x

Moneybrother på färd mot ljudet av frihet

Moneybrother på färd mot ljudet av frihet

ETT AVVÄPNANDE LEENDE, ett lagom långt skägg. Att ta Anders "Moneybrother" Wendin i hand är – både fysiskt och själsligt – en varm upplevelse. I alla fall den här soliga septemberdagen på södermalm. Här, på en liten bänk vid ett café i Hornstull, sitter han och trivs. Inte så konstigt heller, kanske, då stadsdelen fram till för bara några månader sedan varit hans hemvist i nästan 20 år.

– När jag fick första checken för min musik köpte jag en trea här när jag var singel. Jag tänkte att jag skulle bo där i hela mitt liv. Men efter några år stod rummen fortfarande tomma och utan funktion, så jag sålde lägenheten. I vintras hittade jag ett hus på Värmdö. En liten stuga med sjötomt som jag köpte direkt.

Annars är det Söder som gäller fortfarande?
– Ja, jag är ju här jämt. Det här fiket är jag fortfarande på varje dag. Jag åker in hit och läser tidningen. Det är två mil till huset så det tar bara 20 minuter.

Även om kärleken till Stockholm och södermalm är djupt rotad hos Anders Wendin älskar han att resa. Han minns hur han och dåvarande flickvännen för 15 år sedan stod utanför Vings butik på Sveavägen och kände suget av att bara få komma iväg – ensamma för första gången.

– Vi hade sparat ihop så det räckte till den billigaste biljetten. när vi landade på Kreta trodde vi inte att det var sant; vilken mat, vilket vatten! Det kändes verkligen som att friheten hade slagit till. Och när det tog slut mellan oss fortsatte jag bara att resa. För mig har att resa alltid varit förknippat med frihet.

Resandets kraft och inspiration

Moneybrothers kommande platta This Is Where Life Is är högst präglat av resandets kraft. Efter en kväll på krogen i Portland, Oregon satt Anders och hans amerikanske skivbolagskille Matt Brown i en bil på väg hem och lyssnade på radion. Plötsligt utbrast Matt: "Din nästa skiva måste låta som vinden i håret! Den måste låta som freedom." Men hur låter det när det låter som freedom, undrade Anders. Tillsammans med medproducenten Christoffer Roth började han skissa på en idé som innehöll lite av den där abstrakta känslan. Snart utkristalliserades en plan: de ville fånga ljud som inte gick att få tag på hemma i sverige. Ljud som lät som vinden i håret. Ljud som lät som frihet.

– Jag och bland annat Andres Lokko var med i en jury för en musiktävling som Red Bull anordnade. Förstapriset för bandet som vann var en vecka i en av Red Bulls egna studior. Istället för att ta betalt för jurytjänsten kom vi överrens om att de skulle ge mig lite studiotid. Jag fick tre dagar i alla deras studior som är placerade över hela världen.

Totalt blev det nästan tio stopp världen över, inklusive Sverige. Låtarnas grunder spelades in i Chicago. Sen började pusslandet av flygbiljetter, bokning av lokala musiker och planerad jetlagdåsighet.

– Det var riktigt tungt att försöka få ihop allting, men det gick. när man sen satt på Jamaica och lyssnade på när någon sjöng in ett sångspår på de instrumenten vi hade lagt i Rio de Janeiro, över det vi hade spelat in i Chicago, började man ändå känna att det kanske kunde bli lite freedom rock av det här till slut.

Även om texterna var färdigskrivna i Sverige innan Anders åkte förändrades de under resans gång. Han upptäckte nya platser och träffade nya människor med andra verkligheter än den han själv var van vid.

– Vi jobbade med musiker från Afrika, Jamaica och Brasilien. Där är det jävligt hårda villkor. Då kändes det konstigt att stå och sjunga om typ kärlek när man får så mycket intryck varenda dag.

Resultatet blev en skiva om att vara ute och resa: hemlängtan, nya upplevelser och små storys Anders råkade höra i barer.

– Man kanske hörde om någon som blivit skjuten, och började fantisera om det. Allt smälte in i musiken på ett ganska organiskt sätt.

Startar resebyrå

Man kan inte anklaga anders Wendin för att vara rädd att prova nya saker. I samband med släppet av Moneybrothers femte skiva Real Control lanserade han en tomatsoppa. Och till nya albumet har den amerikanska regissören Jim Dziura dokumenterat inspelningsprocessen i form av filmen Start A Fire. Anders är även i färd med att starta en resebyrå tillsammans med kompisen och SVT sport-profilen David Fjäll.

– Jag tycker att Moneybrother som artist utmanar sig själv ganska mycket. Han byter miljö, spelar i olika länder, växlar bandmedlemmar och hittar på nya grejer som till exempel den där tomatsoppan eller resebyrån. Till skillnad från många andra artister gör jag mycket sådant, och jag tror att det är vad jag får inspiration ifrån. Det gör mig lite intressantare som människa och därför gör jag intressantare låtar.

Är det en sorts inneboende nyfikenhet?
– Ja, och också själva anledningen till att jag började hålla på med musik över huvud taget. Jag ville inte jobba på fabriken som alla mina kompisar från Ludvika gjorde. Jag ville göra något annat. Du har sagt att "Den som reser lika mycket som jag gjort de senaste åren bör nog fundera på om man reser, eller i själva verket flyr."

Vad är det du upptäckt att du flytt från?
– Man får sig en tankeställare när man åker bort. Jag är 37 nu och ser vännerna varje dag hålla upp sina nya bebisar på Facebook. Mina kompisar från Ludvika är inne på sina tredje äktenskap. Man börjar fundera på om det är dags att växa upp. Jag och tjejen hade ett seriöst samtal om det. Och nu har vi flyttat ut på landet, där vi försöker landa litegrann.

Du går alltså i skaffa barn-tankar?
– Det måste jag säga att jag för första gången i mitt liv har börjat tänka på nu. Ett tag trodde jag att det inte skulle hända, att jag skulle göra som Charlie Chaplin och vara typ 86 innan jag började fundera i de banorna. Men det tror jag inte längre.

Nästa år är det tio år sedan du släppte din debut Blood Panic. Hur ser du tillbaka på den tiden?
– Jag är glad att jag ändå var så pass gammal när jag slog igenom, och inte typ 21 eller yngre. När jag jobbade som producent på Riksteatern träffade jag många unga artister, bland annat Timbuktu. Han hade hållit på länge, var vältalig och förklarade vad han ville. Då förstod jag att man kan vara så. Du är trevlig mot dina arrangörer och du skakar hand med din publik. Det hade jag aldrig fattat när jag var med i punkband. Då åkte vi bara omkring och var otrevliga snorungar.

Hyllning till flickvännen

Sista spåret på nya skivan heter In The Night Time. Där sjunger Anders bland annat: "Cars and Trains and boats and planes / Whatever you might find / The place you want to be is on your baby's mind." En hyllning till nuvarande flickvännen Haddy som var kvar hemma i Sverige när anders var ute och reste.

– Jag tror vi var i Sydafrika när hon och jag bråkade på telefon. Efter det körde hon "the silent treatment" i några dagar. Det funkade verkligen. När hon inte svarade blev jag helt tokig. Till slut fick jag lov att låsa in telefonen så jag inte ringde hela tiden. Jag vet att det inte spelar någon roll om du är i Enköping eller i Rio De Janerio – det är inte så kul om du inte har någon som bryr sig, säger Anders och fortsätter:

– Hon var ett stöd under resans gång och under hela inspelningsprocessen. Det betyder mycket att ha någon där hemma som tänker på och hjälper en. Nästa gång får väl hon dra iväg och jag sitta hemma och ta hand om saker och ting.

Men nu är båda hemma i stockholm, i alla fall till Moneybrothers turné drar igång senare i höst. I huset på Värmdö har de bara hunnit bo i några månader, men än så länge har det fungerat fint.

– Fråga mig igen i november, men att flytta ut på Värmdö har hittills känts riktigt schysst. Å andra sidan kanske man lurar sig själv. Nu är man inte så rastlös. I morse gick jag upp till strålande sol, satte mig på gräsmattan och käkade frukost. Men, fan ... oktober till mars sitter man ju i kolmörker och piskande regn. Jag vet inte, då kanske man börjar fundera på Hornstull igen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA