x

11 Essentiella – juli 2012

11 Essentiella – juli 2012

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify (de som för närvarande finns) och skaffa GAFFA Spotify App här.

Ruin - Cat Power

Kommande SUN är Chan Marshalls första album på sex år med helt nytt material. Med Ruin lovar hon en hel del. Den behagliga rösten ackompanjerad av gitarrer i discotakt. En vers och en refräng som kravlöst håller varandra i handen. Man kan inte annat än älska detta.

Innocence Is Sense - El Perro del Mar

Inlevelsen är total och spänningen är något olidlig. Vad är det egentligen Sarah Assbring sitter och ruvar på? Ska man tro What Do You Expect och nu senast Innocence Is Sense är vi ljusår ifrån låtar som Candy. Till och med mil ifrån det senaste albumet Love Is Not Pop. Men vi får förhoppningsvis alla svar när den kommande fullängdaren Pale Fire landar.

Broken Glass - Tomas Barfod

Samarbetet med Nina Kinert gav så mycket och ett par månader efter det kom ett helt lysande album – Salton Sea. Att det är svårt att välja något spår från skivan bevisar hur tät och sammansatt den verkligen är. Broken Glass är som ljudet från en nyvaken och mysig Bibio, som vill beskriva Köpenhamns kala utkanter.

Mountains Crave - Anna von Hausswolff

En sann konstnär går sin egen väg. Anna von Hausswolff är för närvarande en av Sveriges starkaste musikaliska karaktärer. Om hon vill släppa en skiva med kyrkorgelmusik så må det ske. Och resultatet går inte att med ord beskriva när ett ord som "episkt" helt har förlorat sitt värde. Monumentalt kanske?

Revenge - A Place to Bury Strangers

Den här powertrion är mästare på oljud, det vet vi sedan tidigare och albumet Worship bär ej på några överraskningar. På Revenge är sång, instrumentering, sönderdistade ljudkaskader satt på alldeles perfekta nivåer. Det här är musik att spränga hjärnan med när inget annat fungerar. Den som inte fattar kan dra åt helvete, ungefär.

She Got A Wiggle - Dexys

Nu för tiden är Dexys (tidigare Dexys Midnight Runners) mer kabaré än toksvettig jakt på soulrebeller, men det nya klär frontmannen Kevin Rowland ytterst fint. På det nysläppta albumet One Day I'm Going To Soar får vi till oss ett hämmat sound, tillbakalutat och bekvämt. Som Mums Mums för själen.

Daredevil - Fiona Apple

Innan världen överbefolkades med klassiskt skolade quirky pop-pianister fanns Fiona Apple och spred sin kreativitet på alla sätt hon kunde – och inte kunde för den delen. Nu har den New York-bördiga singer-songwritern taggat ner, men fortsätter att följa det eklektiska. Senaste albumet (med evighetslång titel) är informationstät, utan att det gör ont.

Stress - Holograms

ABC City är en direkt punksmocka, det vet vi nu. Stress som även den existerar på stockholmsgruppens självbetitlade debut är minst lika clean, lika hård och kompromisslös. Mer garage och punk än postpunk. Fuck art let's dance, för att använda sig av en sliten engelsk mening. Bandmedlemmarna jobbar i en fabrik. Förhoppningsvis inte så länge till.

(Holograms självbetitlade debut släpps 7 juli)

När Mitt Blod Pumpar I Dej - Nordpolen

Vill man göra det lätt för sig kan man avfärda Nordpolen som ännu en ångestdrypande hormonstinn tonåring som behöver släppa Nietzsche och andas lite. Men då har man missat typ hela grejen. Pelle Hellström är till skillnad från många andra på den här planeten en tänkande person, som även kan tillverka klistriga melodier och snygga texter om åtrå.

I'll Be Alright - Passion Pit

Stompandet känns igen. Så även förmågan att skapa utsökta, hysteriska indiepopdängor. Passion Pit är tillbaka och det roliga är att precis alla, från den nyfikna tonåringen med snedlugg till den avdankade rockjournalisten med kal hjässa tar till sig detta med glädje. Ty det är sommartider. För vad kan det annars bero på? Pang rakt i solens [sic] plexus. Så känns det.

I'll Be Alright [Exclusive NME Premiere] by passionpit

Barely Standing feat. Datsik & Sabi - Diplo

Det börjar bra. Omslaget till Diplos nya ep är en solklar homage till anarkistkollektivet CRASS omslagsestetik. Det här är också punk, fast i en något annorlunda form än vad 77:orna är vana vid. Musiken wobblar runt, går elektronisk bärsärkagång och fäster sig till slut som svamp på fötterna. Dansa. Aldrig pausa.

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify (de som för närvarande finns) och skaffa GAFFA Spotify App här.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA