x

11 Essentiella – februari 2013

11 Essentiella – februari 2013

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify (de låtar som för närvarande finns) och skaffa GAFFAs Spotify-app här.

Desert Of PopThe Ruby Suns

The Ruby Suns bara häver ur sig total Saint Etienne-eufori. Håller igen i versen och sedan på't igen. Vi vet ju att Nya Zeeländarna sedan tidigare kan det där med poplåtar (läs The Bats och Neal Finn), men i The Ruby Suns krävdes en flytt till Oslo. Sedan var det klappat och klart. Ut kom Desert Of Pop som handlar om ett nära-idol-möte med Robyn. Bara en sån sak.

Gone ForeverJohnossi

Han kanske inte når ända upp till "korrekt" tonhöjning i refrängen, men så är inte heller John någon jävla Carola. Det här är på riktigt, det här är allvar – från en duo som alltid lyckas överraska. Som, när man trodde det var omöjligt, ökar med ännu en växel. Exploderar först på P3 Guld och sedan i våra hörlurar. Längtan efter mars-släppet är konstant.

Next StopBleached

Tre sekunder in i Next Stop och man är i Los Angeles. Systrarna Jennifer och Jessie Clavin är mästare på att blanda gammal hederlig 77-punk med södra Kaliforniens mest melodiska rock. Här finns ingen tid för eftertanke. Låt istället solen smida våra planer och låt aldrig efterfesten ta slut. Från natten, mot ruset, rakt in i det stekande ljusskenet.

Suit & TieJustin Timberlake ft. Jay-Z

Ständigt framåtblickande Justin Timberlake går här tillbaks några danssteg. Till 70-talet skulle man kunna säga, men med ljudbilden vriden till cirka 2014. Så vad vi har här ett klassiskt Tillbaka Till Framtiden-scenario, med världens bäste Jay-Z i en cameoroll och med en, för musikindustrin, sjukt viktig herre vid namn Justin Randall Timberlake i huvudrollen. Mycket nöje utlovas från början till slut.

So HighHere Is Your Temple

Singeln So High har spunnit runt på the interweb sedan i november, men EP:n som bär på låten kom till oss först i slutet av januari, så vad passar då inte bättre än att ge Here Is Your Temple en mer än välförtjänt plats här. So High har klättrat på Studentradiolistor och klistrar sig gärna fast bland de medvetna, som diggar kombinationen mörker och melodier.

So Far So LongNightlands

Det visade sig att bandet The War On Drugs bär på inte bara en utan två musikaliska genier: Kurt Vile och Dave Hartley. Den sistnämnde multiinstrumentalisten (som sköter basen i gruppen ovan) gör sitt för att ruska om lyssnaren. Nysläppta Oak Islands bär på eko- och röstleken So Far So Long. En lätt bris till poplåt som inte är fel någonstans. Tvärtom helt rätt. Överallt.

FotsoldatMaria Eriksson

Vill du ha din musik direkt? Vill du att språket ska flyta på enkelt och vardagligt, utan pretentiöst dravel, utan krimskrams? Grattis på dig. Vi presenterar Maria Eriksson. Ni vet, Concretes-medlemmen, ex-Santa Maria, ena halvan av Heikki. Ja ni förstår, en av detta lands viktigaste indiefigurer är tillbaka och helt på svenska. Inga krusiduller, inget skit, rakt på sak.

(Fotsoldat finns med på albumet Själ Allt Du Behöver som släpps 20 februari)

Be My WifeSimian Ghost

De gjorde en av förra årets bästa plattor och inleder det här året med att, förmodligen, släppa 2013 års bästa David Bowie-cover. Originalet hör man på David Bowies kanske starkaste kort, albumet Low. Men i det här fallet är man mer sugen på att ännu en gång låta Simian Ghost-släppet Youth rulla än att återvända till Berlin, Bowie och Brian … Eno.

Be My Wife (David Bowie Cover) by Simian Ghost

Judge, Jury And ExecutionerAtoms For Peace

Thom Yorke, någon? Ja, den där evigt sömndruckne Radiohead-frontaren är en av männen bakom Atoms For Peace, som står med album från och med 25 februari. I gruppen ser vi även RHCP-basisten Flea. Vi snackar alltså supergrupp. Men som alltid, när Yorke får bestämma, är saker och ting långtifrån lättuggade – men också värda en stunds idisslande. Ni förstår snart.

CasualtiesMF/MB/

"En något cynisk berättelse om naiv och ungdomlig kärlek. Den handlar om alla drömmar som föds i ett lyckorus och dör lika snabbt", skriver MF/MB/s textförfattare och sångare, Victor Nilsson, om singeln Casualties. En krautstörig sak som på egen hand sammanfattar albumet Colossus. Obs: bör spisas enligt Lilla Namos rekommendation: höj volymen så högt att det blir äckligt.

(Hör låten här)

Bruane BrennKvelertak

Dessa norska yrväder skäms inte för sig. Om Kvelertak innehöll en perfekt kombination av röjmörker och hurtiga melodier bjuder Bruane Brenn på ännu mer av allt. De som omfamnar gruppens balansakt på den tunna popådran blir lyckligare. De som hellre skär sig i armarna till tonerna av valfritt obskyrt black metal-band från Nordnorge kommer känna än mer förakt. Visst är musik kul?

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify (de låtar som för närvarande finns) och skaffa GAFFAs Spotify-app här.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA