x

Tempelriter Från Tibet
Uppsala Konsert & Kongress Sal B
D. 2013.01.11 Kl. 20:00

”The Power of Compassion”
Munkar från Tashi Lhunpo-klostret i Tibet

Munkar från Tashi Lhunpo-klostret i Tibet. Med klanger från cymbaler och djupt vibrerande röster står de buddistiska munkarna i kontakt med andra världar, både yttre och inre. Föreställningen från Tashi Lhunpoklostret är en buddistisk ceremoni i hela sin rikedom av färger, klanger och rituell koreografi. Tashi Lhunpoklostret är ett av buddismens allra viktigaste och grundades i mitten av 1400-talet av den allra första inkarnationen av Dalai Lama.

Klostret tvingades att stänga 1959 på grund av motsättningarna mellan Kina och Tibet, men öppnade igen i exil i Indien 1972. Idag lever omkring 250 munkar i klostret som är berömt för sina färgsprakande föreställningar med stora masker, koreografi och unika blås- och slagverksinstrument.

Det flera meter långa dungchen är ett horn som bara används för ceremonier inom den tibetanska buddismen. Ljudet har beskrivits som sång från elefanter, eller som den buddistiske filosofen och författaren Lama Tsultrim Allione har uttryckt: ”Det är en lång, djup, nästan spöklig klang som tar dig långt ut i Himalayas toppar, och samtidigt tillbaka till ursprunget, livmodern.”

Föreställningen är en autentisk buddistisk ceremoni i hela sin klangrikedom och färgprakt. Genom föreställningen guidas publiken av en berättare.

Konserten ingår i Uppsala International Sacred Music Festival.

www.ukk.se

Arrangör: Uppsala Konsert & Kongress