x

11 Essentiella – augusti 2012

11 Essentiella – augusti 2012

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify (de som för närvarande finns) och skaffa GAFFA Spotify App här.

Angels The xx

Den tystlåtna trion fortsätter att smakfullt smyga ut nya stycken från sin kommande skiva. Angels dök upp med en abstrakt video i mitten av juli. Den tar sin lilla tid innan den kryper tätt intill dig och har gruppens patenterade, minimalistiska gitarrstrukturer. Och less är fortfrande more, oavsett vad Yngwie Malmsten säger.

SadElton John vs PNAU

Elton Johns mojo är inte i närheten av ad den var på 70-talet. Vad gör man då? Jo, man tar hjälp av en australiensisk producentduo som vet precis hur dagens disco måste låta för att överleva och utvecklas. Pnau har återvänt Elton Johns tidiga röst och placerat den i varma och friktionsfria discotakter. Bara att njuta.

Accident MurderersNas

Den glädjen när vi fick höra hur satans fantastisk Nas nya skiva är! Den lättnad när man ser tillbaka till hans tidigare alster som inte ens pulsar i närheten av Bronx skitigaste bakgator. Men nu berättar Nas allt och gör det hårdar och ärligare än någonsin. Lyssna bara på denna attack. Man ryser gång på gång.

Would That Not Be NiceDivine Fits

Du där som har väntat på nytt från Spoon och du som grät floder när Handsome Furs bestämd sig för att tacka för sig. Här har du något att torka dina tårar med. Britt Daniel, Dan Boeckner och Sam Brown gillar good ol' rock'n'roll. Det var så de fann varandra. Men musiken på kommande fullängdaren är inte bredbent någonstans. Men viril, må vi säga.

Cool Gays By Cool Gaze – Mixtape

Det här bör man lyssna på inte minst för att det ryktas om att hemlighetsfulla The Avalanches ligger bakom detta mixtapes sista minuter, men Cool Gays är faktiskt skönskönt från första mullrande discobeat. Som gjort för den som vill drömma sig iväg till det där i regnbågsfärger blinkande discogolvet.

Hör mixtapet i sin helhet här

NocturneWild Nothing

Titelspåret till Wild Nothings kommande är så direkt, så omedelbar, med dansbandskomp (!) till perfekt svängande jingel-jangel-gitarrer att man nästan gör ner sig i stuprörsjeansen. Det här är musik för sensommaren, musik för de där timmarna då man inte kan avgöra om det fortfarande är natt eller morgon.

Board Up The HouseBaroness

Alla Sveriges riffglada entusiaster kan i lugn och ro luta sig tillbaka. Baroness fortsätter att, så att säga, leverera. Yellow och Green är två skivor med galet många och musikaliskt skiftande passager. Bland de mer direkta spåren finner vi Board Up The House, vars riff skrämmer slag på din mormor, för att senare få henne på fall, för att sedan få henne på fall genom dess självlysande melodier.

CrawlersuitPurity Ring

Way Out West placerar gärna Blur, Kraft Werk och Bon Iver där uppe i toppen. Men vi flaggar hellre för festivalens alla helspännande klubbakter. John Maus, Lightships, Django Django. Och Purity Ring! Nästan exakt i mitten av Way Out Wests färgglada affisch finner vi denna märkliga, mäktiga och nu även albumaktuella konstellation som gör oss okloka, pirriga och varma inombords.

Super Rich KidsFrank Ocean

"Too many bottles of this wine we can't pronounce" pratsjunger (ja, pratsjunger, ty detta är för slappt för att ens kallas rap) Earl Sweatshirt och låter ungefär lika världsfrånvänd och nerdekad som valfri rik snorunge med på tok för curlande föräldrar. Detta, ett kapitel i Frank Oceans monumentala verk channel ORANGE, är bara en av skivans alla höjdpunkter.

Tendom In The NightShrag

En Londongrupp för bra för att försvinna i den jämntjocka geggan vi alltför ofta vill placera under beteckningen britpop. GAFFA:s Josefin Bagge kallar detta popband rent av überbrittiskt. Helt korrekt. Men det blir aldrig sådär jobbigt posserande. Shrag är så genuint det bara kan låta. Lyssna på ett spår som Tendoms In The Night för full förståelse.

About To DieDirty Projectors

För den som gillar Dirty Projectors skarpt men tyckte att gruppens samarbete med Björk lät som en bajsnödig version av parmiddagsmysiga The Real Group: här kommer räddningen. About To Die bär på bandets säregna wailande, men här finns också sköna melodier, som ett slappare Vampire Weekend. Välkomna tillbaka Dave Longstreth och kompani.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA