x

“Jag klarar inte den här rap-skiten”

“Jag klarar inte den här rap-skiten”

Hur var din första kontakt med musik?
– Jag hade en grammofon som jag fått i julklapp. Min första ep var Slade med My Oh My. Jag har alltid gillat rock. Sen är jag extremt Queen-fixerad. Jag kan lyssna på dem varje dag dygnet runt.

Hur kommer det sig?
– Jag såg dem tv från Live Aid 1985, det som var både i Philadelphia och London. Freddie Mercury är så jävla fantastisk. Tyvärr fick jag aldrig sett dem live, det är en miss i livet. Det är framför allt två låtar som sticker ut; den första är We Are The Champions. Jag har kommenterat Champions League i 19 år, och den låten kommer alltid tillbaka i de sammanhangen. Sen är det en låt som heter Too Much Love Will Kill You, lite mer okänd. Texten låter som att han precis fått veta att han har aids. Jag tror det var Brian May som skrev den låten, men ändå.

Vad lyssnar du annars på idag?
– Jag är allätare. Jag kan slå på KISS, sen Scooter med Fuck The Millennium och sen dansband kanske. Jag kan inte lyssna på samma band hela tiden. Det går bara med Queen.

Vilken är din största musikupplevelse?
– Robbie Williams på Ullevi för runt tio år sen. Vilken jävla entertainer! Och det är inte ens min typ av musik. Han fick med sig 50 000 personer totalt. Bruce Springsteen är bra, men det här var något extra.

Såg du mycket konserter när du var aktiv fotbollsspelare?
– Jag såg en i Florens, när jag spelade i Fiorentina. Det var runt 87-88. Europe på en jättearena inomhus. Det var gött! Final Countdown och Carrie, det är en fin ballad.

Du och resten av fotbollslandslaget körade på Ciao Ciao Italia, VM-låten 1990. Hur var det?
– Skitroligt, vi åkte upp till Bert Karlsson i Skara och spelade in. Jag tycker fortfarande det är en jävligt bra låt. Men så gick turneringen åt helvete för oss och det sket sig för låten också. När Vi Gräver Guld I USA från VM -94 är inte lika bra men helt magisk tack vare alla minnen.

Spelar du något instrument?
– Nej nej nej! Herregud. Men jag hade gärna varit världsmästare på saxofon. Som den låten Dave Stewart och Candy Dulfer, Lily Was Here. Eller Alan Parsons Project – Don't Answer Me. Saxsolot i den låten är ruggigt grymt. Och så han som spelade med Springsteen som dog, stackarn,… Clarence Clemons!

Vilken är världens bästa fotbollslåt?
– You Never Walk Alone, Gerry and the Pacemakers. Liverpools hymn. Jag är såklart lite färgad, men det går inte beskriva hur det är att gå ut inför 45 000 på Anfield och höra den. Man höjer sig en extra procent tack vare den låten.

Finns det någon musik du inte orkar med?
– Jag klarar inte den här rap-skiten. Jag lyssnar lite på Eminem, men ingen annan. Prata och sjunga samtidigt, det fungerar inte. Sen förstår man inte vad de säger heller.

Har du någon skämslåt?
– Vad menar du? Hahahaha! Vad skulle det vara… Någon dansbandslåt kanske. Sven Ingvars Två Mörka Ögon. Det är inget jag berättar för någon att jag gillar.

Vilken musik ska man lyssna på om man vill ha dé gott?
– Allt med Sade – By Your Side. Eller typ Hotel Costes och Buddha Bar. Instrumental hissmusik.

Du beskriver i din nya självbiografi att du haft det ganska tufft en period, när du skiljde dig från din fru. Var det någon musik som hjälpte dig genom den?
– Nej, kan jag inte säga. Men jag glömde en favoritartist där i början: Dire Straits och Mark Knopfler. En fantastisk gubbe. När de spelade Sultans Of Swing på Live Aid … gitarrsolot …

Gillar du att sjunga?
– Nej för helvete. Men jag är inte rädd för saker och ting. Jag var med i Rampfeber på TV4 med Linda Bengtzing och vi gick till final, men det var inte tack vare mig direkt. Vi sjöng Som Stormen River Öppet Hav först, sen Det Börjar Verka Kärlek Banne Mej med Claes-Göran Hederström. I finalen så skulle vi köra Ring Ring med ABBA, men jag glömde texten. Typiskt mig. Så hon rallybruden Tina Thörner vann istället.

Varför ställde du upp, trots att du inte tycker om att sjunga?
– Det var roligt. Jag var såklart nervös, mycket mer än när jag spelade fotboll. Man hade ju ingen kontroll. Men jag gillar utmaningar, det stärker en själv. Man mår bättre efter att ha gjort en sån grej. Det är nog en av mina drivkrafter, att ständigt utmana mig själv.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA