x

Näääk – hiphop utan mask

Näääk – hiphop utan mask

I EN STUDIO i Årsta sitter Näääk framför en dator vars kontorsstol bara nyligen inhyste Marcus Price, som nu forslats bort för att Näääk vill jobba på ytterligare en ny låt. Detta efter att relativt nyligen skickat iväg sitt andra album, Mannen Utan Mask bestående av 15 låtar, till skivbolaget och tagit ytterligare ett steg framåt både lyriskt, som rappare, och som musiker.

– På debuten var allting, som alla säger, väldigt nytt och väldigt oprövat, det var svårare i jämförelse att få ihop allt till ett album då än det var denna gång nu när jag lärt mig exakt vad som krävs för att skriva en låt jag känner funkar. Då var det att varje låt betydde så mycket, du kände liksom en enorm glädje av att skriva klart en låt innan du insåg att det behövs ett par tio-tolv till. Men det var kul, precis lika kul denna gång som första gången, men på ett annat sätt.

Mannen Utan Mask heter det andra albumet från stockholmaren Matar Henrikki samba, med rötter i Finland och Gambia utöver Rinkeby och Sverige, ett album som gungar lika mycket som debuten Näääk Vem? gjorde för tre år sedan, men som fattar eld och briserar oftare, och hela tiden håller sig på den nivå av humoristiskt berättande Näääk allra helst vill visa upp på sina alster.

– Jag vill tro att jag behållit en röd linje från min debut till detta album, att jag följt det jag känt att jag är bra på och det jag kan visa upp att jag förbättrats utan att på något sätt ha gått ifrån det jag tycker om att göra och det jag tyckte om att köra med min första platta. Nu är det bara mer av allt, mer fokus på att framhäva hur musiken och rappandet funkar ihop. Här har jag gjort saker efter att jag lärt mig hur de ska göras istället för att göra dem samtidigt som jag lär mig dem, som på första albumet. Jag lär mig hela tiden. Det känns bara bättre och bättre.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA