x

Universum dör – Muse lever

Universum dör – Muse lever

– Albumtiteln refererar till den andra termodynamiska lagen – en deprimerande lag, som förutspår universums undergång. Jag har alltid varit intresserad av att finna sanningen bakom några av de problem vi står inför, på såväl individuella plan som för världen i stort. Det verkar som att de vetenskapliga lagarna är emot oss. Vi människor – och evolutionen på det stora hela – kämpar rebelliskt mot det oundvikliga, och det är intressant. Man kan säga att hela albumet kretsar kring denna kamp mot det oundvikliga.

– Det som egentligen gjorde mig intresserad av det här var att jag först och främst ville skriva en låt om de senaste årens globala ekonomiska situation, vilket till exempel låten The 2nd Law Unsustainable handlar om. Den beskriver hur naturlagarna redan på förväg dömer ut situationer där ekonomin bygger på en outsinlig tillväxt. När jag ser på nyheterna slår det mig hur orimligt det är att vi är som besatta i ekonomisk framgång, och så fort någonting inte går bra så pratar man om en depression. Jag tycker att det är ett konstigt synsätt. Jag tror att vi borde hylla hållbarhet istället för ekonomisk vinst. Låten Animals, som också handlar om den ekonomiska situationen, fick mig att fundera på problematiken kring befolkning, energiberoende och begränsade resurser, vilket i sin tur fick mig att läsa om "den andra lagen".

Tilltagande kreativitet

Med denna svada inleder Muses obestridda ledare Matt Bellamy samtalet med GAFFA en solig dag i det idylliska Kokkedal Slott i Danmark med utsikt över Öresund och mot Sverige. Han är glad, vänlig och ler medan han ger oss en skoningslös tolkning av världsläget. Låtskrivaren, sångaren, gitarristen och pianisten Matt Bellamy har alltid haft något på hjärtat, och det har sällan varit en optimistisk syn på situationen. The 2nd Law är inget undantag. Bortser man från planetens självdestruktivitet och universums dystra framtid har Matt Bellamy och Muse en hel del att glädjas över. För varje album har Muse blivit allt mer populära, de har fått bättre listplaceringar och fått spela i allt fler – och större – städer. Senaste albumet The Resistance, med bland annat singeln Uprising i spetsen, har stärkt den brittiska trions ställning som ett av världens största rockband. En trist tendens, som många band har, är att slå igenom med debutalbumet och därefter leva på dess goda rykte. För Muse och Bellamy verkar kreativiteten tvärtom tillta med åldern. Bellamy håller med.

– Ja, det verkar så. Den här skivan var lättare att göra än den förra, men när vi gjorde den tredje skivan minns jag att jag undrade vad vi höll på med. Men när man bryter ner alla hinder öppnas dörrar för sådant man kanske hade velat undvika. I början av karriären har många band ofta ganska få inspirationskällor, och relativt snäv uppfattning om vad de ska och inte ska vara. Men jag tror att om man vill ha en lång karriär inom musiken, så måste man vara öppen för nya saker. Ta till exempel en låt som Madness (första singeln från The 2nd Law, reds. anm.). Den är ganska minimalistisk – mycket inspirerad av Prince Kiss – trots att vi alltid har haft svårt att vara just minimalistiska. Vi tänker oftast på musik som passar för de stora arenorna. I början hade jag aldrig kunnat tänka mig att vi skulle göra en sån låt, men i dag föredrar jag den framför mycket av vårt tidigare material. Det jag menar är att man måste vara öppen för var och hur livet förändras och acceptera utvecklingen.

En mystisk genre

Det är ett betydelsefullt uttalande av Matt Bellamy, för Muse har verkligen bjudit på stor variation genom åren. De har levererat de självklara pophitsen, men även ballader, storslaget glamorösa, bastyngda och elektroniska element, tyngre låtar och en lång rad avstickare i klassisk musik, vilket också går att finna på The 2nd Law.  

– Jag har alltid sett klassisk musik som en gåta. Jag har alltid haft lätt för musik, men jag fick aldrig någon skolning i klassisk musik som barn, så jag har lärt mig mycket på egen hand. Det första jag fick lyssna på var blues och rock, men i tonåren upptäckte jag den klassiska musiken och det var som något från en helt annan värld! Den låg på en helt annan emotionell nivå och rent intellektuellt upplevde jag den som något galet och långt bortom räckhåll. Så jag har alltid varit nyfiken på klassisk musik och när vi började med Muse ville jag hemskt gärna foga in delar av den världen i våra låtar. Filmmusik har också inspirerat mig, framför allt en kompositör som Ennio Morricone. Och går man ännu längre tillbaka skulle jag vilja framhäva Franz Liszt och Rachmaninov. Det vi är mest inspirerade av är övergången från den romantiska tiden till den moderna, kring år 1900. Det är höjdpunkten för människans förmåga att hantera instrument. I dag sker mer av komponerandet i datorn. Jag intresserar mig för den tid, då den mänskliga kroppens betydelse senast var nödvändig.

Nytt territorium

Det är stora ord från den kreativa multitalangen, som alltid vill spränga gränser, precis som på The 2nd Law.

– Jag tror att man försöker skapa något nytt för varje album. Man kan inte alltid göra något världsunikt, men man kan alltid göra något som är unikt för en själv. Den här gången är första gången som jag inte har skrivit alla låtar själv. Chris (Wolstenholme, basist, red. anm.) har skrivit två låtar, som han också sjunger, och vem vet, det kanske blir mer från honom framöver? Därför anser jag att låtar som Follow Me och Madness är nytt territorium för oss. För varje skiva vi gör känner jag att vi öppnar fönster in till nästa. På Revelations var det Undisclosed Desires som öppnade upp för The 2nd Law, och nu är det de låtar jag tidigare nämnde som visar vägen framåt.

Goldie Hawns svärson

Strax innan intervjun kör en svart limousine med tonade rutor från Kokkedal mot Köpenhamn. I baksätet sitter skådespelerskan Kate Hudson, som Bellamy nyligen fått sitt första barn med. Det betyder också att han kan kalla Hollywoodlegendaren Goldie Hawn för svärmor. Att bli pappa har också satt sina kreativa spår säger Bellamy.

– Det har helt klart varit ett lyft för kreativiteten, och det märks tydligt i låten Follow me, som influerats av upplevelsen att få ett litet barn, av tanken på hur skört livet är, speciellt under de första månaderna. Låten, som är tillägnad min lille son, börjar med hans hjärtslag.

Bellamy är en man som uppskattar nära relationer. Bandmedlemmarna Chris Wolstenholme (bas) och Dominic Howard (trummor) är nästan lika viktiga som familjen. De har hängt ihop sedan sjunde klass och Bellamy tycker inte att det behövs nytt blod i Muse.

– Jag ser det som att glaset är halvfullt och ser bara fördelar i att ha känna varandra så väl. Vi är lojala och väldigt ärliga mot varandra. Vår relation bygger på något mycket djupare än framgång. Jag tror att vi kan klara vad som helst just för att vi har känt varandra så länge. Jag hoppas och tror på många fler Musealbum i framtiden.

 

Bonusmaterial:

Fokus på att vinna

Låten Survival på The 2nd Law valdes till officiell låt för OS i London i sommar.

– Vi blev kontaktade av den olympiska kommittén för att skriva en låt för OS tillsammans med andra artister. Jag började jobba med några ideer, men hörde sedan att kommittén hade släppt idén. Jag fortsatte ändå med låten och tänkte ha den på det kommande albumet. Sedan frågade de oss ändå om vi ville spela på avslutningsceremonin, och när vi spelade låten för dem så älskade de den och bestämde sig för att utse den till officiell OS-låt. Låten handlar om hur hjärnan fungerar i en överlevnadssituation där man måste vara hel fokuserad och bestämd. Jag tror att det liknar den situation som idrottare står inför i tävlingar. Det gäller att skala av allt oväsentligt och bara vara bestämd och fokuserad. En del tycker säkert att texten är för uppenbar, men för mig är det en beskrivning av hur det känns när man är fullständigt fokuserad på att vinna.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA