x

Kent – ett sätt att leva

Kent – ett sätt att leva

Kent är ute på en av sina massiva sommarturnéer, som i det närmaste säljer slut på vilken scen, park eller dansbana den än besöker för kvällen. Sverige älskar Kent. Älskar dem med den typen av kärlek som uppstår när något förenar en grupp av människor. De träffar varandra där i parken under skenet av en tio ton tung ljusrigg och låter sina röster förenas med Jocke Bergs i refrängerna till landets mest säkra radiohits. Det blir ett sommarminne, kanske något att prata om på jobbet eller stranden nästa dag.

Men för vissa är det mycket mer än så. För när scenljuset slocknat och rökdimman seglat iväg i natten tillsammans med confettiresterna så tar Victor Strömgren, 22, fram iPoden, pluggar i lurarna och fortsätter lyssna på Kent. Promenerar hemåt, sätter sig framför datorn, loggar in på kent.nu där han är känd under aliaset "KrM" och postar sitt 5005:e inlägg på forumet. För  honom är det inte en bra eller dålig två timmars spelning med Kent, utan en 173 minuter naturlig del av livet som han sedan tidigare känner utan och innan, vet exakt längd, vad som ska komma när och var. för honom är Kent en livsstil. En del av vardagen.

– Det blir ju så. Jag har Kent ständigt tillgängliga i iPoden och jag lyssnar på dem varje dag, säger Victor. Det finns alltid låtar som man kan få nya perspektiv på, eller låtar att identifiera dagens händelser med. Jag kanske har en dålig dag på skolan eller jobbet och slår jag på en viss Kent-låt då så blir det nästan alltid bättre. I motsats till det finns det låtar som jag måste hoppa över om jag är på bra humör, som är för ledsna eller känslosamma och som antagligen skulle göra mig nedstämd. Elever är en sådan låt. På så sätt påverkar Kent min vardag väldigt mycket.

Victor hade lyssnat på Kent till och från sedan 2002, men det var först 2008 när han efter en rekommendation från sin engelsklärare började lyssna på albumet Du & Jag Döden, som han verkligen förstod vad det handlade om.

– Det var något med den skivan som drabbade mig så totalt. Det var kärlek vid första ögonkastet och redan efter första lyssningen tänkte jag att "shit, det här är det bästa jag någonsin hört, det bästa album som någonsin gjorts". Och det tycker jag fortfarande. Det går faktiskt inte ens att beskriva den känslan jag kände då.

Efter det köpte han och lyssnade på alla skivor en efter en, under loppet av någon månad, och registrerade sig på det välkända forumet på kent.nu. Han var fast. Trollbunden av Jocke Bergs lyrik och kombinationen av som han uttrycker det "synthpumpande och gitarrmanglande låtar". Insnärjd i det nät av klåpare, denivit och blåjeans som Kent spunnit sedan 1995. Vad var det som fick dig att falla så totalt för Kent?

– I första hand är det texterna. Jag minns att jag satt där de första gångerna jag hörde dem och tänkte att: jag förstår de här texterna samtidigt som det känns som att texterna förstår mig. Som texten till Klåparen exempelvis, då tänkte jag att "den här låten handlar ju om mig". Jag förstår naturligtvis att den inte gör det, Jocke Berg känner inte mig, men han har förmågan att få en att relatera. Att känna att låten är skriven för en själv. Där sticker Kent ut på ett unikt sätt. Jocke är en så sjukt bra textförfattare, han har ett sånt jävla bra språk att även om jag inte kan identifiera mig med varje textrad så är det oftast ändå en klockren formulering. Det har resulterat i att jag nästan dagligen slänger mig med Kent-citat.

Kände du direkt att det var ett livslångt förhållande som inleddes?
– Ja, alltså till slut insåg man ju det. Först kände jag att "det här kommer finnas kvar länge", men sen såg jag dem live 2008, åkte på fler spelningar och blev mer och mer hängiven, och ja nu känns det som att de kommer vara nummer ett för evigt.

Umgås du mycket med andra fans?
– Inte så mycket i verkliga livet, men på forumet känner vi ju alla varandra. När jag var i Göteborg och såg Kent nu senast var faktiskt första gången jag träffade de andra på forumet på riktigt. Och trots att de ju egentligen var helt nya människor så kändes det som att jag kände dem. Jag kände igen deras personligheter från forumet och vi hade inte direkt svårt att hitta något att prata om. Kentforumet är lite som ett mysigt vardagsrum på nätet. Man kan alltid gå in och prata med någon där.

Kent tömmer plånboken

Victor har inte bara stenkoll på alla texter, är kändis på forumet, hänger på bandets facebook, kommunicerar med bandet på Twitter, och har dem ständigt i lurarna. Han lägger naturligtvis också en del pengar på sitt favoritband. Han har alla skivor fysiskt, och fem utav dem på vinyl. En utav dem är ett udda exemplar av vinylutgåvan av albumet Verkligen som han hittade i en affär.

– Det var en begränsad testpressning som jag tror bara finns i totalt fem exemplar. Den kostade tre tusen kronor och är absolut det dyraste jag köpt hittills i musikväg, men så här i efter hand är det helt klart värt det. Sen blir det ju en del andra utgifter. Jag försöker alltid köpa de limiterade utgåvor som kommer, och i sommar har jag köpt biljett till fyra spelningar och det har gjort att jag har lite svårt att betala räkningarna den här sommaren, men som sagt, det är värt det.

Hur många spelningar har du sett?
– Elva, eller tolv blir det nu med den i Eskilstuna. Man behöver inte vara extrem och åka runt i hela landet tycker jag. Men det är klart, hade jag haft råd med det så hade jag nog gjort det. Men just nu är jag rätt nöjd med de fyra jag ser i sommar.

Det finns de som säger att Kent har sålt ut och blivit ett tråkigt arenarockband. Vad säger du om det? 
– Det får de väl tycka om de vill, men är man missnöjd redan på förhand så behöver man ju inte gå. Jag vet vissa som gör så. De gillar fortfarande Kent men tycker inte att det är så bra live längre, och därför stannar de hemma, eller går bara på en konsert. Det är så enkelt.

Men vad tycker du personligen?
– Jag kan väl tycka att de kunde köra lite mer okända låtar ja, och att låtlistorna blivit lite tråkigare. Det är många med mig som gärna skulle se dem göra en klubbturné där de kan göra just det. Men samtidigt, de här hitsen de spelar är ju inte hits för inget, det är de som gjort Kent till vad de är idag. Och de har alltid en sådan jäkla spelglädje, som få andra band har.

Var tycker du Kent befinner sig, som band, idag?
– Jag tycker att de fotsätter att utvecklas ständigt. Skivorna låter aldrig likadant, och jag tycker den senaste plattan är den bästa de gjort på länge. Den har ju inte funnits så länge än och det är svårt att mäta den i hållbarhet, men just nu tycker jag nog att den är snudd på lika bra som Du & Jag Döden.

Och framtiden då, vad hoppas du på?
– Så länge de gör vad de själva vill och håller sig borta från dubstep och hip-hop så litar jag på dem. Om jag får drömma så hade de gärna fått göra en lite mer industriell platta, ungefär som Thåström gjorde, det hade varit kul. Men som sagt, bara de gör som de vill tror jag att det blir bra.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA