x

11 Essentiella – maj 2013

11 Essentiella – maj 2013

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify (de låtar som för närvarande finns) och skaffa GAFFAs Spotify-app här.

Grunge GirlsBritta Persson

Hon gör sig så fantastiskt bra mitt i ett hav av elektronik. Vi visste ju att Britta Persson är en av Sveriges intressantaste, men något förbisedda, popartister. Med albumet If I Was A Band My Band Would Be Forevers borde hon ta steget upp på de stora scenerna. Den synthiga tillbakablicken Grunge Girls är så rakt på sak att 90-talsslackern i oss alla hickar till och vaknar upp ur koman.

Vi Bestämmer Över DigDödsfest

Ni kommer att känna igen gitarrerna (Conny Nimmersjö) och den skitiga ljudbilden luktar skivbolaget Novoton hela vägen. I Dödsfest ingår, förutom Nimmersjö, Manuela De Gouveia (Pascal), Karl Malm (MABD) och Cristian Ramirez (Park Hotell). Fyra individer som vet precis hur man framför sylvass punkrock.

Dream CaptainDeerhunter

Bradford Cox är och har alltid varit en mästare på att balansera mellan rent oljud och hitmässiga ekolekar. Deerhunters galna vetenskapsman, tillika frontman, gör ingen besviken på albumet Monomania. I Dream Captain spottar Cox ur sig "I'm a poor boy from a poor family" till toner som låter uttöjda, använda och söndrigare än någonsin.

Lite.. Kärlek..Stor Feat. Seinabo Sey

Att rappa på svenska är ett hedersuppdrag, säger Stor men faktum är att Moder Svea borde hedra Stor som gör vårt märkliga språk rättvisa. Han är en av våra finaste rimmakare just nu. I hans makt blir all mischmasch av beats och uppfinningsrikedom i ljudform till en helt igenom sammansvetsad form. Känn på Lite.. Kärlek.. Låt The Roots-rytmen parkera ditt sinne. Relalalaxa.

Get LuckyDaft Punk

Några ropar att den är för kort. Andra konstaterar att "han den där Pharrell, han kan fortfarande". Jag skriver: Daft Punk låter sig styras av helt organisk funk en bra stund innan de där välbeprövade robotdistade rösterna åter gör sig påminda. Om det är bra? Givetvis! Daft Punk kan snarka ur sig hits, magin strålar i vilket fall som helst.

Worship YouVampire Weekend

Låt oss vara ärliga här: Vampire Weekends senaste platta är på sina håll ganska saggig. Tur då att det finns spår på Modern Vampires Of The City som bevisar motsatsen. Diane Young är ett och Worship You ett annat. Det senare får en att förstå varför quirky pop-killarna i Animal Collective en gång i tiden tog alla chanser att hänga med vampyrerna.

Shut UpSavages

Den vilda känslan är oundviklig och ingen talar ett tydligare språk än karaktären längst fram i Savages: Jehnny Beth. Våld går före kärlek, ingenting läks. Gör något som känns, som svider, annars kan du hålla käften. Annars kan du sticka. Savages postpunk värker och stärker. Du som lyssnar orkar leva. Du som väljer en annan bana är ändå milvis ifrån dessa rena tankar.

I Know It's YouGuards

Psykedeliskt flum placerat i en tid när inget får ta för lång tid. "Don't bore us, get to the chorus", som någon nyttig person sa, skrev och följde. Du vill inte bli uttråkad, men du vill inte heller ha slick pop. Men så bra då, Guards är din vakt i gryningen. Du behöver inget annat än I Know It's You i gräset i sommar.

Young & Beautiful Lana Del Rey

Oja, hon är tillbaka. Nu med en låt till det på förhand pirrigt spännande soundtracket till filmen The Great Gatsby. Filmen som i sin tur baseras på F. Scott Fitzgeralds romanklassiker från 1925. Oja, musiken går hand i hand med klassisk litteratur. Stråkar'n'shit. Tårarna rinner. Och Young & Beautiful fångar upp den där eran som The Great Gatsby gärna påvisar – om och om igen.

Somebody To LoveValerie June

Valerie June har själv sagt i intervjuer att hon känner sig emotionellt sammansvetsad med Somebody To Love. En låt som spelar på ens sinne. I övrigt är det jobbigt att välja ut bara en låt från Valerie Junes fantastiska debut, Pushin' Against A Stone. Det känns lite som att ta bort en valp ifrån sin kull. Men Somebody To Love är en god ingång i Junes folk- blues- och gospelvärld. Inga tvivel om det.

Business ParkBibio

Käre Bibio, numera låter han mer Boards Of Canada än någonsin tidigare. Vilket man faktiskt trodde var omöjligt. Lyssna på Business Parks synthar! Det är som att dras tillbaka till Music Has The Right To Children, minus det då tidstypiska ambientsoundet. Här är det istället fart och flärd. Business Park är en hit i ett alternativt universum, där vi alla egentligen vill vara.

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify (de låtar som för närvarande finns) och skaffa GAFFAs Spotify-app här.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA