x

''Vi har valt att spela på våra premisser''

''Vi har valt att spela på våra premisser''

En konsert med Dia Psalma och Strebers – under samma kväll och tak. Helgens exklusiva sammanstrålning av två av landets mest folkkära punkband hoppas bräcka ett över 40 år gammalt rekord.

Hur väcktes tanken att göra en återföreningskonsert?

– Det var Ztikkan (bas) som fick en förfrågan av ägaren till Holmarna Folkets Park, som han sedan skickade vidare till oss andra i bandet.

Hur gick snacket inom bandet efter det?

– Till att börja med hade vi inte träffats på länge, vi bor ju alla på olika ställen runt om i landet, så det viktiga för oss var att bara umgås, äta mat, och snacka minnen för en kväll innan vi tog något beslut. Men ganska snart kände vi att alla var på att genomföra det här. Det kändes helt rätt.

Ni har valt att framföra Strebers-plattan Kallt Stål, Varmt Blod och Dia Psalma-alstret Gryningstid i sin helhet. Vid sidan av deras popularitet, varför ni väljer att plocka fram just de här två albumen?

Gryningstid är ju den plattan som vi är kända för. Det är den skivan som publiken sjunger med i mest, och vill höra. Vi spelade den på vår avskedsturné 2011, och det blev ett riktigt bra drag. Strebers har vi ju släpat runt på ett tag, och har vid flera tillfällen spelat låtarna Människor och Mina Drömmar från Kallt Stål, Varmt Blod. Nu när vi ändå ska lira så länge vill vi passa på att ge så mycket som möjligt.

Det är ju totalt 32 låtar som ni ska riva av. Hur gör man en snygg växling mellan två set när det är samma medlemmar i respektive band?

– Vi har några idéer kring det, men det får komma som en liten överraskning.

Vad har ni för tankar kring inramningen av kvällen?

– Holmarna Folkets Park är ju ett klassiskt ställe att spela på. Jag har för mig att Jokkmokks-Jokke fortfarande innehar publikrekordet där sedan 1970-talet.

Är det ett rekord som ni tror er kunna bräcka?

Haha. Vi hoppas det.

Ni är även aktuella med en ny musikvideo till er klassiska ballad Emelie? Hur kom ni på idén att göra en video till den?

– Det var filmmakaren René (U Valdes) som hörde av sig till oss och berättade att det hade länge legat och gnagt hos honom att göra en musikvideo till den här låten. Från vår sida tyckte vi att det var en jättebra idé, då vi känner att musikvideon till Tro Rätt, Tro Fel inte blev särskilt rolig.

Har ni några fler konserter inplanerade?

– Vi har fått massor av förfrågningar, men ärligt talat så är det helt blankt i kalendern framöver. Vi har valt att spela på våra premisser – som vi alltid har gjort.

Beror det på något särskilt?

– Vi känner att det inte är alls lika lockande att ge sig ut på långa och utdragna turnéer. Jag kan inte sätta fingret på det exakt, men det beror nog dels på att glädjen vi tidigare fann i att skaka runt i en buss helt enkelt inte finns kvar nu för tiden.

Har ni några planer på att skriva nytt material som Dia Psalma?

– Det finns inte på kartan.

Fotnot: Jokkmokks-Jokke innehar fortfarande publikrekordet från 1971 med 3031 personer.

Här ser du Dia Psalma och Strebers:

30 aug – Holmarna Folkets Park, Skutskär


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA