x

Laura Mvula - Klassisk popelegant debuterar

Laura Mvula - Klassisk popelegant debuterar

Hon verkar mycket överväldigad – Laura Mvula, när GAFFA pratar med den brittiska sångerskan strax efter hennes första konsert utanför Englands gränser. Vi befinner oss på den europeiska branschfestivalen Eurosonic i Holland där Mvula precis har spelat. Hon är överväldigad men mest av allt glad och även om det finns en gnutta osäkerhet att spåra så ler och skrattar hon konstant mellan svaren, som verkligen inte låter som något format av en pressmedarbetare eller flera hundra intervjuer.

Klassisk gospel-kärlek

Det hela har gått väldigt snabbt för henne och det började när hon gav ut EP:n She i november förra året. En otillåtet vacker samling låtar där Mvulas klassiska popintimitet och låtskrivartalang för första gången mötte en bred publik. Minimalism, varma harmonier och ett brett utbud av klassiska instrument tillsammans med Mvulas närvarande och själfulla röst – något som hon nu har överfört till albumet Sing To The Moon.

– Jag började på universitet för att läsa komposition. Där träffade jag min man som är en baryton-sångare. Jag gick på hans körs kammarkonserter och blev förälskad i Finzi (Gerald Finzi red. anm.), Michael Tippett och Eric Whitacre (klassiska kompositörer red. anm.). Det, kombinerat med min kärlek till min mosters a capella gospel-kvintett, gjorde att jag hittade ett ställe mittemellan, inne i mig själv, som jag kände att jag ville uttrycka. Resultatet blev en kör av mig själv. Det är billigare att göra det på egen hand, skrattar Mvula, med en hänvisning till att hon till en början arbetade med sina skisser i programmet Garageband.

"Jag skriver låtar som jag pratar"

En annan sak som verkligen fått det att skjuta i höjden för den brittiska sångerskan var då BBC nyligen nominerade henne till deras Sound Of 2013-omröstning, där hon slutade på fjärdeplats. Det är bra gjort, när det "bara" är ett år sedan Mvula på allvar började skriva egen musik.

– Jag hade ett deltidsjobb som receptionist på The City Of Birmingham Symphony Orchestra där jag arbetade andra halvan av dagen. Jag sa till mig själv om morgonen att jag var tvungen att vara produktiv. Jag var tvungen att hitta en metod för att skapa något. Vad gjorde jag egentligen, annat än att plugga och undervisa nybörjare i piano? Jag bestämde mig för att skriva några låtar och det resulterade i låtarna till She. Steve Brown som har producerat mitt album, hörde den på nätet och tog kontakt, han frågade om vi inte skulle göra ett album. Där har du det, ler Mvula och som för att runda av berättelsen tillägger:

– Det lättaste för mig är att skriva som jag pratar – när jag inte säger särskilt mycket. Det tillåter melodierna att väga tyngre. Låtarna handlar om att kämpa med smärta och lidande. Som vem som helst kämpar jag med frågor kring varför saker har skett. Hur det har skett. Jag uppnår en stor tillfredsställelse vid att ställa sådana frågor genom mina låtar. Albumet är en utredning av poesi, av mina tankar – men det är inte det som är viktigast, för jag fick arbeta tillsammans med 22 livemusiker.
Det var drömmen för mig.

 

VEM?

Laura Mvula, född 1986, sångerska, låtskrivare, pianist med mera.

VAD?

Klassisk-inspirerad popsångerska med en twist av soul- och gospel-inspirerande arrangemang.

– Min musik består av låtar från mitt hjärta eller låtar från de djupaste delarna av mig.

VAR?

– Jag kommer från Birmingham. Det är en och en halv timme från London med bil. Jag vet inte varför jag säger det – kanske för att jag åker mycket fram och tillbaka

mellan Birmingham och London just nu. Vi har ofta övervägt att flytta därifrån, men det är mitt älskade hem och just nu är det helt enkelt för svårt att lämna. Den här

nya resan har kommit väldigt snabbt till mig, så jag vill inte ta några förhastade beslut, berättar Laura Mvula.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA