x

''All the time I just want to fuck it up''

''All the time I just want to fuck it up''

Det finns en upprorisk energi i MØs låtar. Det är uppenbarligen någonting hon inte riktigt gillar, någonting som både provocerar och inspirerar henne. Men vad är det egentligen?

– De flesta av mina låtar handlar om att vara ung och förvirrad i dagens samhälle. Det låter kanske lite cheesy, men jag vill visa kidsen att det är okej att bara vara sig själv. Vi håller ju på att skapa en jag-jag-jag-generation där alla förväntas vara perfekta, lyckliga och berömda. Det suger. Ingen är perfekt. Alla har sina brister. Det är det som gör oss mänskliga.

Danska artisten Karen Marie Ørsteds revolt mot samhällets förväntningar hörs och känns, som sagt, rätt tydligt. Møs låtar ber inte om tillåtelse. Ta andra singeln Pilgrim, till exempel, som med sitt kaxiga hiphop-beat, självsäkra blås och obstinata textrad "all the time I just want to fuck it up" förmedlar just det.

Men enligt Mø handlar det inte bara om text och musik. Det sträcker sig längre än så.

– Jag brukar tänka på att inte sminka mig i onödan inför fotograferingar, och jag planerar inte mina uppträdanden så noga. Jag försöker vara mig själv och gör mitt bästa för att våga släppa taget och vara lite galen.

Tror du att det gör någon skillnad?

– Jag vet inte. Men jag måste ju försöka. Jag vet ju vilken enorm effekt musik kan ha på oss. Jag tycker mig faktiskt också ha upplevt det när jag själv står på scen, och det är en fantastisk känsla. Man står där uppe och för ett ögonblick är det som att vi alla tänker och känner likadant. Man blir som ett stort jävla gäng. Det är vi, liksom. Och i just det ögonblicket känns det faktiskt också som att vi kommer att vinna.

Jag läste en kommentar någonstans där någon kallade dina låtar för "do bad shit anthems". Av det du säger att döma antar jag att du gillar den beskrivningen?

– Ja. Haha. Det låter ganska coolt.

Mø har släppt fem singlar: Glass, Pilgrim, Waste of Time, Never Wanna Know och Don't Wanna Dance. Den 10:e mars släpps albumet No Mythologies To Follow.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA