x

Irländskt! - DóNal Lunny Och Paddy Glackin
Uppsala Konsert & Kongress Sal B
D. 2014.15.02 Kl. 15:00

OBS! Erbjudande om paketpris- gäller när man köper biljett till båda konserterna den 15 februari som ingår i Irländskt! Går endast att köpas/bokas via Uppsala Konsert & Kongress biljettkassa. Vänligen ring 018- 727 90 00.

Magisk musik från den gröna ön
Under en intensiv lördag bubblar Uppsala Konsert & Kongress av irländska tongångar. Workshopar och spontana pubspelningar blandas med konserter med tongivande veteraner och Irlands hetaste band just nu.
Hemma på den gröna ön är den irländska folkmusiken högst levande och central. Som få andra folkmusiktraditioner har den påverkat samhället i stort och även sipprat in i pop- och rockmusiken. Med sina reels och jigs, sitt sällsamma driv, sitt rättframma sväng och sina livsbejakande känslolägen har den influerat band som bland annat Dubliners och Pogues, ja även U2.
Alla som älskar den irländska klangvärlden gör bäst i att inte missa denna lördag av folkmusikaliska fyrverkerier, där världsledande artister inom irländsk musik avlöser varandra på olika scener i Uppsala Konsert & Kongress.
När Uppsala Konsert & Kongress skimrar i grönt av alla irländska klanger är det självklart att också restaurangen byter skepnad. Under lunchen spelar uppsalabaserade bandet Ambush och menyn – både mat och dryck – kommer att vara irländsk. De besökare som själva spelar irländsk musik inbjuds att ta med sina instrument och jamma tillsammans. Det är ju så det går till på en irländsk pub – alla deltar i musicerandet.
Några av de artister som uppträder kommer också att leda workshops och master classes under dagen.
Dagen inleds med en intim konsert med två verkliga giganter: Dónal Lunny och Paddy Glackin. Båda dessa herrar är portalfigurer i den irländska folkmusiktraditionen. Listan över samarbeten och spelningar som de genomfört är enormt lång och deras betydelse kan inte överskattas.
Under kvällen blir det sedan konsert i Stora salen med två av de allra viktigaste banden på den irländska folkmusikscenen just nu: Guidewires och Altan.
Som irländarna själva säger: Fáilte! – Välkomna!


Dónal Lunny och Paddy Glackin
Sångaren, musikern och låtskrivaren Dónal Lunny har en ofattbart produktiv och lång karriär att se tillbaka på. I början av sjuttiotalet var han med och bildade två av de mest inflytelserika banden i irländsk folkmusiks historia: Planxty och The Bothy Band.
Med Planxty revolutionerade Lunny och hans kollegor den irländska folkmusiken. Bandet var också en starkt bidragande orsak till att musikstilen populariserades under sjuttiotalet. När Planxty splittrades (för första gången) 1975 gick Lunny vidare och bildade Seachtar. I det nya bandet ingick Paddy Glackin på fiol.
Glackin anses vara Irlands främste på fiol under sent 1900- och tidigt 2000-tal och har vunnit många prestigefyllda tävlingar. Han är djupt influerad av den fioltradition som finns i Donegal, men han har också hämtat intryck från andra områden.
När Seachtar bytte namn till The Bothy Band hoppade Glackin av. På egen hand – och tillsammans med andra, som exempelvis Mícheál Ó Domhnaill och John Cage (!) – har han fortsatt vidareutveckla sin virtuosa spelstil.
På senare tid har Dónal Lunny och Paddy Glackin hittat tillbaka till varandra igen, som medlemmar i kvartetten LAPD där även Liam O´Flynn och Andy Irvine ingår. På UKK bjuder de båda legendarerna Lunny och Glackin på en intim, kunnig och hjärtlig konsert.

Konsertlängd: cirka 90 minuter, ingen paus

www.ukk.se

Arrangör: Uppsala Konsert & Kongress