x

''Jag vill göra en raveskiva med bara en jättelång ravelåt''

''Jag vill göra en raveskiva med bara en jättelång ravelåt''

Högaktuella komiker- och radioprofilen Emma Knyckare sköter mellansnacket under musikgalan för landets oberoende musikbransch. Manifestpriset arrangeras av Svenska Oberoende Musikproducenter (SOM) och delas ut till artister som har släppt musik på oberoende skivbolag. De nominerade tävlar i 21 olika kategorier (punk, dans, visa, årets klubb/live/musikvideo etcetera). Årets gala går av stapeln den 7 februari i Stockholm.

Hej Emma! Hur kommer det sig att du ska vara konferencier på årets Manifestgala?
 Det får du fråga SOM, de bokade mig. Förra året hade de Kakan och Julia, så jag tror att de kanske vill ha lite rivigt och roligt mellan musiken. Jag hoppas i alla fall att det var så de tänkte.

Manifestgalan premierar artister på oberoende musikbolag. Vad tycker du om dagens musikbransch?
Det är en svår fråga. Jag har ju varit delaktig i P3 Guld tidigare, och galor är roliga för att folk blir glada när de får pris, men det är extra viktigt att oberoende musiker och producenter får ta plats. Jag har inte jättekoll på musikbranschen men jag tycker att det är roligt att nya förmågor lyfts fram, oavsett om det handlar om musik eller humor, som jag jobbar med mest.

Vad har du för förhållande till musik?
Jag är alltid väldigt sen med allting trots att vi spelar mycket ny musik på P3. Det tar ett tag för mig att förstå vad det är vi spelar och jag lär mig aldrig namn på artisterna. Så galan blir väl en sorts övning i att uttala artister rätt. Och en chans att upptäcka ny musik som man kanske inte hör på så många andra ställen.

Vilken av kategorierna ligger dig varmast om hjärtat?
Det är två nya kategorier i år: årets musikvideo och årets klubb. Det är kul att man uppmärksammar folk som jobbar med musik på andra sätt. Sedan tycker jag om att det är lite smalare priser och inte bara "årets låt". Manifestgalan delar ut typ 21 kategorier, så det är verkligen svinmånga genrer som får plats.

I somras tolkade du sommarplågor som Avicii och Kapten Röd. Du besitter uppenbarligen en stor musikalisk talang. Spelar du något instrument?
Haha, nej, det skulle jag absolut inte vilja påstå. Mina musikaliska förmågor ligger på nån slags låg- eller kulturskolenivå.

Kan du spela pekfingervalsen?
Ja, den kan jag nog. Min mamma är gammal dansbandsbasist så hon var ganska mån om att man skulle spela något instrument, men jag kom bara till nivån när man lär sig ena handen på piano.

Det leder oss osökt in på nästa fråga – kommer du från en musikintresserad familj?
Det är väl mamma i så fall. Mina brorsor spelar lite, framför allt min storebrorsa som spelar gitarr. Annars är det mest julaftonsskrål.

Har du någon favoritjulsång?
Ja, Carola. Tyvärr. Med betoning på tyvärr. (Här börjar Emma sjunga nånting i stil med "Är det hela himlen som jag gungar i min famn" i ett försök att förklara vilken sång hon menar.)

För några veckor sedan sändes det första avsnittet av ditt radioprogram Knyckare I P3. Har du något inflytande över vilken musik som spelas?
Nej, P3 har musikläggare som lägger passande musik till programmen. Sedan kan man ju alltid försöka lura systemet om man är som jag. Nu försöker jag spela DJ Mendez så ofta jag kan, men det är svårt att få in den. Men vi har ju temaprogram och ibland är musikläggarna snälla och lägger in någon låt som passar. De är så duktiga på det, det är nog tur att det inte är jag som gör det. Det är en nog en vanlig missuppfattning att programledarna väljer musiken.

För att lindra din skam över Carola kan jag erkänna att den första singeln jag köpte var DJ Mendez Razor Tongue.
Haha, fy fan vad grymt! Det fanns en ståuppklubb i Göteborg som jag var DJ på, och när jag DJ:ade så spelade jag bara Razor Tongue mellan varje komiker. Det är en rolig låt.

Vad tycker du om musiken som spelas på P3?
Haha. Jag får verkligen inte kommentera musiken, så det är nog bäst att jag inte gör det.

Har du några andra favoritartister än DJ Mendez?
Ja, det har jag. Om vi återkopplar till Manifestgalan så är det många artister man har gillat genom åren som så att säga slår nu, det är kul. Det finns så fruktansvärt många bra musiker, bland annat Steget i Göteborg och Serengeti som det börjar gå väldigt bra för. Man blir väldigt glad när man märker att vi börjar spela dem på P3.

Det låter som att du har en ganska bred musiksmak?
Det har jag, men jag är väldigt dålig på datorer och har till exempel inte Spotify, utan lyssnar fortfarande på gamla LP-skivor som jag har snott av någon gammal ex-pojkvän. För mig är musik väldigt förknippat med minnen, så jag lyssnar fortfarande på skivor som jag lyssnade på i gymnasiet. Typ Joan Baez, Bob Dylan och Lill Lindfors som ju har blivit het igen efter Så Mycket Bättre. Man kan väl sammanfatta det som att jag har väldigt bred och dålig musiksmak. Eller "bred och härlig".

Vilka låtar skulle du spela i ditt sommarprat?
DJ Mendez Razor Tongue. Nej, men för några år sedan fanns det ett projekt på P3 där alla programledarna turades om att göra spellistor. Det hette "min spellista" och då spelade man sina bästa låtar. Jag skulle nog göra ett temaprogram och bara spela kvinnor och fet hiphop, typ Cleo, Lilla Namo och Serengeti. Grymma tjejer helt enkelt. Lady Sovereign är min bästa springmusik, aggressiv och bra.

Hon är mångfacetterad, jag hade hennes Jigsaw på en deppig tonårslista.
Verkligen. Det är roligt med musik som gör mer än musik, som FATTA-kollektivet som har släppt en låt om sexuellt våld. Att man använder andras historier och gör nånting som ger ringar på vattnet. Att man kan använda musik till något mer än att det bara är gött att lyssna på.

Vilken är din största musikupplevelse?
Det är en jättesvår fråga. Jag är väldigt dålig på att gå på konserter, jag borde göra det mer. Jag älskar ju att gå på festivaler och så. Jag brukar försöka gå på Way Out West varje år. Det var en stor musikupplevelse att se Cleo och Kristin Amparo spela ihop på Trästocksfestivalen för första gången. Jag gillade det asmycket, då fick jag en såndär festivalstämning som när man var 16.

Vad lyssnar du på just nu?
Jag lyssnar mycket på min brudlista. Eller jag kanske inte ska säga brudlista, utan bara jävligt bra låtar. Ganska mycket svensk hiphop, som varvas med mina gamla LP-skivor.

Hur skulle en skiva á la Emma Knyckare låta?
Den skulle antagligen vara ganska knasig och låta väldigt, väldigt illa. Allra helst skulle jag vilja göra en raveskiva med bara en jättelång ravelåt. Ingen skulle köpa den.

Eller så skulle du bli dragplåstret på Summerburst.
Ja, vem vet. Men det är väldigt lite rave nu för tiden. Man kanske skulle göra en raveskiva som en slags samhällsinsats.

Vilken artist skulle göra låten om dig?
Helen Sjöholm. Det hade varit asfett om Helen Sjöholm rabblade upp ens liv i en smäktande ballad när man ligger på dödsbädden.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA