x

It's A Bird! It's A Plane! letar eviga melodier

It's A Bird! It's A Plane! letar eviga melodier

It's A Bird! It's A Plane! hade inte släppt mer än en fyra spår lång ep när de förra året gav sig ut på sin första turné, som förband till Glasvegas. En riktig rivstart, särskilt med tanke på att Andreas Söderlund och Joel Sjöö då de började göra musik ihop spelade i andra band, och mest såg deras gemensamma skrivande som ett sidoprojekt. Den goda responsen från turnén och det kreativa samarbetet dem emellan ändrade snart det, och nu är de aktuella med sitt debutalbum Here Comes the Sun.

En nästan sakral stämning vilar över Here Comes the Sun, med sina stillsamma pianoballader som växer till storslagna epos, märkbart annorlunda mot de båda medlemmarnas tidigare projekt. Andreas Söderlund är framförallt känd som sångare i Niccokick och Sounds Like Violence, medan Joel tidigare spelat i they Live By Night, båda band med ett betydligt mer avskalat sound än de tongångar Here Comes the Sun bjuder på. Joel, som beskriver deras samarbete som "låtskrivande när det är som mest magiskt och bra", menar att It's A Bird! It's A Plane! är det projekt de alltid drömt om.

– Det här är verkligen sådan musik som både jag och Andreas lyssnar på och alltid har haft närmast hjärtat, i alla fall de senaste tio åren.

Visionen har enligt honom varit att skriva "klassiska evergreens med eviga melodier", något första singeln, Crow Hill är ett ypperligt exempel på. Soundet är varmt och melodiöst, med tensta Gospel Choir's starka stämmor till stöd i refrängen. de har inte varit rädda för att ta ut svängarna, vare sig musikaliskt eller textmässigt. Joel och Andreas har varit med om omtumlande händelser privat, något som har satt en stark prägel på skivan.

– Alla kommer förr eller senare till en punkt när saker ställs på sin spets, när dödlighet kommer in i livet. Förhoppningsvis dröjer det länge innan det händer, men ibland smäller det till. Den här skivan blev väldigt mycket en behandling av de ämnena. Man behöver skriva av sig, och så blev det. Men det är inte en skiva om döden, snarare en skiva om insikten om att det är jäkligt fint att leva, och det är värt väldigt mycket.

– Vi har aldrig varit rädda för att bli kallade pretentiösa. det enda vi har brytt oss om är att göra albumet stort och vackert.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA