x

"Topplistorna intresserar mig inte"

"Topplistorna intresserar mig inte"

Man behöver varken handplockas till ett pojkband eller vara ett r'n'b, pop eller hiphop-fenomen för att lyckas knäcka stjärnkoden som tonåring. Det är nog den engelske nykomlingen Jake Bugg denna tids mest lysande exempel på. Hans musikstil är lika retro som låtarna är korta och precisa och den 18-årige Nottinghamkillen har redan lagt sitt hemland vid sina fötter. Meriterna talar för sig själva för denna unga låtmakare. Samtliga släppta singlar har blivit "'Pick Of The Week' " på den engelska radiokanalen BBC Radio 1 och det självtitulerade debutalbumet tog sig direkt upp till förstaplats på de officiella brittiska listorna.

Att lyssna på Jake Buggs debutalbum är nästan som att åka på en resa i tiden. Bob Dylan och brittiska ikoner som Donovan, Kinks och The Beatles är självklara referenspunkter.

Du föddes 1994, i fel decennium skulle jag vilja säga?
– Jag vet inte vad jag ska svara på det, om jag hade fötts i ett annat årtionde hade jag kanske spelat en annat musik, vem vet. Men vad som händer på topplistorna just nu intresserar mig inte riktigt.

Vilka är dina favoriter?
– Om jag ska vara ärlig så finns det inte några som sticker ut speciellt mycket. Du har tagit upp några av dem, men det finns också många andra.

Vad sägs om Oasis. Du turnerade med Noel Gallagher och speciellt din låt Two Fingers bär på tydliga referenser till hans gamla band?
– Oasis har betytt väldigt mycket för den brittiska musiken historiskt sätt och för mig är det ett privilegium att få vara förband till Noel Gallagher. Han är en supercool kille som har lärt mig en hel del.


Noel Gallagher har inte varit blyg med att offentligt hylla den unge Nottinghammusikern och även ikoner som Elton John, Chris Martin, Damon Albarn och The Stone Roses samt den nye stjärnan Ed Sheeran har gjort detsamma. Förutom äran att bli erkänd av dessa stora musiker har det även inneburit att Bugg fått chansen att vara förband till en lång rad kända artister. Men nu när hans karriär tagit raketfart är han i första hand aktuell med att själv agera huvudakt.

– Det är väldigt häftigt att själv vara affischnamnet. Det betyder att jag kan ta med ett band, dessförinnan har jag mest uppträtt solo som nu med Gallagher och Snow Patrol. Men det har gett mig väldigt mycket att turnera tillsammans med sådana stora och viktiga. Jag har bland fått chansen att se Stone Roses spela i en liten lokal inför 500 personer och det kan vara den bästa konserten jag sett i mitt liv.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA