x

Jonathan Johansson: ''Nästa skiva blir väldigt annorlunda''

Jonathan Johansson: ''Nästa skiva blir väldigt annorlunda''

Förra våren och sommaren var en hektisk period för Jonathan Johansson (till höger i bild). Förutom att turnera riket runt skrev han och kollegan Johan Eckeborn (till vänster i bild) musiken till en teateruppsättning baserad på Bram Stokers klassiker Dracula. Men det var absolut ingen självklarhet att tacka ja när han blev tillfrågad.

– Jag hade ingen lust alls, är absolut inget fan
av vampyrer. Men sen pratade jag med regissören Martin Lyngbo och hans vision var att sudda bort all kitsch, gräva i romanen och i relationerna, då blev jag intresserad.

Föreställningen spelades sedan under förra hösten på Uppsala Stadsteater, den fick fina recensioner och publiken var enig: släpp musiken på skiva. Låtskrivarkollegorna Johansson och Eckeborn var lite mer tveksamma, de visste hur mycket jobb som ligger bakom en skiva. Och de var inte säkra på om de verkligen orkade med det.

– Vi var tvungna att göra något kul av det. Så hittade vi en studio i Italien där man kunde hyra in sig, äta gott och spela in under två veckor, så vi gjorde det. Det gav oss en anledning till att vilja göra plattan. Men efter Italien, när grunderna var lagda, är det Johan som burit hela projektet.

Arbetet med att färdigställa albumet Ett Språk För De Dömda är nu klart, och skivan är redo att släppas. Men medan Jonas Eckeborn avslutat det arbetet har Jonathan Johansson satt igång med nästa projekt, ett nytt popalbum. Sedan januari har han skrivit på heltid och inom de närmaste veckorna ska han åter in i studion.

– Även om alla inte kommer hålla med om det när resultatet kommer så har jag utvecklats mycket och tagit en del beslut som gör att nästa skiva kommer bli väldigt annorlunda.

Precis som på Ett Språk För De Dömda samt på de tidigare Jonathan Johansson-skivorna En Hand I Himmelen och Klagomuren är Jonas Eckeborn en viktig samarbetspartner.

– Det är verkligen ett samarbete där två personer deltar, tar lika mycket ansvar och ger lika mycket. Visst är det mitt namn som står på plattorna men i mitt huvud så är det inte mitt projekt, det är vårt. Den dagen vi går skilda vägar vet jag inte hur det kommer gå.

Hur albumet kommer låta när det släpps, förhoppningsvis någon gång i slutet på 2014, varken vill eller kan han berätta. Dels för att han inte vill säga mer än att det kommer vara just annorlunda, och dels för att han faktiskt inte vet.

– Jag vill jobba med Johan för att han är så jobbig som person, han ifrågasätter. När vi sätter igång arbetet är det alltid en kamp, ett slagsmål. Man vet inte vem som vinner, saker och ting förändras och det är omöjligt att veta vart det kommer landa.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA