x

"Jag är en krigare, jag tar det jag vill ha"

"Jag är en krigare, jag tar det jag vill ha"

– Punken har gett mig den där fuck you-attityden, som är en så grundläggande del av mig. Jag har alltid haft svårt för auktoriteter och att följa givna regler. Livsglädjen och det råa sexuella kommer från rockmusiken, medan förmågan att framföra berättelser och skapa bilder med ord kommer från countryn. Det kanske inte är vad folk förknippar med min stil, men jag tror att man kan höra spår av alla delarna om man lyssnar noga på min musik.

När GAFFA träffar superstjärnan på ett hotell i Stockholm sitter hon kraftigt sminkad och iförd färgglada byxor med stövlarna resolut tillrättalagda bland soffans kuddar. Ke$ha är inte den som är den. Alla frågor är tillåtna, även de som handlar om sex med spöken (som hon på fullt allvar menar haft förmånen att njuta av!), den stora skaran förargade motståndare, hennes otroliga framgång eller om hennes närmsta familj. Hon växte upp med två bröder och en ensamstående mamma, som tidigare sjungit i ett punkband och som senare, som låtskrivare, fick en hit med countrydängan Old Flames Can't Hold A Candle To You, som spelats in av legendarer som Dolly Parton, Johnny Cash, June Carter och Merle Haggard. Detta är de rötter, som den frigjorda popstjärnan bär med sig.

– Jag älskar mamma, hon är min bästa vän. Vi har alltid gjort musik ihop och hon har varit med och skrivit fem låtar på mitt nya album. Jag jobbar med min bror, och har stannat kvar i Nashville på grund av min familj, som betyder allt för mig. När jag var liten hade vi aldrig pengar. Vi hade loppiskläder och jag var en komplett outsider i skolan. Jag var inte populär, jag såg inte bra ut och hade inga kompisar. Men drivkraften, livsglädjen och attityden är sådant jag har fått hemifrån.

Tik Tok

Det är den drivkraften, livsglädjen och attityden som har gett Ke$ha hennes enorma framgångar. Hennes debutsingel Tik Tok blev 2010 etta på USAs Billboard 100 och är den näst bäst sålda digitala singel någonsin. Videon till låten (och parodin på videon) har över 100 miljoner visningar på Youtube. Hårt pumpande elektronisk pop med mycket autotune, som är långt från Ke$has egna musikaliska rötter.

– För mig hänger allt ihop. Jag älskar musik. Men det är stor skillnad på musiken jag själv spelar, och det jag lyssnar på. Precis innan du kom lyssnade jag på Hank Williams. Min favoritskiva är Bob Dylans Nashville Skyline från 1969, och jag älskar Led Zeppelin och Beck. Men jag älskar också popvärlden, och tycker det är kul att vara en del av den – på gott och ont. Det är bara en plattform för att kommunicera med miljontals människor och där jag själv kan leva ut alla mina galna sidor.

Kan själv

Unga, snygga tjejer som Ke$ha har alltid varit ett gångbart mynt på den kommersiella pophimlen, men sångerskan från Nashville sticker ut från mängden. Dels är hon är en "äkta" rebell, dels står hon själv för, inte bara musiken, utan hela paketet, mitt i en värld till bredden fylld av professionellt designade och gjutna popprodukter.

– Jag jobbar med olika människor, men i grund och botten är det jag själv som skriver mina låtar. Det har jag alltid har gjort, helt enkelt för att berätta om mitt eget liv. Jag vet att jag har ett rykte av att vara en partyslampa. Det är såklart delvis ett rykte jag förtjänar, men jag arbetar också stenhårt och är tvångsmässigt besatt av att ta del av alla faser av mitt jobb. I långa perioder var jag dagligen i studion och arbetade med det som kommer att bli mitt andra album, Warrior. Jag har turnerat galet mycket, jag har designat alla våra scenkläder, varit involverad i scenografin och ljuset. Jag har jobbat jättemycket med alla videoinspelningar, är snart klar med en bok, lanserar inom kort en smyckeserie, är med i skapandet av en ny tv-serie bland mycket, mycket annat. När jag väl har chansen ser jag till att smida medan järnet är varmt.

Vad innebär mode, stil och visuella uttryck för dig?

– Som barn och tonåring hade jag inte ens råd att köpa en modetidning. Vi levde på bidrag och matkuponger, så mode var helt utanför min räckvidd. Jag gick omkring i brorsans avlagda tishor tills jag började intressera mig för att sy om billiga begagnade kläder. Jag rotade igenom mammas gamla hippiegarderob från 70-talet och så blev jag otroligt fascinerad av den nakna kroppen, av kropps- och ansiktsmålning. Det kan man säga är min utgångspunkt i klädstil och visuella uttryck, och det är också vad man kan se i videon till Tik Tok.

Har man sett några videor med Ke$ha, eller läst ett par intervjuer med henne på nätet, kan man snabbt dra slutsatsen att det här är en tjej som säger vad hon tycker, och som festar, super och knullar som en riktig rockstjärna. Det är en attityd som gett henne många fans, men som även fått många att avsky henne, framför allt i det så kallade Bibelbältet i USA, där hon växte upp och bor än idag.

– Jag är faktiskt inte så promiskuös som folk tror. Jag är bara ärlig och säger saker utan omsvep. Men jag anser att om en man kan festa loss, supa skallen av sig och sätta på folk till höger och vänster och bli hyllad som en rockgud, varför i helvete skulle inte en kvinna kunna göra detsamma?! Det är en åsikt som har gett mig en massa "haters" och fiender runt om i världen, men jag slår bara dövörat till och uppmanar mina fans att göra detsamma. Jag vill hjälpa till att bryta den onda cirkeln av hat och bästa sättet att göra det är att bara ignorera. Jag förstår inte att vi lever i en tid då internetmobbningen är så utbredd och allmänt accepterad av media och samhälle. Jag kan mycket väl själv vara lite av en skitsnackare, jag är långt ifrån perfekt. Det är klart att även jag har gjort en hel del dumma saker och har några riktigt kassa tatueringar. Men i grunden är min musik en hyllning till glädjen, livet och kärleken, och min största önskan är att inspirera så många människor som möjligt att vara sig själv, acceptera sig själv, ha kul, älska och acceptera andra. Och de som kritiserar mig och hatar mig för det kan suga kuk.

Det är ord och inga visor från partybruden, som på sitt nya album återupptar de hårda, pumpande elektropoptakterna som gav Nashvilletjejens debutalbum dess massiva genombrott. Och för Ke$ha har framgången knappast fört med sig någon direkt idétorka.

– I början kände jag mig pressad, men det gick snabbt över. Jag var i ett så bra flow och njöt av att arbeta. Jag har skrivit en massa låtar och jobbat med så många spännande personer, som Dr Luke och Max Martin. Musiken har kommit rakt från hjärtat och den har bara tagit vid där jag slutade i och med Animal och Cannibal. Det är självklart en hel del trixande och fixande för att få klart skivan, men det har varit ett rent nöje, det måste jag ändå säga.

Finns det en ny Tik Tok på nya skivan?

– Jag vet inte. När jag skrev och spelade in Tik Tok hade jag ingen aning om ifall det var en hit eller rena skiten. Men den har ju vänt upp och ner på mina föreställningar om saker och ting, helt klart.

Du har döpt ditt nya album till Warrior, varför?

– Jag är en krigare, jag tar det jag vill ha. Och jag vill inspirera människor till att bli krigare – inte offer.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA