x

11 Essentiella – mars 2013

11 Essentiella – mars 2013

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify (de låtar som för närvarande finns) och skaffa GAFFAs Spotify-app här.

AsleepMakthaverskan

Dödspop, undergångspop, whatevva'! I slutändan handlar det om instrument i fantastisk symbios och om Maja Mathe Milners för ändamålet helt givna plats framför micken. Som spår två på Makthaverskan II finner vi förträffliga Asleep. Det enda man behöver för att klara av vardagen, grå betong och trängsel. Musik att spärra in sig i när ingen annan verkar vara på samma nivå.

EntertainmentPhoenix

Man känner igen sitt Phoenix, det råder det inga tvivel om. Som vanligt ska det skyltas med de snyggaste gitarrerna och de lyxigaste synthväggarna. Entertainment bär på asiatiska klanger och en Thomas Mars som i ena stunden sjunger om underhållning och i andra stunden vill bli lämnad ifred. Allt medan en basgång får oss att tänka lika mycket på Kavinskys nya som på Phoenix kommande fullängdare.

I Slutet Av AlltSamling

Låten inleds med textraden "Jag är flyktig och besynnerligt kall". Måhända, men det går inte att klaga på I Slutet Av Allts direkt värmande produktion och det perfekta gitarrutspelet som kickas ut med lagom mellanrum. Spåret är, passande nog, placerat i närheten av slutet på den nya fullängdaren Annanstans, som är producerad av Jari Haapalainen.

(I Slutet Av Allt finns med på Annanstans som släpps 13 mars)

Who Sees YouMy Bloody Valentine

När man har jobbat sig ner till Who Sees Yous kärna hör man textrader som är så abstrakta och så vackra att hjärtat värker och pulsen bedarrar. Mycket i världen gör ont, även musik. I fallet My Bloody Valentine mår man desto bättre ju mer det låter. När oljudet tar över helt. "How could it be I could love under such low that your nightmares" och en punkt hängandes i ljudvågorna.

Conquer Or Suffer Nicole Sabouné

Om Unseen Footage From A Forthcoming Funeral var en gothisk illavarslande superhit är fortsättningen med Conquer Or Suffer en ännu mer omedelbar … superhit. Sveriges nya postpunk-löfte vågar blanda benhård dysterhet med de klaraste melodierna och gör det med den äran. Att fiaskobetonade The Voice skulle få ta del av en sådan här artist trodde nog få både på för- och i efterhand.

Seen It All BeforeSteve Mason

The Beta Bands frontman gick solo och försvann in i dubbens galna värld. Det gick så långt att han, i samarbete med Dennis Bovell, släppte sin solodebut i ren och skär dubversion, kallad Ghosts Outside. Spökdub. När han nu är tillbaka med en uppföljare är musiken på ytan lite lättare, lite mindre destruktiv, men fortfarande lika tung textmässigt. Och dubben lyser igenom på de mest oväntade platserna.

(Seen It All Before finns med på albumet Monkey Minds In The Devil's Time som släpps 11 mars)

That's AlrightLaura Mvula

Birmingham-bördiga Laura Mvula är en kompositör av rang. Hennes röst är utsökt och hennes kreationer till låtar är som sprungna ur en sagovärld. Så föränderligt och så originellt att man baxnar. Tempot i That's Alright påminner till en början om Djungelboken-dängan Jag Vill Ju Va Som Du men faller ut i speedade Beach Boys-harmonier och märkliga genomkreativa utsvävningar.

(That's Alright finns med på albumet Sing To The Moon som släpps 6 mars)

Sensitive New Age GuyJohn Grant

Förra året var det Richard Hawley som överraskade med att försätta sin croonerröst i ett hav av psykedelisk rock. I år är det John Grants tur att sänka ner sin lika croonervarma sång i okänt vatten – den här gången i ett electronicatempererat sådant. Det har bland annat resulterat i Sensitive New Age Guy, en LCD Soundsystem-aktig historia där den forne Czars-medlemmen låter bitskare än någonsin.

Vill Bara Leka MerKaah

Baby Kaah is back! Och det med en helt utomordentlig dansdänga. Så klart. När det har varit tyst musikaliskt om Peter Kaah Alexandersson har han istället utbildat sig och skaffat familj. Men nu är åter musiken i fokus. Och ännu en gång står Minneapolis-funk på agendan. Och det är 80-tal och det är så fantastiskt bra! Kaahnon Kaah, välkommen tillbakaah!

Some HomeSibille Attar

"Sibille Attars röst briserar. Den förskönar ingenting alls, den svärtar ner låtarna och ger hela skivans själ ett vackert avgrundsjup att vila i", skriver Mathias Jensen i sin recension av Sleepyhead. Some Home bekräftar ovan beskrivning. En av Sveriges mest efterlängtade debutant kliver, här ackompanjerad av Supertramp/ABBA-pianoklink, fram till listan över svenska popunder och signerar.

Feel RealDeptford Goth

Om Daniel Woolhouse inte är bokad till Way Out Wests klubbschema när den här tidningen är ute, kommer han att bli det inom kort. Vild gissning, javisst, men det han skapar på Life After Defo är klippt och skuret för Stay Out West. Vänner av The XX, James Blake och all annan tyst, stilla pop, lyssna på hur dagdrömmen Feel Real växer och blir stor och tänk er den i en kyrka. Man kan bli religiös för mindre.

(Feel Real finns med på albumet Life After Defo som släpps 18 mars)

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify (de låtar som för närvarande finns) och skaffa GAFFAs Spotify-app här.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA