x

Mystikens mästare

Mystikens mästare

I musikvideon till den nya singeln Tomorrow, färdas Malin Dahlström genom universum i en rymdfärja. Hon landar på en höstgrå planet och letar sig igenom en skog. Klädd i en mångkolorerad rymddräkt i stark kontrast till omgivningen når hon en liten sjö och får i slutet av videon syn på Gustaf Karlöf på andra sidan vattnet. Klippet blir en passande metafor för den utstickande, färgskimrande och detaljrika pop som har kommit ur duons musikaliska samarbete under deras första två år som Niki & the Dove, i kontrast till all grå dussinmusik.

En låt som vägrade att passa in

Allt startade med en låt som vägrade passa in. Malin Dahlström, som hade skrivit låten och Gustaf Karlöf, vars musikaliska vävar redan hade sammanflätats i tidigare projekt, fick brottas med den ett tag. De prövade att arrangera låten, DJ, Ease My Mind, på olika sätt och tillsammans med andra människor. När de till slut, tillsammans med producenten Elof Loelv, hittade fram till versionen som hamnade på deras första release föddes bandet och en kreativ explosion briserade. Inspirationen kan komma från oväntade håll. Idén till musiken i låten Gentle Roar uppkom till exempel ur ljudet av en plastflaska mot ett ben, ett annat exempel är att en nyckelknippas rassel tar plats som slagverksinstrument i The Fox.

– Man ska vara öppen för olika sätt att skriva, det är inte alltid så att man sätter sig vid pianot och drar några ackord. En låt kan komma till på så många olika sätt, exempelvis det sättet, att man tycker om ett ljud och bygger låten kring det, säger Gustaf Karlöf.

Bandets texter har ett rikt bildspråk. Som lyssnare får man följa med från örnbon, genom skogar och hela vägen ut på dansgolven.

– Jag får upp bilder i huvudet när vi gör musik. Jag kan se skogen, färgerna i den och det dunkla som blir symboler för något annat, för att beskriva ett skeende i ett liv och känslor. Eller djur som blir ett slags totem i texterna, säger Malin Dahlström.

Visuell förlängning av musiken

Rent visuellt skiljer Niki & the Dove också ut sig. På scen och på bilder ofta iförda outfits gnistrande av färg och mönster och med målade streck över ansiktet. Det är en logisk förlängning av musiken, förklarar duon.

– När vi går in i musiken tar vi det gärna ett steg vidare. Det är intressant att utforska det och att bli en sorts kanal för musiken. Att verkligen fylla upp namnet Niki & the Dove med olika uttryck. Det känns rätt för den världen. Och det finns ju så mycket man kan göra, säger Malin Dahlström.

Bandets säregna yttringar har kanske också bidragit till att en aura av hemlighetsfullhet har omgärdat duon i en del media.

– Vissa journalister frågar oss om varför vi är så mystiska. Men vi upplever oss inte alls som det. Vi lever i ett samhälle där folk tar för givet att man ska få veta allting. Därför kan det vara roligt att leka med identiteter. Jag läste en fin rad i en bok av författaren Claes Hylinger. "Är inte äventyret att inte veta var man är?" Det är lite samma sak i vårt samhälle där man bombarderas av all information. Jag tror vi behöver lite mystik i vardagen. Vi mår nog bra av att inte ha grepp om tillvaron alla gånger, säger Gustaf Karlöf.

VEM: Malin Dahlström: sång, synthar, programmering. Gustaf Karlöf: synthar, programmering, percussion, körer.

VAD: Extraordinärt färgskiftande popmusik. Malin har tidigare ingått i experimentella Midaircondo och uppträtt under namnet Disdishdance, Gustaf spelar med Magnus Öströms band och tillsammans har de varit del i popbandet The Dora Steins. Båda har också bakgrund i att skriva musik för teater- och dansscener. Malin:

– När man spelar live med dansare blir det som att musiken också genereras i deras kroppar. Det ger enormt mycket och man förstår att det är ett uttryck som människan alltid har använt sig av.

VAR: London. Bandets nya bas. Det är också i England som bandets turné slagit ner flest gånger.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA