x

"Det är det bästa albumet vi är kapabla till att göra just nu"

"Det är det bästa albumet vi är kapabla till att göra just nu"

Ni släpper uppföljaren till What Did You Expect From the Vaccines med käcka titeln The Vaccines Come Of Age i september, vad kan ni berätta om den?

Arni: Den är kul.

Justin: Den är ett framsteg. Den är mer eklektisk än den första, mer personlig och karaktäristisk. Mer levande, det är fullt av misstag och känslor på den här. Det är det bästa albumet vi är kapabla till att göra just nu.

Från smyglyssningen hörs att detta verkligen är ett The Vaccines som mognat.

Justin: Vi valde den där titeln lite med glimten i ögat, men vi har ju spelat ihop varje kväll i två år, vi är bättre musiker och bättre låtskrivare nu. Första skivan gjorde vi medvetet naiv och rätlinjig, men den här gången lämnade vi stort utrymme för att vidareutvecklas.

Fanns det någon strategi när ni gick in i studion för andra gången?

Justin: Vi snackade med Ethan [Johns, som producerat skivan] som tyckte att vi skulle spela in den live och öppna upp ljudet lite. Men det fanns ingen agenda, inga andra bandreferenser som vi pratade om, vi bara pluggade in och hittade det bästa soundet och försökte få till de bästa tagningarna av våra favoritlåtar. Det var ett väldigt organiskt och ärligt tillvägagångssätt på det sättet. Vi hade inga planer, bara tanken att "nu försöker vi få de bästa låtarna vi har att låta så bra de bara kan".

Hur känns det när ni ser er själva och er framgång och inser hur enorma ni har blivit? Ni är ju redan ett av Storbritanniens största indieband!

Justin: Ja, vi är faktiskt det nu. Det är galet. Det är bara när man ser festivalline-ups och tänker "wow, vi spelar över det där bandet" som man blir liksom… "wow".

Arni: Det är bisarrt, men det känns bra. Som tur är har vi inte riktigt haft tid att sitta ner och reflektera över det, om vi hade gjort det hade vi förmodligen förlorat förståndet.

Fick ni tid att slappna av mellan albumen?

Justin: Det var ingen hetsig process eller så, vi fortsatte att skriva under hela förra året och mot slutet kände vi att vi hade tillräckligt med bra låtar för att göra en ny skiva. Vi kanske aldrig saktade ner, men det var heller aldrig ur kontroll. Vi har aldrig tagit oss an något vi inte trodde att vi kunde klara av.

När ni ser tillbaka på de senaste två åren, är det något ni skulle ha gjort annorlunda, kanske tagit det lite långsammare?

Justin: Jag tror inte vi hade kunnat kontrollera det där. Vi gjorde allt vi kunde för att sakta ner saker, tackade nej till tidningsomslag och sånt där. Men folk ville höra oss och komma på våra spelningar, det fanns inte mycket vi kunde göra. Ibland måste man bara spela och vara tacksam. Om det så tar en tio album att komma till Hultsfred kommer det inte bli roligare när man väl kommer dit.

Ni vann GAFFA-priset för årets nykomlingar tidigare i år, och i en intervju sa Freddie att han ville tacka de som röstat med ett party. Är det vad som kommer ske ikväll?

Justin: Vi måste åka vidare klockan åtta, och vi går av scenen fyra [16:30 om man ska vara petig], så det är ett fyra timmar långt party. Ja, det är nog genomförbart. Fuck yeah. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA