igen er och ni blir förälskade på nytt.

Forget It – Blood Orange

Starten med punkiga Test Icicles och vidare med produktionsjobb åt Basement Jaxx. Devonté Hynes gillar att röra på sig och han gör det exemplariskt, med rusig poppunk och flerstämmigt gitarrspel. Forget It, nya singeln från förra årets Coastal Groove, är dock inget större skifte från tidigare Blood Orange-stycken, men ibland kan det vara värt att stanna till när man har hittat ett vinnande koncept.

Street Parade – Theresa Andersson

Vi kan prata om Anderssons samplings- och looping-teknik, men då glömmer vi vad det egentligen handlar om. Street Parade är en stark, ibland Nina Kinert-minnande saga, som känns så stor och mäktig i sin helhet. Andersson har hämtat näring ur de färgglada paraderna under Mardi Gras i New Orleans och det förstår man till fullo när Street Parade når trumhinnorna.

Think That You Might be Wrong – Great Lake Swimmers

Det finns alltid något varmt och kravlöst med Great Lake Swimmers stilla lunkande alt-country. Ett mindre skifte i Tony Dekkers röst i versen på Think That You Might be Wrong och saken är biff – de har gjort det igen. För den som hör något vackert i Bon Iver, Wilco och Iron & Wine, kan Great Lake Swimmers räknas som den givna fortsättningen.

Love Interruption – Jack White

Han kan bocka av The White Stripes, The Raconteurs, The Dead Weather, samarbeten med Loretta Lynn och Alicia Keys, med flera. Nu äntligen handlar det enbart om Jack White och ingen annan. I slutet av april släpps solodebuten Blunderbuss och smakprovet Love Interruption, inspelad i Third Mans Studio i Nashville, håller sig precis där vi vill ha honom, helt allena.

Close to Me – Sophia Knapp

Vi vet inte mycket om denna artist, mer än att hennes efternamn uttalas med ett stumt k och att hon har hämtat det bästa från Stevie Nicks ljudvärld. Det finns med andra ord noll vassa kanter, synthar sveper som lätta briser, mjuka rörelser på pianotangenterna. En inställning att hellre vara trygg i sig själv än ängsligt avantgardistisk. Close to Me är ett nytt kapitel friktionslös pop.

Sophia Knapp, "Close To Me" by The FADER

Red – Lost In the Trees

Lost In the Trees senaste album är ett porträtt av ett sorgearbete. Ari Picker förlorade sin mor och förevigade minnet av henne med ett album och med låtar som sprakar, viskar och sprängs. Inte samtidigt, men ändå. Red innehåller allt det där i en ljuv och oförutsägbar följd.

The Demon's Name is Surveillance - Meshuggah 

När det kommer till musik som är mer en formel än vers, refräng, vers, refräng, refräng, och så vidare, står Meshuggah som kungar. Detta trots att man numera låtit skavankerna vara kvar.  Resultatet är mer liv i musiken, men med samma hårda, millimeterprecisa driv. Tvåtaktsmonstret The Demon's Name is Surveillance är det klaraste exemplet.

Starships – Nicki Minaj

Hon har på egen hand lyft låtar med Kanye West och Madonna. Nu ska den speediga rapparen Nicki Minaj följa upp sin på flera håll lysande debut, Pink Friday, från 2010. I skrivande stund är det skralt med förhandslyssningar, men släppta Starships är precis där Nicki Minaj ska vara. Totalt urflippat, skamlöst, stenhårt. Det är svårt att inte tycka något om detta.

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify (de som för närvarande finns) och prova GAFFA Spotify App här.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA