x

Postpunk från förorten

Postpunk från förorten

När den punkiga popkvartetten Holograms skickade iväg videon till sin låt ABC City dröjde indiebolaget Captured Tracks grundare Mike Sniper inte länge med svaret: "Skicka inte musiken till någon annan!" Det amerikanska skivbolaget, där även namn som Wild Nothing och Beach Fossils huserar, la vantarna på Holograms direkt. Gruppen fick tre månader för att spela in ett album. En tidsram som tycktes passa det till höres nervigt otåliga bandet väl. Tittar man på låtlistan för Holograms kommande albumdebut verkar dessutom titlar som Chasing My Mind, Fever, Stress och Memories Of Sweat tala sitt tydliga språk.

– Ja, musiken är det vi gör för att fly undan rastlösheten i förorten. Och det kanske man hör. Det är ett uttryck för tristess, ångest och leda. Det är sådana, haha, klassiskakänslor som ger upphov till vår musik.

En söndagsförmiddag i juni i hemstaden Stockholm svarar den nyvakna Holograms-gitarristen och sångaren Anton Spetze i telefon. Två dagar tidigare kom bandet hem från en rörig men rolig Europaturné bestående av förbandsgig till postpunkbandet och skivbolagskamraterna The Soft Moon och egenbokade spelningar. När Holograms skulle ta färjan till London hade de inte råd med biljetten och senare brakade deras turnébil ihop.

Bandet fick ta tåget till Paris där motgångarna vägdes upp av entusiasmen hos dem som kom för att bevittna bandet. Ryktet om Holograms har på kort tid spridit sig snabbt och långt. I höst hägrar turnéer i USA och Europa och innan dess festivalsommaren. Deras snart två år gamla historia började på sätt och vis med en synth av märket Korg.

– När vi skulle börja spela berättade Andreas om en Korgsynth som han gärna ville använda. Det var faktiskt det vi började snacka utifrån, att göra lite liknande musik som vi gjort i tidigare band fast använda oss av synthen. Vi har inte tänkt så mycket på vad som är vår grej men vi har nog någon sorts kollektiv uppfattning om vart vi vill någonstans. Det gäller ju framförallt att behålla en nerv.

 

Vem? Anton Spetze: gitarr och sång, Anton Strandberg: trummor, Filip Spetze: synt, Andreas Lagerström: bas och sång. Filip och Anton Spetze är bröder.

Vad? Mörk postpunk och rastlöst drivande pop i tät kombination.

Var? Bor och verkar söder om Söder. I videon till låten Hidden Structures går bandet omkring bland industriområden och längs hemmakvarterens gator. Holograms bildades på undergroundklubben Savage som anordnas på en båt i Stockholm.
– Det är två stycken riktiga eldsjälar som driver klubben. Vi har spelat där med vårt gamla band med det smått oförståeligt dåliga bandnamnet Holy Hoofbeats och Andreas med sitt The Ziphs väldigt många gånger. Det var så vi träffades och bestämde oss för att starta upp Holograms, säger Anton Spetze.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA