x

Spelrecension: Rocksmith

Spelrecension: Rocksmith

Många gitarrister delar nog den smått irriterande erfarenheten av att ha blivit ägda av Guitar Hero-proffs, tonåringar som kanske inte ens vet hur många strängar det sitter på en riktig gitarr. Och det är ju verkligen inte samma sak att spela klassiska gitarriff på stora plastknappar i barnsliga färger som att göra det på en riktig gitarr med strängar. "Om jag bara hade haft en vanlig gitarr …" brukar vara en vanlig förlorarursäkt. Men i och med det nya spelet Rocksmith kan hämnden bli ljuv.

Rocksmith är ett typiskt konsolspel och har utvecklats i samarbete med gitarrtillverkaren Epiphone. Och med följer också en av tillverkarens nybörjargitarrer, Epiphone Les Paul Junior. Spelet innehåller låtar från de senaste fem decennierna – allt ifrån Rolling Stones till Queens Of The Stone Age – med en både omväxlande och inspirerande repertoar.

Efter ett par minuters installation är spelet igång, och varje session inleds med att man behöver stämma de enskilda strängarna. Järnet är alltså varmt redan ifrån början. I vanlig Guitar Hero-stil rör sig sedan musiken mot spelaren. Här finns dock inga färgkoder, men en tabulatur anger vilken sträng och vilket band som ska slås an. Redan här överraskar Rocksmith positivt. Spelet anpassar sig automatiskt till spelarens nivå, och har du en tillräckligt hög träffsäkerhet så ökar svårighetsgraden. Plötsligt växlar enkeltonerna till ackord eller riff, vilket gör att även erfarna gitarrister kommer att utmanas från början. Och när nivån är tillräckligt hög kvalificerar man sig för att få spela en konsert för publik, vars entusiasm hänger på ens prestation med gitarren.

Eftersom spelet är avsett för nybörjare så kan det förekomma en toleransnivå som kan tyckas irriterande låg. Till exempel kan man spela den önskade tonen flera gånger innan den i själva verket ska spelas utan att spelet reagerar. Även tunerfunktionen (stämningen) tolererar att man stämmer strängarna både lite för högt och för lågt.

Men det ändrar inte att Rocksmith är ett litet språng framåt för spel inom musikaliskt lärande. Det är underhållande, motiverande och ger en förvånansvärt snabb introduktion till att spela gitarr. Precis som föregångarna Guitar Hero och Rock Band kommer Rocksmith otvivelaktigt att inspirera ett stort antal kommande gitarrister och musiker. Spelet är utvecklat som ett stycke "underhållningsutbildning" där lek och lärande går hand i hand. Och det fungerar.

Betyg: 5/6


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA