x

Frank Black: ''Varken dans, ballonger eller chitchat''

Frank Black: ''Varken dans, ballonger eller chitchat''

Frank Black, frontmannen i det stilbildande indierockbandet The Pixies, befinner sig i Santiago, Chile. Bandet ska precis påbörja sin nya världsturné och i sommar kommer de till Stockholm för sin enda inplanerade Sverigespelning.

Black berättar besviket att han har druckit mängder av Startbuckskaffe, men att han inte har hunnit besöka någon genuin kaffebar på grund av alla pressamtal. Inte undra på att journalisterna jagar honom: turnépremiär, och albumet Indie Cindy är här, indieikonernas första fullängdare på drygt två decennier. Albumet är en sammanställning av de tre EP:erna som har givits ut digitalt och på vinyl under det gångna halvåret. Flera av låtarna är uppenbara referenser till Pixies tidigare material.

– Det handlar om ett band som återförenas. Det är en pop-produktion som inte nödvändigtvis låter som pop. Den största skillnaden är nog Joeys gitarrteknik som har blivit mer experimentell. Han målar med en större pensel. 

23 år har hunnit passera sedan Pixies senaste studioalbum Trompe Le Monde, men bandet har aldrig tappat sin trogna fanskara. Under årens lopp har både Frank Black och hans bandkollegor släppt eget och spelat i andra konstellationer. Och mycket har hänt inom bandet: ifjol avskedades Kim Deal, basist och en av Pixies grundare, under dramatiska omständigheter. Samma sak hände med Deals efterträdare Kim Shattuck (syns i bild) som kickades i november. Deals frånvaro har upprört många, men Black verkar ta basistbytena med ro.

– Sånt händer. Det är tråkigt för superfansen, men varken jag eller de andra vill sluta för det. Nu jobbar vi med Paz Lenchantin och det funkar bra.

Den 10 juni har de svenska fansen chans att höra dem live när de spelar på Gröna Lund. Setlisten är aldrig ristad i sten, så vad som spelas är delvis upp till publiken.

– Vi läser av publiken och spelar både gammalt och nytt. Men det blir varken dans, ballonger eller chit chat. Vi håller oss till bra låtar.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA