x

''Jag börjar spela in massa låtar snart''

''Jag börjar spela in massa låtar snart''

Linda Pira knep GAFFA-Priset Årets nykomling. Vi tog ett snack med den omsvärmade rapparen.

Grattis till GAFFA-Priset!

– Tack så mycket! Det är faktiskt det första priset som jag vinner så jag är jätteglad.

Vad har du att säga till GAFFAs läsare som röstade fram dig?

– Jag vill tacka mina fans jättemycket och GAFFAs läsare som förmodligen gillar min musik och det jag gör. Det känns väldigt stort för mig eftersom det är det första priset som jag får ta emot som artist! Mitt genombrott har gått så himla snabbt och därför känns det väldigt kul.

Du har haft ett väldigt tumultartat år, med de nyfödda tvillingarna, SVT-dokumentär och EP:n. Men vilket är ditt favoritminne från 2013?

– Det är så klart när mina barn föddes. Det är en jättestark upplevelse som jag kommer att ha med mig för alltid. Men när det kommer till musiken har jag väldigt starka minnen från mina uppträdanden på Gröna Lund och i Kungsträdgården på Ung 08. Det var så sjukt mycket folk där och alla i hela publiken hängde med. Jag gick från att ha uppträtt framför 100 pers till att uppträda inför 17 000 i Kungsträdgården. Det var helt sjukt.

När vi pratade förra gången berättade du att du en gång var nära att ge upp musiken. Hur tänker du på det ögonblicket nu när du har vunnit ett pris för din musik?

– Det där är sjukt. Att jag för inte alls så länge sen var nära på att ge upp allting för att jag inte trodde att det skulle fungera. Men nu har jag tagit musiken så långt att det bara känns dumt att jag tänkte så. Men jag har haft många som har stöttat mig. Stor, Salla, Masse, min pojkvän, mina barn och hela Redline-familjen har stått bakom mig.

Du sa ju att du var nervös inför släppet av Matriarken. Hur tycker att det har gått?

– Jag är jätteförvånad. Jag har fått jättebra respons och jättefina recensioner. Jag har jobbat med den här EP:n så intensivt sen jag fick barn. Och det är inte lätt att spela in i studio när man har två blöjbarn. Det var som att "okej nu sover de, nu kan jag spela in". Det har varit väldigt stressigt. Men i efterhand så är jag sjukt glad över att det gick bra. Folk verkar gilla musiken. Jag var speciellt nervös över två låtar på EP:n som är väldigt nakna. Det är känsligt, liksom hur ska folk reagera på det här?

Ja, som låten Playa. Du tänkte inte ta med den från början för att den är så självutlämnande och handlar om ditt förhållande med pappan till barnen. Men sen tog du med den ändå. Hur har det känts?

– Det har ju varit jobbigt så klart. Jag lyssnar inte så mycket på den låten själv, för då kommer de känslorna tillbaka. Men jag är glad över att jag tog med den. Det var ju liksom ett önskemål från de som följde mig via serien på SVT. Och det är ju de som lyssnar på min musik. Jag tänkte att om de verkligen vill ha den så bjuder jag på det. Det är ju för dem som jag gör musik. Egentligen är Playa som en dagbokslåt.

Hur reagerade pappan till barnet?

– Jag pratade ju självklart med honom innan och kollade så att han inte tyckte att jag hängde ut honom på något sätt. Men han sa "Att om det hjälper dig i din musik så respekterar jag det".

Hur går det med albumet?

– Jag kommer att börja spela in en massa låtar snart. Mina barn börjar på dagis snart och då kommer det bli mycket enklare för mig att skriva musik och jobba i studion. Det kommer att gå snabbare liksom. Men jag vågar inte säga något datum.

Kommer det komma ett album 2014?

– Ja, det tror jag absolut.

Hur ser du på din musikaliska framtid?

– Jag vill fortsätta göra bra musik och släppa bra musik hela tiden. Och jag vill sjunga lite mer faktiskt. Lite mer än vad jag gjorde på Matriarken. Jag tycker att det är jättekul att sjunga och jag vill utveckla den sidan av mig själv mer.

Du har ju fått GAFFA-Priset för årets genombrott. Men du har ju också hållit på väldigt länge med musik. Hur kommer det sig att du började satsa nu?

– Jag har varit ganska ofokuserad innan. Jag har varit stökig i mitt liv, jag har haft svårt att hålla ett jobb och så. Och musik har varit mer som en hobby. Men jag har fått struktur nu i mitt liv. När jag har ett mål så går det mycket snabbare för mig att uppnå det målet än vad det gjorde förut.

Hur gick det till?

– Jag åkte iväg till Thailand och gick in i mig själv. Jag bara boxades i två års tid och lärde mig mycket om mig själv. Jag lärde mig sålla bort sånt som är onödigt. När man boxas blir man väldigt bekant med samspelet mellan kropp och själ. Och jag tror att det var det som på något sätt gjorde att jag kunde komma tillbaka hem och fokusera på det jag ville göra.

Vad är det mest minnesvärda som hänt under året?

– Det mest minnesvärda måste vara den här killen som la upp en bild på Instagram på sin tatuering. Han hade tatuerat in mitt namn, både för- och efternamn. Det var minnesvärt! Det är liksom mitt riktiga namn, det namnet som jag är döpt till. Det var crazy!

Till sist, hur ska jorden bli en bättre plats musikaliskt?

– Jag tror att mycket har med grundskolan att göra. Man måste börja införa musiken så tidigt som möjligt. Kanske till och med på dagis. Att man väcker intresset för musik i människor tidigt. Jag tror att musiklärarna i Sverige måste hitta en inriktning också, för musik är så stort. Det är alldeles för stort för att en tonåring eller ett barn på lågstadiet ska kunna veta vilken musikalisk riktning de vill gå i. Jag tycker att det är de vuxnas uppgift att leda barnen rätt i musiken. Det var ingen som gjorde det med mig nämligen. Och det kanske var därför som det tog så lång tid för mig att hitta rätt.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA