x

Melodier och stök

Melodier och stök

Kombinationen melodier och stök kan vara en svår balansgång, konstaterar Daniel Nylén, gitarrist i First Love, Last Rites, på telefon från ett regnigt och grått Umeå. Men det är just vad FLLR handlar om,"melodier och stök". Mycket gitarr, starka melodier och ena benet i 90-talets indie och shoegaze. I samband med debuten som kom för drygt två år sedan tog många recensenter fasta på tonårsromantiken som tycktes prägla låtarna, men Daniel Nylén känner inte riktigt igen sig.

– Det är något som andra har uppfattat, mer än att vi själva har tänkt på det. Jag tänker inte på det som tonårsromantik, men jag tycker inte att det är något negativt heller. Kanske handlar det om texterna, kanske handlar det om soundet funderar han.

– Nu är det Erik (Hörnsten, sångare reds. anm.) som skriver texterna, men vi har pratat om att vi inte vill ha texter som berättar en historia där musiken blir en kuliss, utan snarare hålla det enkelt och se musiken och texterna som en helhet, och det kan man ju kanske känna igen i vissa band som vi har jämförts med. Men även om FLLRs musik inte explicit handlar om tonåren, så är soundet influerat av musiken Daniel snöade in på i mitten av 90-talet.

– Jag är väl gitarrindienörden i bandet. Både jag och Erik jag hade länge varit inne på mycket 70-talsmusik men tröttnat på det. I den vevan hittade jag tillbaks till det jag lyssnade på när jag gick på gymnasiet och var i 20-årsåldern, och började lyssna på indie igen.

Wasted Hearts är på många sätt en naturlig fortsättning på den självbetitlade debuten. Det är samma sound och samma stil, men med en lite större budget.

– På förra skivan spelade vi in allt i olika studior, vilket var väldigt påfrestande, rent praktiskt. Nu har vi kunnat vara i samma studio. Bandet förbereder sig nu inför kommande spelningar.

– Det ska bli väldigt kul att få spela låtarna live. Det är en del jobb att omsätta dem till en livesituation, men det tar sig.

VEM?
First love, Love Rits debuterade för snart två år sedan och är nu aktuella med uppföljaren Wasted Hearts, som ges ut av lokala bolaget Nomethod. Först ut är singlarna Walk You Home och Charlot.

VAD?
Bandets gitarrist Daniel Nylén beskriver deras musik som "stökig rundgångsindie", inspirerad av 90-talets indie och shoegaze, med en svaghet för bra melodier.

VAR?
Alla i bandet har sina rötter i trakten kring Umeå, där de nu bor. Staden har ett rikt musikliv som har varit viktigt för medlemmarnas musikaliska utveckling.

– Det finns en stabil musikscen i Umeå, som har varit ett tryggt sammanhang, säger Daniel. Mycket är tack vare Scharinska villan, som är scenen där många band spelar.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA