x

Ljusskiftande popmusik med Mariam The Believer

Ljusskiftande popmusik med Mariam The Believer

– För mig är hopp det sista som lämnar en och också det sista att dö. Att utgå från mörka platser i sig själv och sitt sinne men att hela tiden vilja till det ljusa är viktigt för mig.

Trots det nya soloprojektet har Mariam Wallentin inte släppt Wildbirds & Peacedrums, bandet som hittills släppt tre skivor, som hon har tillsammans med sin man Andreas Werliin.

– I det här soloprojektet har jag försökt att bygga musik ur en annan del av kroppen. Alla människor består av flera olika delar och för att bli en hel person behöver jag ett annat utlopp. Det handlar inte om att bevisa att jag kan utan mer om att jag behöver det för att kunna vara kreativ. För mig är kreativitet att ifrågasätta sig själv och sin omgivning. Jag är trött på att en människa ska tycka och veta så mycket, så nu har jag gjort en skiva som är baserad på frågeställningar istället.

I videon till singeln The String of Everything håller Mariam Wallentin i en pistagenöt. Videon är otroligt stilla, nöten flyter ovanför hennes handflata i en nästintill osynlig tråd.

– Videon har samma visuella tematik som resten av skivan och jag gillar minimalismen i det hela. Som att göra något enkelt men samtidigt starkt. Jag ville ha med pistagenöten inte bara för att den har fin färgskala utan också för att pistageträdet härrör från Iran, där min pappa är ifrån. Jag vill att videon ska kopplas till mig själv och min personlighet.

Skivan Blood Donation släpptes i mitten av januari. Förutom att turnera med den och Wildbirds & Peacedrums kommer Mariam Wallentin medverka i en opera och dessutom släppa material tillsammans med en annan jazzmusiker, Lindha Kallerdahl. Men Mariam Wallentin vill inte låta sig genrebestämmas.

– Jag brukar säga att jag gillar att jobba med ord och melodier. Den nya skivan är rätt poppig men det mesta jag gör handlar om att det mörka går till det ljusa. Jag vill sprida ut mig själv med vinden och på nåt jäkla sätt gör ju det att jag känner mig mer hel.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA