x

11 Essentiella – juli 2013

11 Essentiella – juli 2013

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify (de låtar som för närvarande finns) och skaffa GAFFAs Spotify-app här.

ManNeko Case

Vad är egentligen en man? Neko Case vet. På cirka 3:30 vrider hon ut och in på våra förlegade syner och tankar, som i nuläget bara går åt fel håll – det vill säga bakåt. Så som det gärna gör i ekonomiskt tuffa tider. Neko Case avslutar också låten med en twist, men den avslöjas inte här. Lyssna istället och du får själfull och förbannad powerpop med countrytouch på köpet.

Wait For You (Feat. Tricky) – Maya Jane Coles

Hon omsvärmas av fräscha akter som Miss Kittin och Karin Park, men frågan är om inte samarbetet med den gamle triphop-ikonen Tricky tar priset. Wait For You har sitt hem i Maya Jane Coles framemotsedda debut Comfort och en mer just bekväm och intressant rundresa bland dansmusikens höga berg och djupa dalar får man faktiskt leta efter.

(Wait For You finns på Comfort som släpps 28 juni)

F For YouDisclosure

Syskonen på allas läppar. Duon som, passande nog, väckte liv i 2-step och UK garage. Och de lär ju kicka arslet på Way Out West, inget snack om den saken. Så hur ska man då sammanfatta F For You? Howard Lawrence kallar den ett "lyckat misstag" som kom till när han försökte sig på en deep house-historia. Hans bror Guy fixade och trixade och voila! En svängig uppenbarelse kom till.

Something About YouDornik

Kan det vara så att Jessie Ware är knytpunkten till allt gott? Man börjar ju undra när man får till sig att Dornik har ett förflutet som trummis i Jessie Wares turnéband – och trummisar, de kan de med. Dornik låter som en tonårsfinnig Michael Jackson och hela han omringas av sanslöst spännande nutida R&B. Det är varmt och lika inbjudande som den där 80-talsestetiska poolen på singelomslaget.

Go KindergartenThe Lonely Island

Ibland går humor och musik väldigt bra ihop. Go Kindergarten kan vara den roligaste dansdängan sedan Flight Of The Conchords Too Many Dicks On The Dance Floor och det skadar ju inte heller att vi har vår egna Robyn i bidragande roll. Låten handlar väl ganska kort och gott om hur lätt vi stackars åskådare kan manipuleras av en skrikande person på scen. Och så säger de att dansmusik är ofarligt …

ShardsFranskild

Love Ojensa och Tim Söderström tar tillbaka housen till de små klubbarna. Det är melankoliskt och det är rått, minimalistiskt med popedge. Shards är smått kaosartad. Man tror flera gånger att den ska ebba ut i något ambientlandskap och så återkommer Loves syster Rebekkas röst åter och musiken får nytt blod. Den numera Köpenhamns-baserade duons musik är sannerligen något att vaggas in i.

Coast To CoastWaxahatchee

Man märker ganska så direkt att Katie Crutchfield, personen bakom Waxahatchee, har en gedigen punkbakgrund att se tillbaka på. Hennes så kallade "grunge pop" är något av det mest direkta man kan få i nuläget. Käftsmäll, rakt på sak, lo-fi, förälskelse och pang igen, du är död. Helt förtappad och förlorad i Waxahatchees snabba pärlor. Coast To Coast är 1:51 lång. Bara en sån sak.

OutlinesAlunaGeorge

"Body Music är en självsäker och lågmäld popskiva. R&B-influenserna är tydliga och texterna andas självsäkerhet och nästintill utmanar lyssnaren" skrev GAFFAs Sarah van der Stad i sin recension av AlunaGeorges debutalbum. Så kan en rättvis beskrivning av albumet se ut, men samma mening kan man stryka under minst tre gånger när den smidiga inledningen Outlines rullar in i medvetandet.

(Outlines är med på albumet Body Music som släpps 29 juli)

Future WarriorPalms

Det spekuleras i att vänner av Isis och Deftones kommer att hata Palms; superbandet som bär på medlemmar från nyss nämnda grupper. Varför? För att musiken är långt ifrån Isis postmetal och Deftones numetal. Men är det en sån chock egentligen? Den här pennan tror mer att den progressiva ljudbilden som man kan höra på exempelvis Future Warrior faller sig helt naturlig när dessa två grupper möts.

The Best Jewel Thief In The WorldPrefab Sprout

Kan man kalla sig popnörd om man har missat låtar som The King Of Rock 'N' Roll, Cars And Girls och Appetite? Klart man kan, men man har något att omedelbart plugga in. Prefab Sprout återuppväcker alla fina minnen från 80-talet med den här helt nya låten. Ett spår som hade fungerat alldeles utmärkt på Jordan: The Comeback, och det säger en hel del om gruppens potential 2013.

(Strax innan tidningstryck fanns låten på nätet, men togs sedan bort. Nu väntar vi på att singeln ska släppas officiellt)

I Am A GodKanye West

"Han rappade, eller snarare skrek primalt", sa Daft Punk-medlemmen Thomas Bangalter när tidningen Rolling Stone frågade ut honom om electroduons samarbete med Kanye West. I I Am A God får vi det rakt emot oss. Det är nästan plågsamt att höra. Alla rykten var sanna, skivan är mörkare än rymden och Kanye låter helt ärligt fucked up. En mardrömshistoria vid sidan av solskenet.

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify (de låtar som för närvarande finns) och skaffa GAFFAs Spotify-app här.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA