x

''På gränsen till att man bara tänker: gaaaah''

''På gränsen till att man bara tänker: gaaaah''

Det är inte en glasklar liknelse, men Bam Spacey skulle kunna vara en svensk Lily Allen. För på samma sätt som den brittiska världsstjärnan snappades upp genom Myspace hittades Bam Spacey på Soundcloud. Innan dess spretade projektet. Var mest en kanal att experimentera i. Och utan skivbolaget Ceremonys inbladning är det oklart om det hade blivit mer än så. 

– Det var en slump helt enkelt. Jag hade inga planer på att släppa någonting på det sättet, men hade gjort ett par låtar som höll samma linje där under 2010. Sen hörde Ceremony av sig, och det var nästan i samråd med de som Land EP:n växte fram. De liksom pushade mig att faktiskt göra någonting konkret, att faktiskt släppa något. Jag var ganska nöjd med att sitta hemma och spela in grejer, spela upp det för vänner och lyssna själv ibland. Men på den vägen var det. Det var lite oväntat att bli upptäckt så, på mail en dag.

Att ett bolag från Brooklyn intresserat sig för elektroniskt musik med svenska texter är kanske än mer oväntat. Men Magnus Johansson tror att melankolin och nostalgin i musiken går igenom. 

– Det finns kanske något i produktionen eller i stämningen som faktiskt kan tilltala människor på ett annat plan. Och det är jättekul, men jag gillar text. Så för mig är det fint att folk också förstår vad jag sjunger. Men det är naturligtvis fantastiskt om det funkar universellt. Och det verkar det ju till viss del göra också.

Han har tidigare spelat i en rad popband och då skrivit på engelska. Men i Bam Spacey har modersmålet alltid varit vägen att gå.

– Det känns ibland som att jag tar en omväg när jag skriver på engelska och jag vill ha det här direkta anspråket som gärna får bli ganska cheesy i vissa delar och på gränsen till att man bara tänker "gaaaah". 

Den första fullängdaren 1998 är nu på väg ut och bär tema minnen. 

– Hela skivan är uppbyggd kring en idé om såväl privata som kollektiva minnen. Den är jättepersonlig, men ändå inte. Jag sjunger om människor jag känner, som jag har känt, och inte känner längre. Och sätter in mig själv i en slags kollektiv tanke kring minnen.

VEM

Från början ett soloprojekt för Magnus Johansson. Men sambon Vanja Hultberg har mer och mer glidit in i projektet. Nu är de två en duo.

– Ska man vara lite krass är Bam Spacey rent låt- och produktionsmässigt fortfarande ett soloprojekt. Men pratar man koncept så det en duo. Och hon sjunger väldigt mycket på skivan. Så det blev naturligt att inkludera båda.

VAD

Det luktar melankoli, nostalgi och svenskt vemod om hela produktionen.

För mig är Bam Spacey, och kommer alltid vara, nån slags popmusik. Sen att det omkapslas av lite house, lite techno, lite synt, kanske lite ambient. Men jo, någonting åt syntpop eller popmusik gjorda av syntar åtminstone. 

VAR

Rötterna finns i Småland och Blekinge men basen har sedan länge varit Malmö.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA