x

Soul- och funkmannen är tillbaka

Soul- och funkmannen är tillbaka

Den kom smygande , Kaahs vilja att göra musik igen. 1998 var startåret för soulstjärnans fem skivor, en monsterhit i Titta När Dom Dansar och ett hyllat samarbete med Petter på Du Vet Att Jag Gråter. Men plötsligt försvann han från musikradarn. Sedan 2006 har det varit tyst. Men Kaah har inte rest utomlands eller slutat göra musik, utan blivit pappa och redovisningsekonom.

– Jag hade ingen prestationsångest. Jag hade lekt med tanken att jag skulle sluta, eller kanske snarare inte börja igen. Eftersom jag inte hade gjort något på så länge så var jag aldrig nervös för responsen.

Han läste bland annat gymnasiematematik och redovisning. Ingen på högskolan kände igen honom som soulikon. Eller så kanske de gjorde det. Kaah svarar undflyende, som att frågan har flera bottnar. Han beskriver ekonomi och siffror som musikens motsats. Inte en passion men något vettigt, för honom. Som att det var essentiellt att få lov att göra något annat ett tag. Sedan fick han en dotter och efter ett par år köpte han sig en synth. Kaah berättar i telefon om de senaste åren med pauser i rösten. Utan tveksamhet. Kaah är hemma, hans dotter skramlar med något i bakgrunden. Något han är väldigt säker på är att musiken aldrig var ett övertänkt beslut.

– Det är ju en slump tills det händer något, tills jag känner någonting själv. Det är inte som att jag vet att jag ska göra en ny skiva fem år innan och går och väntar på det.

Ryktet hade blivit sanning

Kaah, eller Peter Alexandersson som han heter, föddes på Östra Sjukhuset i Göteborg. Men när han var nio år gick flyttlasset till Norrköping. Den släpiga göteborgska dialekten har ersatts av en klingande rikssvenska. Det var 15 år sedan den första plattan släpptes och folk har hört sig för. Sysslar du med något nytt? Kaah har alltid svarat nej. Tills för två år sedan. På omvägar hade skivbolaget Baba Recordings hört att han börjat skriva igen, vilket de allra närmsta redan visste. Och när Baba Recordings annonserade sitt första artistsläpp var det Kaah som prydde pressmeddelandet. Ryktet hade blivit sanning.

– De hörde av sig till mig och frågade om jag gjorde musik igen. Det var kanske två år sedan. Vi sågs på en lunch och så bad de mig spela upp något ett halvår senare. Jag gick ju i tankar att jag skulle göra en skiva till, så det passade bra tajmingmässigt. Albumet kommer att heta Matcha Din Look, efter ett av spåren på skivan. Men Kaah är inte riktigt bekväm med att berätta om låtarna rent textmässigt.

– Det är så krångligt. Jag tänker inte såhär när jag skriver låtar, att jag vill göra en politisk låt som är en reflektion över hur jag tycker att samhället känns. Det är inte så utstuderat.

Men inspirationen till musiken kommer från samma källor som förr. Kaah inspireras av Prince och Michael Jackson, men den här gången kommer plattan att vara mer organisk, på ett sätt.

– Jag använder ju datorljud, men ljuden ska ha någon slags akustisk förlaga. När jag bestämde mig för att jag inte skulle hålla på med filter och så och att musiken inte skulle ha svep och samplingar, då tog det form. Då kändes det rätt för mig. 

Blicken framåt

Att som artist plocka upp en gammal karriär efter total tystnad i sju år upplever inte Kaah som problematiskt. Snarare har det varit en naturlig process.

– Det är sånt som växer fram under flera års tid, att man utkristalliserar exakt vad man vill göra. Och beroende på vilken period man är i livet så plockar man upp något som passar för det. Jag har väldigt cementerade åsikter när det gäller vissa grejer. Jag lyssnar fortfarande på samma musik som när jag var liten. Jag har alltid velat vara mina idoler.

Det nya albumet bjuder på en hel del fyndigheter även om Kaah själv tycker att det rent textmässigt låter precis som han alltid har låtit. 15 år verkar ha passerat utan att Kaah hunnit märka det.

– Jag minns inte om det var fyndigt innan. Jag tror att jag alltid har skrivit såhär. Jag vänder mig inte om och reflekterar över vad jag har gjort tidigare. Det kanske man borde göra. Men jag är en sådan person som njuter i stunden, nu mycket mer än förut. Jag har ett barn, då måste man vara mer i stunden. Det kommer ju först. Sedan får allt annat anpassa sig.Mer upptempo än tidigare

Något som är säkert är att skivan kommer att gå snabbare än tidigare. Kaah beskriver det som att Matcha Din Look kommer att vara mer upptempo, mest på grund av att han inte hade haft energin till att göra ett långsamt album.

– Har jag gjort tre låtar som låter åt samma håll så vill jag inte göra en fjärde sån låt, då gör jag något annat, jag vill ha en blandning själv. Jag gillar lugna låtar, men skulle inte ha tålamod att göra flera lugna låtar på raken. Mycket roligare att jobba i högre tempo, att musiken har högre tempo. Det krävs så mycket för att det ska bli en lugn låt, och att man måste ha gjort andra låtar innan.


Drömmen om Amerika

Kaah säger att om han inte hade jobbat med projektet Kaah så hade han velat samarbeta med musiker och producenter i USA.

– Det finns olika sätt att samarbeta på, men det vore kanske kul att skriva med andra musiker som varit med på vissa plattor, bara hänga med dem och sitta och jobba ihop. Det behöver inte bli något. Jag önskar att jag bodde nära dem, kunde hänga med dem och hade dem i min bekantskapskrets. Det är sådan känslan är, jag har alltid velat vara mina idoler.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA