x

Lorentz & Sakarias släpper exklusivt på Spotify

Lorentz & Sakarias släpper exklusivt på Spotify

Hiphopbröderna från Södermalm debuterade för tre år sedan med Vi Mot Världen. Skivan sålde guld och Lorentz & Sakarias tackar Spotify för sina framgångar.

– Jag och Martin har gillat Spotify sedan det kom 2008, eftersom vi alltid har släppt vår musik på internet. Vi har varit väldigt aktiva där med mixtapes och Myspace, när det var stort, säger Lorentz.

– När vår första singel från förra skivan sålde guld så kändes det naturligt att ge Spotify en guldskiva att sätta på väggen. Det var deras första så det var kul. Nu när vi släpper nytt så känns det naturligt att göra det på Spotify först, eftersom det är där vi har våra lyssnare.

Nya albumet Himlen Är Som Mörkast När Stjärnorna Lyser Starkast släpps den 9:e november och blir alltså endast tillgängligt på Spotify. Förutom att göra egen musik så har Lorentz och Sakarias även bidragit till det senaste uppsvinget på den svenska r'n'b-scenen med sitt eget skivbolag Baseline Records. De har bland annat släppt Newkids debutalbum Alexander JR Ferrer.

– Vi ville få Alex att sjunga mer och mer eftersom han var så unik. Vi ville få honom att pånyttföda r'n'b i Sverige och samtidigt som han släppte sin skiva så blommade r'n'b:n ut i Sverige. Det har ju mycket att göra med att scenen i USA förändrats med artister som Frank Ocean och The Weeknd. Det är ju den mest inspirerande musikstilen just nu. Vi ser ändå vår egen musikstil som hiphop eftersom vi rappar mer än vi sjunger.

Men hur bestämmer ni om det ska vara sång eller rap på era låtar?
– Vi väljer inte ut så mycket i förväg, utan vi leker runt i studion. Ibland kan rap kännas lite som att man rappar bara för att rappa, men om låten vill något annat så får man låta den bestämma.

Med singeln Stockholmsserenad blev Lorentz och Sakarias nästan stämda av skivbolaget som hade rättigheterna till låtarna. Men de har inte slutat sampla för det. På den nya singeln Garbo, Astrid & Taube har de samplat en körstämma som Lorentz hittade av en ren slump.

– Jag satt på nyårsafton och hade ett sånt moment då jag upptäckte en a capella-kör. Det är sådan fröjd när man hittar en bit av en låt som man vill använda direkt. Vi älskar att sampla. På den nya skivan har vi använt oss mycket av gamla trumloopar som vi har hittat.

På den nya skivan namedroppas det flitigt. August Strindberg, Vilhelm Moberg, Astrid Lindgren och Greta Garbo är några av de namn som nämns.

– Det är inte för att låta jättebeläst, det är mest roligt att namedroppa. Man älskar ju när artister man själv lyssnar på rappar om sina referenser. Hela grejen med Garbo, Astrid och Taube är att de nya pengarna heter så. Som amerikanska rappare rappar om Benjamins när de menar dollars så vill vi göra en sån grej, fast på svenska.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA