x

"Framför allt får man lov att fucka ur"

"Framför allt får man lov att fucka ur"

Miria Bryant är den som fått många musikskribenter att skriva i versaler. Hon är "den nya Adele", "nästa stora artist" och "Sveriges nästa soulstjärna". Men debutalbumet utlovar mer pop och mindre soul, enligt 22-åringen själv.

– Jag tror att vissa släppte Adelegrejen i och med låten Push Play. Skivan är spretig men jag tror att man kommer att kunna se den röda tråden i och med mina väldigt personliga texter. Jag tycker mer och mer om skivan. Det känns också mindre och mindre viktigt att jag ger en korrekt beskrivning av den. Alla har ju sina egna referenser till låtarna.

Att bli kallad för Sveriges nästa Adele är något som Miriam Bryant både uppskattar och ser som väldigt problematiskt.

– Ska man bli jämförd med någon så är det väl fantastiskt att bli jämförd med världens bästa sångerska. Det är nästan helt galet. Men jag vill inte bli den andra Adele, utan den första Miriam, förstår du? utbrister hon.

Den svartvita videon till Finders Keepers har över 800 000 visningar på Youtube. Det är Miriam Bryants första singel som uppstod i ett samarbete med hennes gamle gymnasiekompis Victor Rådström.

– Man skulle kunna säga att Victor var mitt bananskal. Det var lite tur, lite talang och rätt människor som ledde fram till den låten. När man blandar de ingredienserna så blir det en stig. Så länge som jag får gå på den stigen, även om det bara är att jag spelar på en bar i Huskvarna, så kommer jag ändå att vara jättenöjd.

I videon kan man se bilder från ett regnigt och grått Göteborg, slitna Converse och ett elpiano. Alla bilderna har Miriam Bryant tagit själv.

– Jag fotar mycket digitalt och tyckte bilddagboken var skitkul när det var populärt. Det kändes viktigt att det var mina bilder, så att det skulle bli mer personligt.

Lämnat nervositeten bakom sig

I höstas syntes Miriam Bryant i tv-programmet På Spåret. Hon stod självsäkert och sjöng tillsammans med husbandet augustifamiljen. Nervositet är något som hon har känt väldigt starkt men nu lämnat bakom sig och säger att det var mycket på grund av de två olika folkhögskolorna hon har gått på.

– Jag tycker verkligen att alla ska gå på folkis. Man får lov att vara både själv och osjälv och framförallt får man lov att fucka ur. Det betyder så himla mycket. Det finns så mycket "konstiga" människor på folkis, säger Miriam och gör två stora citattecken i luften. Men man får lov att vara det. Då kan man också försöka hitta sig själv.

Har du gjort det?

– Jag har insett att det inte är någon större idé att leta efter sig själv. Det är som att lära sig alla kinesiska tecken. Det går inte. Man utvecklas varje dag.

Vill tacka Håkan Hellström

Miriam Bryant lyssnar mest på instrumental musik som hon kan skriva text till. Men det finns en artist som hon länge har velat tacka. För tio-elva år sedan så invigde Håkan Hellström en spårvagn utanför Ullevi. Han stod på ett flak och spelade och efter spelningen så hoppade han av flaket och började gå hemåt. Alla som hade stått och lyssnat gick med honom och Miriam Bryant fick hålla honom i handen.

– När jag berättade det för min kompis Hannes, som hade missat spelningen så övertalade han mig att vi skulle gå hem till Håkan och säga hej.

Hur visste ni var han bodde?

– Hannes visste det. Så stod vi i Håkans hall. Jag minns att han hade feber. Jag har fortfarande inte träffat honom på riktigt efter det. Jag blir inte starstruck men jag hade gärna sagt till honom att han räddade mitt liv flera gånger när jag var tolv.

Kort info om Miriam:

Vem?

Miriam Melanie Bryant, 22 år, född och uppvuxen i Göteborg. Har brittisk pappa och finsk mamma.

– Det skulle vara roligt att någon gång sjunga på finska. Men engelskan är ju ett mycket bättre språk, om man vill nå ut till fler. Men om det vore folkvisor eller så skulle jag gärna göra det. Det finns ju många artister som jag gillar som kör den grejen idag, som Mumford & Sons till exempel.

Vad?

Starka låtar med den gemensamma ingrediensen ärlighet och känsla. Miriam Bryant har ett tonomfång som förvånar och en röst som inte räds att riva tag. Debutalbumet Raised In Rain, kommer inte att vara så souligt, enligt henne själv, utan poppigare och både mer elektroniskt och instrumentalt.

– Vi har tagit in en stråkkvartett, som är med på flera låtar. Min röst får stå för soulen, även om jag kanske tycker att den mer är poppig än soulig.

Var?

Åker på turné i Sverige och Tyskland.

– Tyskland har en mycket större arena för musik som spelas på radio. Det är det som är roligt med Tyskland, doppar man tårna lite så får man väldigt snabbt chans att dyka.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA