x

11 Essentiella – juni 2013

11 Essentiella – juni 2013

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify (de låtar som för närvarande finns) och skaffa GAFFAs Spotify-app här.

Bridge Of BonesCrystal Fighters

Alternativ musik för de stora arenorna. Så kan man väl kortfattat sammanfatta Crystal Fighters senaste fullängdsverk Cave Rave. Det blandas friskt med solblekta toner, highlife, och så vidare. Den som går igång på MGMT och Empire Of The Sun går även igång på detta. Lovar. Med flumpastejen Bridge Of Bones låter vi ryggen vila mot gräset för en stund. Blicken mot himlen. Andas in, andas ut.

Stop Taking My TimeClub 8

Den vibrerande synthen för tankarna till fantastiska Vive La Fête och attityden mellan raderna är rakt igenom smittande. Above The City är ett relativt mångsidigt album och Stop Taking My Time bör ses som skivans retsticka. En låt som sticker ut och sparkar ut. Som i bästa fall får lyssnaren att reagera och agera.

Keep Your Eyes PeeledQueens Of The Stone Age

Entrén till …Like Clockwork är basnedtyngd, lätt förvrängd och precis så som man vill att en inledning av en skiva ska te sig. Josh Homme och (o)vänner visar på Keep Your Eyes Peeled precis vad de kan bäst. Låten puttrar på långt ifrån snabbt, den är inte tillmötesgående för fem öre, men den är startskottet på en skiva som ger så mycket på helt olika plan. Våga beträda våning ett.

HonkytonkhundSt Andreas

Sympatisk och konkret popmusik kan vi inte få nog av. Tidigare i år golvades vi av Nord & Syd och nu är det St Andreas som ger klockrena textrader som inte drunknar i reverb (bara lite) eller onödiga effekter. Det är dags att tala klarspråk, säga exakt vad man tycker och stå för det. Framför allt gå rakt på sak, och det gör Andreas Nordström och Natalie Del Carmen Nordström i St Andreas.

ChangeMikal Cronin

Sverigeaktuella Mikal Cronin gör ingen besviken på albumet MCII. Även om Cronin här håller igen något i jämförelse med tidigare sysslor, så är just Change ömsom fuzzdrypande, ömsom fiolsvävande. Ett märkligt härligt spår som visar att San Fransisco fortfarande har ett magiskt skimmer över sig.

All My Love (Kingdom Edit)Cassie

Den stod som en 1:54 lång sak, en avslutning på Cassies återkomst, mixtapen Rockabyebaby. Men i slutet av maj kom den i en annan skrud, i Kingdoms nya kläder och helt plötsligt hade den växt till något större och starkare – trots att tystnaden är påtaglig. Vacker mörk R&B, som kanske inte är något för parkhänget, men väl för svartklubben några timmar senare.

BarriärerMack Beats

Hela Sveriges hiphop-elit vill vara en del av Mack Beats Centrum. Bara på Barriärer hör vi Newkid, Linda Pira, Stor, Moms och Henok Achido. I recensionen av Centrum skriver Camila Astorga Díaz bland annat att Mack Beats visar hur 2010-talets kompositörer avancerat kilometrar från bläck på partitur. Väl rutet.

We Are On FireCocoRosie

Man brukar prata om artister som går sina egna vägar. För syskonduon CocoRosie är en väg något som sätter gränser och om man nu tvunget måste följa en bör den hackas sönder under resans gång. Singeln We Are On Fire är producerad av Dave Sitek (TV On The Radio). Även han är ganska glad i att bygga upp och rasera, men slutresultatet blir ändå relativt glittrigt och snyggt. En popjuvel.

Painful LikeAustra

Kanadensarna är tillbaka, lite beskedligare, lite bättre på att komponera svepande synthhistorier. Ja, det är mer putsat, ringer mindre i öronen men är fortfarande exakt lika dansvänligt. Painful Like kan mycket väl vara Olympias mest direkta spår, men också det som lär hålla längst i slutändan. Kanske rent av står den med på undertecknads topp tio när året ska sammanfattas.

Home RecordingMount Kimbie

Ta en längre mening, blanda orden ordentligt och försök få till en fungerande och förståelig text efter det. Precis så gör Mount Kimbie – fast på ett musikaliskt plan – och lyckas, mer än väl. Home Recording är inte post-nånting, mer ett pust-nånting i referenser som plockas isär och byggs ihop.

Break It To You GentlyCamera Obscura

Det är varken ett mer eller mindre Camera Obscura vi hör på Desire Lines. Belackarna kommer att peka på ljudbilden och påstå att skivan saknar udd, men lyssna då ett par gånger på ett spår som Break It To You Gently. En Blondiesoft låt som bevisar att om man kan skriva låtar behöver man inte överarbeta dem i studion.

(Break It To You Gently är med på albumet Desire Lines som släpps 3 juni)

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify (de låtar som för närvarande finns) och skaffa GAFFAs Spotify-app här.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA