x

Ring, ring ... Peter Morén

Ring, ring ... Peter Morén

Hej Peter. Hur är läget?
– Jodå, det är bra. Jag sitter på en uteservering i Stockholm ... vänta lite det är en massa skrikande barn här, kan du ringa om fem minuter?

Hej igen.
– Så, nu är det bättre. Jo, men det är bra med mig som sagt. Jag ska åka till Bollnäs av alla ställen imorgon till en liten festival som heter Hem Till Byn. Där ska jag spela med bland andra Ulf Stureson och Andreas Mattsson. Det ska bli kul.

Det låter roligt. hur ser resten av helgen ut?
– På söndag ska jag hem till Dalarna, närmare bestämt till en liten by som heter Vika. Jag ska spela en stödkonsert i Missionshuset. Det blir lite annorlunda, en spelmansgrej med bluegrass, fiolspel och folkmusik. Min kusin ska vara med och spela banjo.

Hur kommer det sig att du gör en sån grej?
– Jag tycker det är kul att göra olika saker, och jag tycker om att vara engagerad. Det är en väldigt fin gammal kyrka som hotas av nedläggning, och där man kan göra annat än att ha gudstjänst. Nåt sånt känns bra att stödja.

Har du släkt i Vika?
– Ja, mamma och pappa bor där i byn.

Själv lämnade du Dalarna ganska tidigt?
– Jag började gymnasiet i Västerås 92, eller om det var 93. Det var det närmsta musikgymnasiet, så jag hade inte mycket val. Men det var ganska bra på ett sätt. Marit Bergman gick i min klass och det var där jag träffade Björn Yttling som jag ju sedan skulle bilda bandet med.

Det känns som om du har många järn i  elden nu: Peter Bjorn and John, Ingrid, ditt soloprojekt och tydligen andra små kulturyttringar. Hur hinner du med? 
– Jag skulle kunna hinna med mycket, mycket mer. Jag har en ganska lugn existens, med många slöa dagar. Jag jobbar ju inte kontorstider direkt, och jag jobbar med vad jag vill när jag vill. Det som upptar mest tid är väl soloprojektet. Jag är ju alltid Peter Morén liksom, haha. Så det tänker man ju på jämt, det är ingen jag blir kvitt.

Det låter ganska lyxigt.
– Ja, men det var ganska förvirrande i början, att vardagen var så fri. Jag jobbade ju som vanligt under många år. Jag var vikarierande lärare och jobbade på ett antikvariat, bland annat. Det kan vara bra med normalitet, och jag skulle absolut kunna tänka mig att gå tillbaka till det, men det är klart att omställningen skulle vara svår.

Går man in på din hemsida möts man av en låt som heter Vinstintressen. Är du mer politisk i ditt soloprojekt?
– Jag värjer inte för några stora frågor, vare sig det är religion, politik eller döden, haha. Det är bara det att det inte märks lika mycket med PBJ eftersom det är på engelska och paketerat annorlunda. Det finns en poäng med att det jag skriver på svenska är lite pinsamt och självutlämnande. Jag har ingen lust att göra soloskivor som är marknadsföringsmässigt uttänkta. Då hade det varit bättre att sjunga på engelska, och många av de ämnen jag skriver om nu skulle jag nog inte behärska då. Men för att svara på din fråga så känner jag att jag blir mer politisk ju äldre jag blir. Jag blir mer engagerad i saker och det känns allt viktigare att gå ut och säga ifrån. Jag är väl på väg att bli en surgubbe så sett, men i positiv bemärkelse.

Finns det något du är särskilt missnöjd med i samhället just nu?
– Det är väl flera saker egentligen. Vi rör oss lite åt fel håll och folk låter pengar och girighet ta överhanden. Vi har haft ett system som man sett upp till i många andra länder, och nu håller vi på att kasta bort det. Det håller på att bli kallare. En annan sak som oroat mig nyligen är den här Way Out West-grejen, att folk blev så oerhört kränkta för att man valde att bara servera vegetarisk mat. Det är ett tecken på tunnelseende, och att folk allt mer bara ser till sitt eget bästa. Det är inte värt det, man måste se framåt och se den stora bilden, och inte bara mata egot.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA