x

"Vi är som ett förhållande"

"Vi är som ett förhållande"

En onsdagskväll vid Järntorget i Göteborg, på ett folktomt café strax före stängning sitter ett gäng Skansroser och trängs vid ett bord i hörnet. Långa tankepauser och avstämmande blickar fram och tillbaka mellan bandmedlemmarna varvas med utläggningar, analyser och anekdoter, om nya skivan, om den ovälkomna termen "göteborgspop", och om att inte ha några musikaliska visioner.

– Vi tänker bara att vi ska göra musik som vi gillar och att det ska bli så nära oss själva som möjligt. Vi har inga satta mål om hur vi ska låta, utan vi gör vad som faller oss in, säger bandets frontman Felix Andersson.

– Det beror väl på hur man menar, säger Per Svensson. Men vi är mer reflekterande än visionerande. Mer ältande än konstruktiva.

Det göteborgsbaserade popbandet har figurerat på Sveriges musikscen likt en påmind tonårsdröm till nostalgikernas förtjusning. Första ep:n Drömmen om Skansros hamnade i skivhyllorna redan 2008 och den självbetitlade debuten följde året därpå. Efter ett par händelserika år återvände de i slutet av mars med uppföljaren Rekviem till en dröm.

Oängsligt och självsäkert
Felix Andersson jämför känslan inför albumsläppet med reaktionen efter en bilolycka. Som att kliva ur frenesin och återgå till verkligheten, men med nya erfarenheter inetsade i bakhuvudet. isolerade i en studio på Första Långgatan utformade bandet uppföljaren till Skansros, avskärmade från omvärlden och insvepta i skapande med bara sina egna ambitioner att följa. Det är ett nästan pånyttfött kompletterat av albumets bildmaterial anspeglar enligt Per på sprickor. Bristningar, i såväl förhållanden som det rådande samhällsklimatet. Att skivan fick just det temat är inte en tillfällighet.

– Det har känts som en sån tid i mitt liv, då mycket man tänker ska vara så bra bara har gått sönder. ibland känns det så, som "Vi är mer reflekterande än visionerande. Mer ältande än konstruktiva."

Skansros som nu stapplar ut för att återse dagens ljus.

– Det har varit en väldigt skön och oängslig process, just för att vi förhållit oss till oss själva. Vi har haft mer kontroll över allting, säger Per Svensson.

Musiken skrivs kollektivt och i demokratins anda, med influenserna i gruppen vitt spridda över det visserligen abstrakta spektrum för allt vad pop heter. Att skriva tillsammans har blivit lättare med åren, och album nummer två vittnar om en tryggare och mer självsäker grupp.

"Vi är som ett förhållande"
inspirationen vilar i en hörbar tragik – ett vemod, som Felix beskriver det. Titeln, direktöversatt från amerikanska feelbadfilmen Requiem for a Dream ("Det var det och Stjärnornas krig vi valde mellan"), kompletterat av albumets bildmaterial anspeglar enligt Per på sprickor. Bristningar, i såväl förhållanden som det rådande samhällsklimatet. Att skivan fick just det temat är inte en tillfällighet.

– Det har känts som en sån tid i mitt liv, då mycket man tänker ska vara så bra bara har gått sönder. ibland känns det så, som att allt bara går sönder, säger Felix.

Och han är inte ensam om att uppleva en personlig prägel i skivan. På ett vis skulle man kunna säga att den sammanfattar allt som hänt under de senaste åren, som format dem både som individer och som grupp.

– Vi är som ett förhållande. när tidigare medlemmar har hoppat av har det känts som att bli dumpad. Det är kanske det som skiljer oss från andra band, vi tar åt oss, säger Felix med ett fniss.

 

VEM?
Felix Andersson, Per Svensson, Filip Leyman, Karl Vento och senaste tillskottet Jacob Öhrvall, som hängt ihop sen skolåldern och spelat tillsammans i diverse konstellationer innan de till slut blev Skansros 2007.

VAD?
Vemodighet i ömt och ärligt popformat på svenska. Men ...

VAR?
... börjar du beskylla dem för att vara "göteborgspop" möts du av rynkade pannor. Istället myntar de termen "sillpop". Jamen varför inte. att vara från Göteborg ser de snarare som en fördel när det kommer till kreativ frihet än något som definierar eller skapar förutsättningar för musiken. Hade de låtit annorlunda om de kommit från Stockholm? "Då hade jag varit revisor", säger Filip.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA