x

Band of Horses - Analoga och ruffiga

Band of Horses - Analoga och ruffiga

GRAMMYNOMINERADE INFINITE ARMS från 2010 tog Band of Horses närmare tre år att färdigställa, och efter det omfattande turnerande som följde insåg de snabbt att de var tvungna att ändra inställning. Inför uppföljaren lämnade de all historia bakom sig, och började om med en total u-sväng. Ben Bridwell jämför det han kallar "rastlöst beteende" under den förra skrivprocessen med att nu uppleva en väldig harmoni.

– Vi känner större ansvar för vår konst nu när vi är massive fucking rockstars. Vi tar det seriöst utan att ta oss själva för seriöst, säger Ben Bridwell.

Den nya arbetsmoralen var till stor del tack vare ett lyckosamt möte med 70-årige producentlegendaren Glyn Johns, vars meritlista sträcker sig från The Beatles till The Clash och via halva rockhistorien. Ben Bridwell beskriver hans för dem gammalmodiga och nakna arbetssätt som "just playing together in a room", och det kändes direkt självklart att det var den riktningen bandet skulle åt.

– Vi visar upp en ny sida, en mer analog och rufflig. Förra skivan var kanske lite för överepisk på sina ställen. Vi var så fast i att vi skulle göra något grandiost, så det var skönt att skala av lite den här gången.

Kommande albumet Mirage Rock vittnar om en naturlig mognad. Även om materialet är mer råbarkat än tidigare finns här en bekvämlighet, en självsäkerhet, och ett lugn. Men Ben Bridwell pekar också på lekfullheten och slarvet, och att de tillät sig själva att visa sin bräcklighet. För första gången någonsin lät de imperfektionerna få vara kvar.

– Det kanske är just eftersom vi är så bekväma som vi vågar dra undan gardinen lite mer för varje album, och vända upp korten en aning, säger Ben Bridwell.

Framgångens medförande självsäkerhet ledde till modet att visa att man inte är perfekt, en stark kontrast till det långa strävandet efter fulländning med Infinite Arms. Det är uppenbart att Band of Horses har vuxit, och omfamnar livets skönhetsfläckar.

Mirage Rock släpps 18 september, och bandet tittar förbi Sverige med en spelning på Hovet i Stockholm 9 november.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA