x

Knivderby mot det primitiva

Knivderby mot det primitiva

Sveriges bäst bevarade hemlighet har blivit uppgrävt ur underjorden. Efter en ep och tre album – samtliga utgivna i starkt begränsad upplaga och utan digital distribution – ger Knivderby nu via skivbolaget Novoton ut sin mest osofistikerade platta hittills.

– Nu har vi gått tillbaka till grunden och gjort det väldigt enkelt, säger mannen som går under namnet Dynamobössan om aktuella Uppochnervända kors. Vi spelade in hela plattan på enbart fyra kanaler där vi mixade trummorna i mono för att få plats.

Att attityd och energi går före en välpolerad produktion märks i de småmissar som stilsäkert dekorerar albumet.

– När man lyssnar på i princip alla skivor från 60- och 70-talet är det ofta primitivt inspelat och musikaliskt sett saknas den strävan efter perfektion som finns i dagens musikklimat. Jag tror inte att ett band som låter som Rolling Stones gjorde då hade fått ge ut en platta på ett storbolag idag.

Knivderby är ett helhetskoncept. Deras tidigare utgåvor har förpackats i så vitt skilda saker som pissoarkakel och utrivna Bibelsidor. Inte en platta har varit den andra identiskt. Att kvartetten nu döpt ett instrumentalt stycke efter den holländske multikonstnären och galenpannan Bas Jan Ader ter sig därför helt naturligt.

– Han gjorde schyssta videoinstallationer under 70-talet. Det sista man hörde från honom var att han köpt en optimistjolle som han skulle segla över Atlanten med. Sedan hittade man båten tom ute på havet någon månad senare. Känslan i den låten avspeglar hans livsöde.

Gruppens sorgmodiga och alarmerande nerv har fått kollegor i branschen att gå på knä. Bland andra har Daniel Gilbert hyllat Knivderby och sagt att deras musik passar en svartsynt människa som honom själv.

– Så fort jag tar upp gitarren känns det som ett eget universum, säger Dynamobössan. Hela skivan är väldigt spontant hopsatt. Nästan samtliga låtar gjordes klara från idé till inspelning under två-tre timmar. Det första intrycket är viktigt för oss. Visst hade vi kunnat renodla melodislingor och texter, men i så fall hade det blivit mindre intressant. Jag gillar att det låter lite ofärdigt så att man som lyssnare kan lägga in mer av sig själv i det man hör.

VEM? Knivderby utgörs av Dynamobössan, Den Odöpte, Frank samt Panik. De har lirat ihop sedan 2007 då de bestämde sig för att sluta kompromissa och gå sin egen väg.

VAD? Ofta beskrivs de som blandning mellan Stooges och Silverbullit. Själva namndroppar de amerikansk stoner som Monster Magnet och Fu Manchu. Störst inspirationskälla är dock svenska Union Carbide Productions.

VAR? – Vi härstammar från Jönköping, men det har inte haft någon påverkan på vår musik. Titeln Uppochnervända kors är inget långfinger åt den frikyrkliga atmosfären i staden, utan jag hoppas att vi har lite mer finess än så.  


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA