x

11 Essentiella – maj 2012

11 Essentiella – maj 2012

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify (de som för närvarande finns) och skaffa GAFFA Spotify App här.

Go Right Ahead The Hives

The Hives är tillbaka. Någon som missat? Trodde inte det. De är lika förvildade som vanligt, och lika välklädda som herrarna själva är, lika bra låter nya singeln Go Right Ahead. Albumet Lex Hives kommer i början av juni och tills dess får vi hålla tillgodo med detta stycke energi.

Kill For Love – Chromatics

Äntligen släpps uppföljaren till 2007 års album Night Drive och resultatet är som grädde på moset ett dubbelalbum. Titelspåret Kill For Love är en symbios mellan svulstiga syntar, lågmäld skönsång och distade The Jesus And Mary Chain-gitarrer. Inte långt från perfektion, med andra ord.

Kyrkogårn – Kristian Anttila

Kristian Anttila är som bäst när han är lågmäld, lite melankolisk. Eftertänksam. Här i en låt från nya skivan Djur & Människor där Anttila lånat delar av melodin från låten han gjorde i SVT:s Sapmi Sessions. Här finns ingen attityd, bara en viktig påminnelse om Anttilas kvalitéer som låtskrivare och popmakare.

Tomorrow – Niki & The Dove 

Det är svårt att avgöra exakt hur stor hypen kring Niki & The Dove är vid det här laget, men att debutalbumet är efterlängtat råder det ingen tvekan om. Instinct släpps 14 maj och på det kommer Tomorrows finnas, i all sin apokalyptiska prakt.

I Cherish The Heartbreak More Than The Love That i Lost – Crybaby

Smaka på den låttiteln. Perfekt för emo-hjärtat som vill gotta sig lite i sin egen misär, eller kanske tvärtom för den nydumpade som behöver inse ett och annat. En sak är dock säker, Danny Couglans enmansband har absolut ingenting gemensamt med John Waters glättiga 90-talsfilm med samma namn.

A Million Times – Summer Heart

Det kan vara bra att ha ett soundtrack nu när våren är på väg att blomma ut på allvar, och för det passar Summer Heart alldeles lysande. Du har hört det förr, drömsk pop med rötterna i havsromantik och multikulörta filter, men vad gör väl det när det låter så himla bra. Debutalbumet About A Feeling är ute nu. 

Nancy From Now On – Father John Misty

Joshua Tillman lämnade Fleet Foxes för att satsa på soloprojektet Father John Misty och nu är första albumet här, Fear Fun. Det är producerat av Phil Ek som ligger bakom bland andra Band Of Horses och Built Spill, och det hörs. Folkrock eller country; Joshua Tillman vet hur han ska förvalta sin musikaliska tradition.

En för alla för en – Knivderby

Knivderby är antagligen lugna och snälla killar, men deras namn, tematik och låttexter antyder något helt annat. De är aktuella med albumet Uppochnervända Kors och med singeln En För Alla För Ens textrad "när natten är här blandas blodet igen, en för alla, alla för en" är allt precis som vanligt i Knivderby-land.

The First Time i Ran Away  M.Ward

M. Ward är världens kanske yngsta mysfarbror, och han gör absolut ingenting för att förändra den imagen på nya albumet A Wasteland Companion. Det är precis sådär varmt och trevligt som det brukar vara tillsammans med Portland-sonen Matthew Ward. Och allt förkroppsligas i den här fina anekdoten om att rymma.

I'm Not The Phoenix Yet – Moonface with Siinai

Mannen bakom Moonface, Spencer Krug, samarbetar här med Finlands just nu mest intressanta band, Siinai. Resultatet är stundtals brötiga ljudmattor och trasiga trumarrangemang blandat med postkrautens monotona malande och Krugs fina röst. I'm Not The Phoenix Yet är mardrömslik och vacker.

Headin' For The Top Now  Spiritualized

Spiritualized är på väg mot toppen igen, åtminstone om man ska tro låttiteln här ovan. Men visst hittar man några av bandets bästa låtar på ett bra tag på nya albumet Sweet Heart Sweet Light, och Headin' For The Top Now är en av dem. Smutsig och melodisk, precis som man vill ha sitt Spiritualized.

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify (de som för närvarande finns) och skaffa GAFFA Spotify App här.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA