x

''Musiken är min drog, terapeut och lojala vän''

''Musiken är min drog, terapeut och lojala vän''

Förra veckan släppte Jacob Johansson aka Det Stora Monstret sin debutplatta med samma namn – ett ovanligt hajpat album som många redan har utsett till årets svenska debut. GAFFA passade på att ställa några frågor till förhandsfavoriten.

Varför just musik när det finns så mycket annat att lägga sin tid på?

– Jag är uppvuxen i en musikalisk familj och musiken fängslade mig redan i en väldigt tidig ålder. Jag tycker fortfarande att det är lika fascinerande som när jag var fem och låg på golvet och bläddrade bland familjens skivor. Musik kan uttrycka saker som inte går att uttrycka med ord. För mig är den ett tempel, min drog, min terapeut och lojala vän. Jag tror att musiken kan föra människor samman och närmre varann, vilket känns väldigt angeläget.

Din lista över favoritlåtar på GAFFA.se tyder på bred musiksmak och en viss förkärlek för grunge. Hur låter soundtracket till ditt liv?

– Som du säger lyssnar jag på allt möjligt. Guld är inte genre-bundet enligt mig, det handlar om hur mycket hjärta som ligger bakom och vad intentionen är med musiken. Men för det mesta låter mitt soundtrack som den låt jag för tillfället jobbar på.

Hur kom albumet till världen?

– Skivan växte fram under en period då saker förändrades snabbt på flera olika håll i min närhet, samtidigt. Tanken på hur plötsligt tiden kan rinna ut har funnits med hela vägen och drivit fram skivan.

Kritiker älskar som bekant att referera till andra artister. Vilka musiker skulle du helst vilja bli jämförd med?

– Det skulle självklart vara en ära att bli jämförd med vem som helst av banden och artisterna på min låtlista som finns på GAFFAs hemsida. Men jag tänker inte på sånt, jag gör min grej bara.

Värsta tänkbara sågningen respektive största komplimangen?

– Likgiltighet kontra att någon blir berörd på djupet.

Vad gör du helst när du inte sysslar med musik?

– Hänger med nära och kära, skriver eller ser bra film och annan konst.

Vad händer under resten av 2014?

– Planen är att turnera runt om i landet. Första konserten med band blir på Nefertiti i Göteborg 15 februari men redan nu på lördag (25/1 reds. anm.) kommer jag spela ett par låtar akustiskt på Bengans Skivbutik på Stigbergstorget. 22 mars spelar jag på Debaser medis i Stockholm. Vi kommer gå ut med flera datum och städer snart.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA