x

Tuck & Patti - Fingerstyle, Jazz & Soul
Uppsala Konsert & Kongress
D. 2013.11.10 Kl. 18:00

Tuck & Patti
Fingerstyle, jazz & soul
Helt unik mix av mångsidig musikalitet, virtuositet och sensualism. För första gången i Sverige.
De har en lång historia ihop. Det började med musiken när de träffades i Kalifornien 1978 och började spela ihop. William "Tuck" Andress fanns redan i bandet och Patti Cathcart skulle provsjunga. Redan efter några sekunder insåg Tuck att han hade funnit sin musikaliska livspartner. Det gjorde också Patti. Fem år senare gifte de sig och kan i år fira sin 30-åriga bröllopsdag.
Det mesta i deras gemensamma liv kretsar kring musiken. De gav ut sin första gemensamma platta 1987, sedan dess har det blivit ytterligare tretton album tillsammans, dessutom har Tuck gett ut två soloplattor. Med sin sköna cross over där den stora och välbekanta The Great Amercian Song Book möter r&b har de under flera årtionden lockat en jättepublik.
På scen – och ibland även utanför! – kan de tas för ett udda par. Förutom den rent synliga skillnaden i färgen på skinnet är de också helt olika personligheter. Patti utstrålar en mjuk och uttrycksfull värdighet medan Tuck är den djupt koncentrerade solisten. Det gör att många blir förvånade när det får veta att det är Patti som skriver det mesta, är producent och gör deras arr.
Och efter över trettio år tillsammans har de smält samman till en helt unik musikalisk enhet där Tucks virtuosa gitarrspel svarar upp mot Pattis sensuellt dynamiska röst. Och det musikaliska resultatet är det enda målet.
– Flyhänta fingrar imponerar inte på mig längre. Jag är mer intresserad av det jag kallar för ”mjuk virtuositet” där tekniken inte märkts. En mikro-teknik där musikens styrka inte ligger i en utanpåliggande grannlåt, utan på de väl utformade detaljerna, menar Tuck.
Både Tuck och Patti är uppväxta i miljöer där musiken, oavsett genre, fick ta plats och vara viktig. Tucks pappa ledde en jazzgrupp i college och hans äldre syster inspirerade honom genom att spela klassiskt piano. Patti levde med sången från tidig barndom. Hon studerade klassisk violin, ledde en ungdomskör vid tio års ålder och var tidigt medlem i olika jazz och rockband.
Med den bakgrunden har de tillsammans utvecklat en helt unik mix av mångsidig musikalitet, virtuositet, sensualism och utstrålning. Varje konsert med Tuck & Patti är något utöver det vanliga. Missa dem inte! Tuck ger även en workshop på lördag den 12e. Mer info på festivalens hemsida.
https://www.youtube.com/watch?v=lLFjk0KXjIk
https://www.youtube.com/watch?v=0bnVWwq7oNc&list=RD02lLFjk0KXjIk


läs mer : www.uppsalagitarrfestival.se


Uppsala Internationella Gitarrfestival är Nordens främsta med gitarren i centrum. Tusentals besökare kommer årligen från Sverige och Norra Europa att uppleva och lära av ett urval av världens främsta gitarrlirare.
Läs mer på om artisterna och festivalens 10-års program på:
www.uppsalagitarrfestival.se
Konsertlängd:
www.ukk.se

Arrangör: Uppsala Internationella Gitarrfestival