Abidaz vill inte kramas med alla

Abidaz vill inte kramas med alla

Det har gått närmare 20 år sedan Abiel "Abidaz" Ghebrehiwet började med musiken. Från början hängde han mest i närheten av den, sen började han beatboxa men drogs till slut in helt. Från 14 års ålder har han rappat och har för de svenska hiphop-fansen blivit ett känt namn som Chess i duon Chapee N Chess. Debutalbum och det stora, breda genombrottet har dock inte kommit än.

– Den här branschen fungerar på ett konstigt sätt, alla gullar och kramas med varandra. Det är ofta de som släpper skivor med varandra och som alla gillar. Då kan det vara svårt om man inte vill kramas med alla. Nu vill de jobba med mig, men det kommer inte hända.

Abidaz har under sin karriär främst rappat på engelska, och har tidigare sagt att han bara kunde skämtrappa på svenska. Förutom Ayo fanns det enligt honom inga bra förebilder. Men när Sebbe Stax och Kartellen började släppa alster på svenska kunde han känna igen sig och fick inspiration. Hans medverkan på vännen Stress låt Banka Skiten Ur gjorde också att han öppnade ögonen.

– Jag fick inte den uppskattning som jag förtjänade när jag rappade på engelska, men när jag la en vers på Banka Skiten Ur så fick jag mer uppskattning än under 15 års rappande på engelska, så nu lägger jag ner det ett tag.

Arbetet med debutalbumet In & Ut har pågått länge. För ett och ett halvt år sedan hade han nio låtar klara men livet kom emellan, skivsläppet fick läggas åt sidan. När han så småningom tog upp arbetet igen var det inte många låtar som fick komma vidare. En av de som klarade gallringen var låten Benägen, en personlig och betydelsefull låt riktad till hans familj men mer än så vill han inte säga.

– De två första verserna skrevs ett år innan den sista och om jag skulle väga den enda versen så väger den tyngre för mig än resten av skivan tillsammans.

Abidaz är inte någon vanlig debutant. Han har en lång karriär bakom sig och är inte ett dugg orolig för att han inte ska kunna leva upp till den hajp som byggts upp kring hans släpp. Han eldar snarare på den.

– Folk har pratat om att det här kommer bli årets skiva, men det här är mycket större än så.

VEM: Abiel Ghebrehiwet har haft många alias men är främst känd som Chess eller Abel. Men nu är det Abidaz som gäller för den självsäkre 32-årigen från Stockholm.

– Jag förtjänar den hajp som jag fått och alla borde vara hajpade.

VAD:

– Om alla andra i genren gör svensk hiphop gör jag något annat, jag gör svensk rap.

Abidaz anser inte att någon annan i Sverige gör det han gör, han är egen. Han leker med orden på ett sätt som är ovanligt för genren och det gör honom unik.

VAR:

Rötterna finns i Afrikas horn, närmare bestämt Eritrea, och det är viktigt för Abidaz att vara en förebild för andra från området.

– Alla andra har haft någon där framme men vi har inte haft det, så jag bär det på mina axlar.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA