x

Yamandu Costa
Uppsala Konsert & Kongress
D. 2013.10.10 Kl. 20:30

Yamandu Costa betraktas av många som ett av Brasiliens största musikgenier i vår tid. Förutom fenomenal virtuos på sin 7-strängade gitarr är han också kompositör, arrangör och en hett eftersökt live-artist, som med musikalisk intimitet och scenisk explosivitet skapar konserter med både närhet och kraft.
Yamandu Costa är den brasilianska musiken personifierad och tar den traditionella choron till helt nya dimensioner. Han vrider dessutom upp intensiteten och komplexiteten i välkända stilar som samba, tango, bossa och milonga. Men trots den hisnande virtuositeten och den musikaliska självklarheten handlar det inte alls bara om akrobatik utan om musik med gedigen grund i latinamerikanska musiktraditioner.
Costa växte upp i en mycket musikalisk familj i staden Passo Fundo i södra Brasilien, där han tog starka intryck av musiken som omgav honom. Dagligen hörde han de klingande traditionerna från Uruguay, Argentina och södra Brasilien. Efter att ha lärt sig grunderna av sin far fortsatte Yamandu Costa att förfina sitt spel för Lúcio Yanel, argentinsk gitarrmästare som bosatt sig i Brasilien.
När han hörde musik av den klassiske kompositören Radamés Gnattali ville Costa fördjupa sig ytterligare i den brasilianska musiken och närstuderade Tom Jobin, Baden Powell, Raphael Rabello bland andra. Ryktet om Costas begåvning spred sig snabbt och som 17-åring gjorde han sin första konsert i São Paulo. Konserten producerades av Estúdio Tom Brazil inom ramen för Bank of Brazil Cultural Center, en institution som verkar för spridning av scenkonst och annan kultur i Brasilien. Det blev en raketstart för Yamandu Costa som sedan dess har varit en av Brasiliens mest uppmärksammade musiker. Han har turnerat över hela världen och medverkar också i den finske regissören Mika Kaurismäkis fantastiska dokumentär om den Brasilianska choron, Brasileirinho.
Missa inte en av den brasilianska musikens stora förgrundsfigurer – Yamandu Costa. Han ger även en workshop. Läs mer på festivalens hemsida.

Youtube länkar:
https://www.youtube.com/watch?v=Tl1YINuxkVw
https://www.youtube.com/watch?v=vT1sMuGc4uE
läs mer : www.uppsalagitarrfestival.se
Uppsala Internationella Gitarrfestival har vuxit till en av världens mest inflytelserika festivaler med gitarrmusiken i centrum. Årets upplaga är den tionde i ordningen och bjuder på artister av högsta internationella klass under fem dagar. Gitarren är världens populärste instrument och festivalen är Nordens främsta samlingsplats för gitarrmusikälskare och professionella gitarrutövare. Festivalen är också den viktigaste årliga mötesplatsen för lärande och inspiration som ges i landet för många unga utövare, lärare och andra gitarrfantaster. Flera pedagogiska aktiviteter dagtid och konserter kvällstid under fem dagar.


Konsertlängd:


www.uppsalagitarrfestival.se

Arrangör: Uppsala Internationella Gitarrfestival