x

Countrypop med hjärtat på rätt ställe

Countrypop med hjärtat på rätt ställe

Det kanske inte märks så tydligt häruppe i kalla norden, men Taylor Swift är en sann megastjärna, framför allt hemma i USA. Hon har sålt mer än 22 miljoner skivor, hennes skivor har laddats ner i över 50 miljoner digitala exemplar och första singeln från senaste albumet Red – We Are Never Getting Back Together – har efter bara en vecka sålts och laddats ner i över 623 000 exemplar, vilket dessutom gav låten en plats i Guinness rekordbok. Denna häpnadsväckande framgång har dock inte stigit den 22-åriga sångerskan åt huvudet. När hon möter GAFFA är hon vänlig, glad och saknar helt divalater, som annars är vanligt för unga, väldigt framgångsrika artister. Hon berättar helt avslappnat om sitt nya album Red:

– Jag är verkligen glad och stolt över den nya skivan, för den skiljer sig mycket från mitt tidigare material. Den har ett helt unikt sound och till skillnad från tidigare, då jag har jag skrivit mina låtar helt själv, har jag den här gången tagit hjälp av spännande låtskrivare som max martin, Butch Walker, ed sheeran och Gary Lightbody (snow Patrol, red. anm.), samarbeten som resulterade i ett spännande och väldigt personligt album.

Hur menar du?

– Skivan speglar alla de känslor jag haft under de senaste två åren, både efter med- och motgångar, och kraschade förhållanden. och jag tycker verkligen att vi har fångat känslorna rent ljudmässigt.

Inte för att fjäska, men du är ju en riktig megastjärna …

– Åh, tack så mycket!

Men hur är det egentligen att uppleva så stora framgångar vid din ålder?

– Det har verkligen varit en berg- och dalbana av stress och anpassning. En hel del har jag fått lära mig den hårda vägen, och det är alltid en fråga om balans, och att försöka att inte göra folk besvikna. men det har mest varit roligt. Jag har alltid velat uppträda på de stora scenerna och ge ut skivor över hela världen, så det negativa, till exempel media som bevakar vartenda steg jag tar, det är priset jag får betala för att få göra det jag älskar.

Så det stör dig inte så värst?

– Jodå, det gör det absolut, men man får ta det goda med det onda, det är bara så det är.

Fans och skådespelare

Förväntningarna på din nya skiva är naturligtvis skyhöga, inte bara från dina fans, men även från skivbolagets sida. De vill väl att försäljningssiffrorna ska ligga i topp, som tidigare. Är det något som oroar dig?

– Det är mycket som oroar mig, och självklart känner jag pressen när jag ger ut ny musik, men det har gått riktigt bra för singeln, och fansen ser fram emot albumet, så det gör mig lite lugnare. Jag vet att mina fans kommer att älska skivan, och det är det som är allra viktigast för mig. självklart vill jag ju att recensenter och media gillar skivan, och det skadar inte om den säljer bra, men det viktigaste är att jag är nöjd med den.

Så det är vad fansen tycker som spelar roll?

– Ja, alla vill ju att folk ska gilla och respektera det man gör. Jag har jobbat med skivan i två år, och lagt ner mycket energi, tid och känslor, så självklart hoppas jag att den inte blir sågad.

Du har provat på skådespeleri i både CSI och Valentines Day, och även lånat ut din röst till en karaktär i den tecknade filmen Lorax. Är skådespeleriet något du kan tänka dig att ägna mer tid åt?

– Absolut! Det skulle vara fantastiskt kul. Jag skulle kunna tänka mig en roll där jag får spela en komplex karaktär eller en historisk person. Det skulle vara häftigt.

Att du dessutom har en komisk ådra fick vi erfara när du var värd för Saturday Night Live …

– Åh, tack! Det var snällt! Det är något av det roligaste jag har gjort i min karriär, och jag hoppas verkligen att jag får vara med igen.

Tar inte något för givet

Varifrån kommer all din positiva energi?

– Precis som alla andra har också jag både bra och dåliga dagar, men huvudsaken är att jag känner mig obegripligt tacksam att få leva på min musik. Den karriär jag har valt är oerhört osäker. man måste uppskatta varenda stund man får hålla på med musik. Det här är ju vad jag alltid har drömt om, så det är verkligen coolt att jag får sitta här och prata med dig, att jag får spela på konserter och jobba hårt med det jag älskar. när man inte längre ser det så, utan börjar ta allt för givet, då kan nog energin bli negativ. Det är då man börjar bete sig illa och får primadonnefasoner. Men jag tror aldrig att jag kommer att ta något av det här för givet.

Det är gott att höra. Du flyttade från Wyomissing i Pennsylvania till Nashville, Tennessee för att fullfölja din dröm att bli countrysångerska. Vad är största skillnaden mellan dessa städer?

– Till skillnad från Wyomissing är nashville en musikstad. Det var ingen där som tyckte att det var konstigt att jag ville bli musiker när jag var så ung. i Pennsylvania var det många som höjde på ögonbrynen åt en tolvårig flicka som tog sina musikdrömmar på fullaste allvar.

På sitt senaste album har Kris Kristofferson valt att spela in den första låten han någonsin spelat in, som liten pojke. Minns du din första låt?

– Ja, jag skrev den när jag var tolv. Jag hade just lärt mig tre ackord och skrev en sju minuter lång låt med tre olika refränger. Det var innan jag förstod mig på sångstrukturer. Jag tror att låten handlade om en kille i min klass som inte gilade mig, haha. Kris Kristofferson är också en av mina stora förebilder.

Han var faktiskt precis på turné här i Norden. När får vi se dig på våra breddgrader?

– Det skulle vara jättekul att spela mer i europa, jag hoppas att vi kan göra det efter denna skivan. så ja, förhoppningsvis snart!

Vad är det konstigaste du läst om dig själv i media?

– Åh … det är alltid en massa konstigt, men ingenting är trovärdigt. Jag kan inte hålla reda på alla märkliga historier längre. Jag slutade läsa skvaller om mig själv för länge sedan, det gjorde mig bara på dåligt humör.

Du är på Time Magazines lista över de 100 mest inflytelserika människorna i världen. Hur skulle du vilja utnyttja det?

– Det är galet smickrande att se sitt eget namn på en sådan lista. Jag ska försöka leva mitt liv så gott jag kan. Ser jag människor som behöver hjälp försöker jag göra mitt bästa, antingen genom att donera pengar till olika organisationer, eller genom att låta dem använda sig av min musik i något välgörande ändamål. Jag försöker göra så mycket gott jag bara kan, och vara schysst mot folk. Det är ju jättekul med allt som sker i mitt liv nu, men när jag är 75 år vill jag gärna kunna se tillbaka på mitt 22-åriga jag och vara stolt över vem jag var.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA