x

Hur blev Miley Cyrus årets hetaste artist?

Hur blev Miley Cyrus årets hetaste artist?

Dottern till countrystjärnan Billy Ray Cyrus, mest känd för låten Achy Breaky Heart, blev i tidig ålder bekant med den mediecirkus som omgav hennes fars berömmelse. Och efter flera år som tonårsstjärna är det nu hög tid för en annan, mer aggressiv och vågad attityd. Den tidigare så oskyldiga Disney-imagen stöps nu om från grunden, under övervakning av förre Britney Spears managern Larry Rudolph, och resultatet är en mer utmanande artist. Fröet till omvandlingen kunde man se redan för fem år sedan när Miley Cyrus, då 15 år gammal, plåtades för tidningen Vanity Fair iklädd endast ett lakan. Bilderna visade hennes rygg och sida bar, och det framstod som att hon var topless, vilket skapade stor uppståndelse på hemmaplan i USA. Det gjorde även incidenten året efter på Teen Choice Award då stjärnan under sitt framträdande med låten Party In The USA hoppade hon upp på en glassvagn och bjöd på pole dancing. Mycket bättre blev det inte efterföljande år när en paparazzi-fotograf tjänade storkovan på att sälja bilder till skvallertidningar där den då blott 17-åriga Miley Cyrus drack öl. Och som ytterligare kryddning lade kändissajten TMZ månaden efter upp en video där man ser henne dra ett bloss från en bong.

Tidigare i år kom videon till We Can´t Stop där Miley Cyrus gör en stor sak av att vrida, framförallt underkroppen i en form av rumpdans kallad "twerking". Det har inte heller gått många människor förbi att Miley Cyrus gjorde ett något okonventionellt framträdande vid årets MTV Music Awards. Många blev både chockade och förvånade över hennes show, som helt klart fokuserade på att få publik, tv-tittare och inte minst medierna att tappa hakan. Det lyckades. Och allt som krävdes var sparsamt med kläder, en tunga låååångt utanför munnen, oanständig kontakt med ett skumfinger och att gnida sig mot Robin Thicke för att ta sig förbi storheter som Eminem, Lady Gaga och Katy Perry på topplistorna. Och hoppla, bara sådär så var både hennes namn och twerking bland de mest googlade orden under dagarna som följde efter galan.

Vi har här att göra med en gammal hederlig "good girl gone bad"-förvandling, men enligt Miley Cyrus själv är det inte tal om något kallt beräknat och karriärfrämjande trick.

– Jag har bara kul. Alla verkar ha en eller annan idé om att det har ett utstuderat syfte, eller att det finns någon som lärt mig hur man går från en image till en annan. Men det handlar bara om att bli äldre, och att låta sig påverkas av sina egna erfarenheter. Min musik ändras naturligtvis också, liksom det jag själv lyssnar på ändras. Även min stil ändrar sig. Så är det med alla människor, men ändå går folk helt upp i det, att någon säkert har programmerat mig eller något sånt, haha! Och så blev jag någon helt annan, men det handlar alltså bara om att bli äldre.

Du är inte heller någon Disney-artist längre. Du står på egna ben…

– Ja, och det ger en stor frihet. Jag har ett fantastiskt skivbolag och en fantastisk grupp människor runt mig, de låter mig vara fri. Det började på Can´t Stop-videon där jag sa "Okej allihop, låt mig vara fri och göra som jag vill på den här videon. Och om det inte fungerar behöver ni inte lita på mig någonsin igen. Men om det funkar är det bara att acceptera att jag ligger före, att jag kan det här 'spelet'. Att jag vet vad folk vill ha." Och det gick ju ganska så bra, haha! Jag tror, om man ser på musikindustrin idag, att folk är ganska trötta på att se saker som är iscensatta, för utstuderade och överstajlade. Folk vill se att du verkligen har kul.

En ung Madonna?

Om du frågar Christian Have, brandingexpert på Have Kommunikation, är det emellertid – tvärtemot huvudpersonens egna förklaringar – tydligt att det rör sig om en medveten strategi från Miley Cyrus sida.

– Sett utifrån är det mycket effektivt att sätta fokus på sig själv såsom hon gör. Det verkar mycket strategiskt och jag ser det inte som impulsiva handlingar, nej utan snarare tvärtom som något mycket tillrättalagt. Hennes timing har varit helt perfekt. Jag tycker man kan dra en parallell till en ung Madonna som också fantastiskt väl läste av vad det var som kunde provocera och skapa debatt, och gick direkt mot de saker som ansågs som "för mycket". Det är en position som den stygga flickan i klassen, den som gör sånt andra i klassen inte vågar. Om det kan man tycka vad man vill men det är den vägen hon är på väg att ta.

Och det är, som exempel, att släppa en musikvideo där hon är naken?

– Precis. Det verkar som om hon är ute efter att få folk att tänka: "Vad hittar hon på nästa gång?". Och det gjorde man ju också kring Madonna under hennes tid. Man tänkte: "nu kan hon väl ändå inte hitta något mer att provocera med", men det kunde hon, gång på gång. Jag tar definitivt av hatten för hennes strategi, men jag tillåter mig också att ifrågasätta om det är hållbart för en hel karriär. Den ska ändå vara många år och bygga på konstnärligt erkännande. Som branding- och marknadsföringsknep kan jag emellertid bara ha respekt för vad hon gör.

Men det finns väl också en problematik, att hennes handlingar tar bort fokus från musiken som trots allt ändå är hennes produkt.

– Helt klart. Så för henne handlar det om att kunna följa upp denna extrema branding och exponering med musik som har kvalitet och få folk att fokusera på den.

Naken rivning

Efter det omtalade MTV-uppträdandet var Miley Cyrus som bekant på allas läppar. Hennes mamma i serien Hannah Montana, Brooke Shields, kallade uppträdandet "desperat". Kanye West sa att det fanns "få artister som han tyckte så mycket om just nu" och även Justin Timberlake gav framträdandet tummen upp med orden "Jag gillar verkligen Miley. Hon är ung, och hon är nu på väg att visa alla att hon inte är något barn längre". Singlarna We Can´t Stop och Wrecking Ball steg på topplistorna i raketfart, men hur följer man egentligen upp den här typen av publicitet?

Miley Cyrus gjorde det, som tidigare nämnts, genom en nakenvideo till powerballaden Wrecking Ball, regisserad av den lika delar berömde som beryktade modefotografen Terry Richardsson. Sittandes på en rivningskula fäller en naken Miley Cyrus både salta tårar och slickar på en hammare, allt medan powerballaden fortsätter riva i. Bang, uppmärksamheten är säkrad! Om själva låten säger stjärnan så här:

– Den handlar om något som alla har upplevt vid någon tidpunkt i livet. Du vet, alla har upplevt ett krossat hjärta.

Gravid och lesbisk?

Som det framgått av den här artikeln har det inte direkt varit någon brist på kontroverser kring den unga storstjärnan men låt oss bara ta upp en till. För i We Can´t Stop låter det misstänkt mycket som om hon sjunger "Dancing with Molly", där Molly kan ses som slang för ecstacy.

– Jag har en rätt rejäl sydstatsaccent, så det kan nog låta lite som att jag sjunger "Molly", när jag sjunger "Miley". Man får inte sjunga "Molly" i radion, så självfallet är det "Miley" i låten. Men jag bara visste att folk skulle vilja missförstå det. Men jag tar inte ecstacy. Det har jag aldrig gjort, och det kommer jag heller aldrig att göra. Jag älskar att röka lite gräs då och då, men vem gör inte det? Det är inte skadligt heller. Har du hört Meek Mill-låten där Rick Ross rappar "I got a bad bitch in my chevy / sellin' Miley Cyrus in my brand new Monte Carlo"? Folk använder "Miley Cyrus" som slang för kokain i hiphop-låtar. Så när jag själv sjunger "Miley" är bara det något galet i folks ögon, säger Miley Cyrus som också förklarar att hon inte borde ge några intervjuer utan bara låta folk lyssna på albumet eftersom det säger så mycket om henne.

– Men det går inte skivbolaget med på. Det säger att det inte fungerar på det sättet.

När man ska intervjua dig får man veta att man inte får ställa några privata frågor. Varför är det så viktigt för dig nuförtiden? Och vad har förändrats, förut hade du inget problem med det?

– Det blev bara för mycket. Det är en del journalister som inte vill prata om något annat. De frågar bara om min partner och vårt förhållande, och de vill veta allt om vårt liv. Jag menar, det finns ingen som helst respekt för privatlivet. Och de hittar på de allra märkligaste ryktena.

Som vad till exempel?

– De säger att jag är lesbisk, eller att jag är gravid och försummar min partner, och det är bara skitsnack. Och det gör mig verkligen arg. Jag menar, vem tror de att de är? Varför ska jag försvara mig själv för någon? Sluta gräva efter skit och låt mig leva mitt liv. Respektera mig för vad jag är: en artist. Det har gått över styr så många gånger att jag har varit tvungen att sätta upp nya regler som gäller för alla. Och de är enkla: Mitt liv är privat, rota inte i det. Och jag är inte gravid heller, haha!

"Jag vill inspirera andra tjejer"

Även om Miley Cyrus själv är trött på alla rykten finns det knappast någon tvekan om att de har bidragit till att upprätthålla intresset för henne. Och att det i sin tur inneburit att såväl fans som andra människor fortsatt köpa hennes album, och därigenom hållit kvar henne högt upp på listorna. Men det är inte bara skandaler och skvaller. Miley Cyrus är också uttalad anhängare av homosexuellas rättigheter och försöker dessutom uppmärksamma hur hennes eget kön alltför ofta uppfattas.

– Jag försöker visa att man inte behöver se ut som alla andra för att vara sexig. Det är därför jag har kort hår, och det är därför som jag uppför mig och går klädd som jag gör. Folk sitter fast i sina stereotypa uppfattningar av vad som är sexigt och hur de tycker att kvinnor ska vara och uppföra sig. Jag provar att göra det motsatta och jag vill inspirera andra tjejer till att göra detsamma. Jag tycker tjejer borde vara mer frispråkiga. Om tjejer styrde världen skulle den vara en helt annan plats. Det skulle vara mer fredligt, och allting skulle vara mer ordentligt. Så ja, jag försöker att vara en förebild och förespråkare för framtidens kvinnliga presidenter kring allt sånt.

Så Amerika behöver slappna av lite?

– Ja, hela landet behöver slappna av. Men vi kommer närmare och närmare där vi borde vara.

SIDESTORY: Miley och kollegorna

Redan innan Miley Cyrus hamnade på allas läppar efter sitt MTV-framträdande hade en del framstående kollegor fått upp ögonen för henne. Och efter finns det framförallt en som hade något att säga.

Nick Cave droppar hennes, och Hannah Montanas, namn i låten Higgs Boson Blues från Push The Sky Away: "Hannah Montana does the African Savannah. As the simulated rainy season begins (…) Miley Cyrus floats in a swimming pool in Toluca Lake".

Mileys reaktion (via Rolling Stone):

– What the fuck?! Det är allt jag har att säga. Jag vet inte ens vad det betyder.

Jay-Z slänger också ur sig en textrad om Miley Cyrus i låten Somewhereinamerica från Magna Carta Holy Grail, den lyder: "Somewhere in America Miley Cyrus is still twerkin'. Twerk twerk, Miley Miley…"

Mileys reaktion (via Twitter):

"Call it what you want. But I don´t see Mr. Carter shoutin any of you b***ches ou #twerkmileytwerk."

Sinéad O'Connor reagerade starkt på Miley Cyrus kommentar om att Wrecking Ball-videon skulle påminna om Nothing Compares 2 U. Hon skrev därför ett öppet brev till sångerskan där hon deklarerade att skivbolagen bara försökte prostituera henne och få henne att tro att det var hon själv som ville det.

Mileys reaktion (via Twitter):

"Sinéad. Jag inte tid att skriva ett öppet brev till dig för jag ska leda och uppträda på SNL den här veckan."

"Så om du vill mötas upp och snacka kan du väl skriva det i nästa brev :)"

Läs vår intervju med Sanna Bråding om Miley Cyrus-fenomenet och om musikbranschen: "Hon måste få utveckla sitt artisteri som hon vill"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA